Novinky

Plánujete dovolenou na kole? Myslete na zabezpečení v případě nehody

19.07.2016

Mnoho z nás si na cestu na dovolenou přibalí také jízdní kolo. Cyklojízda je zdravá a šetří životní prostředí, má však i své stinné stránky. Podle statistik Policie ČR bylo v minulém roce 2 678 nehod zaviněno řidiči nemotorových vozidel, tedy zejména cyklisty, a zahynulo při nich 33 osob. Cyklisté však, na rozdíl od řidičů aut, které jistí povinné ručení, většinou nejsou pojištěni. Proto pokud způsobí na kole dopravní nehodu, musí kromě pokuty uhradit také všechny škody, ke kterým následkem jejich jednání došlo. Patříte-li mezi milovníky jízdy na kole, je na místě zvážit, jak se proti nečekaným karambolům chránit. Řešením může být pojištění odpovědnosti, to vás bude jistit i v dalších nemilých situacích všedních dní.

Během léta každý rád vymění auto nebo hromadné dopravní prostředky za jízdní kolo, případně koloběžku. Mnozí z nás na kole tráví také svou dovolenou. Cyklojízda se u nás řadí mezi nejoblíbenější sporty a bicykly jsou dnes běžným vybavením většiny rekreačních objektů. Jízda na kole má svá nesporná pozitiva, je však spojena také s určitými riziky, kterých by si měl být každý cyklista vědom, a která se může pokusit eliminovat. Statistiky Policie ČR ukazují, že obliba jízdy na kole je doprovázena vysokým počtem nehod, které mají cyklisté na svědomí. Od začátku roku do letošního května už způsobili 706 nehod. Cyklistická sezóna přitom vrcholí až během prázdninových měsíců a trvá až do podzimu.

Škody způsobené vyznavači jízdy na kole se pohybují v řádech milionů Kč. Bohužel, jezdci na kolech nejsou chráněni povinným pojištěním, jako například řidiči motorových vozidel, a způsobené škody tak jdou přímo za nimi. Ošetřit rizika může pojištění odpovědnosti. To ochrání před nepříjemnými a nečekanými výdaji. „Právě škody způsobené cyklisty patří mezi nejčastější důvody plnění v rámci pojištění odpovědnosti z činností v běžném občanském životě. Jedná se o plnění za újmu na zdraví a také o škody na majetku, přičemž kompenzace za újmu na zdraví bývá většinou vyšší. Nový občanský zákoník výrazně posílil prostor pro nároky poškozených. Umožňuje, aby částka za odškodnění byla oproti předchozímu období i několikanásobně navýšena. Zohledněny jsou přitom nejen náklady spojené s hmotnou kompenzací a škody s léčením poškozených, ale také jejich ušlý zisk za období pracovní neschopnosti a další související náklady,“ vysvětluje Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.

A jak vypadá typická nehoda? „Cyklista jede rychle, v zatáčce nebo při předjíždění nezvládne řízení a srazí se s autem nebo jiným cyklistou projíždějícím v protisměru,“ popisuje častou situaci, která bývá předmětem plnění pojišťovny, Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny. Odškodnění je po viníkovi požadováno jak v případě, kdy cyklista poraní chodce nebo dalšího cyklistu na cyklostezce, tak v situaci, kdy se střetne s motorovým vozidlem v běžném dopravním provozu na silnici.

Cyklisté by si také měli dát pozor na konzumaci alkoholu. Tolerance veřejnosti k řízení kola pod vlivem alkoholu je mnohem vyšší než v případě řízení automobilu. Proto mají cyklisté také vysoký podíl nehod způsobených pod vlivem alkoholu. Vyplatí se mít na paměti, že pokud způsobíte škodu pod vlivem alkoholu, pojišťovny mají právo své plnění krátit nebo náhradu neposkytnout.

Pojištění odpovědnosti, které cyklisty před uvedenými riziky dokáže ochránit, nabízí většina pojišťoven a pohybuje se v řádech stokorun za rok (např. Slavia pojišťovna – pojištění odpovědnosti od 315 Kč za osobu a rok).

Nejčastější chyby, kterých se cyklisté dopouštějí podle poznatků pracovníků BESIP

Jízda bez přilby

Nákupní tašky na řídítkách

Převážení větších nákladů

Konzumace alkoholu

Podcenění sil při jízdě na kole

Jízda po chodnících a přechodech

Co stojí za nehodami cyklistů podle poznatků BESIP

Nezvládnutí jízdy

Nevěnování dostatečné pozornosti řízení

Nedání přednosti

Nedodržení potřebné vzdálenosti

Špatná viditelnost

Nárazy do otevřených dveří aut

Slepý úhel

Kolize se zvířetem

Frekventované trasy

Konzumace alkoholu

http://www.ibesip.cz/

15.07.2016

Letní úrazy: v horách mají práci chirurgové, u moře specialisté ORL

Číst článek
15.08.2016

Slavia pojišťovna mění poskytovatele asistenčních služeb

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání