Novinky

Jak se účinně chránit proti nehodám na kole?

04.05.2018

S jarem a posléze přicházejícím létem se na silnicích a cyklostezkách objevuje každým rokem více cyklistů. Řada z nich se, ať již svojí vinou, nebo zaviněním druhých osob, stane účastníkem dopravní nehody, střetu s bruslařem či způsobí zranění nebo škodu například chodci. Obvykle jsou následky nejen v oblasti hmotných škod, ale také zdravotní. Jak se jistit pro takové případy radí Vanda Kýpeť, produktová manažerka Slavia pojišťovny. A hned v úvodu jasně říká, že zatímco řidiči motorového vozidla v případě nehody hradí škody pojišťovna z jeho povinného ručení, na cyklisty se nevztahuje a ti vše musí řešit pomocí jiných pojištění.

Způsobená škoda může být i milion

Už z principu tohoto rekreačního sportu je jasné, že cyklista nemá na rozdíl od automobilisty žádnou ochranu a je tak velmi ohrožen. Sám ovšem také řadu nehod způsobí a nezřídka v tom hraje roli alkohol. „Podle údajů Slavia pojišťovny je průměrná výše škody, která se řeší u automobilů po střetu s cyklistou z povinného ručení, mezi 40 a 50 tisíci korun. Často se jedná o škody menší v případě, že auto utrpělo jen škrábance nebo malé promáčknutí. Tu a tam, zvlášť, když se cyklista střetne s drahým vozem prémiové značky, se škoda vyšplhá až k milionu korun,“ uvádí Vanda Kýpeť s tím, že nepojištěný cyklista všechny takové škody hradí ze své kapsy. A přitom se s automobilem nemusí vůbec srazit, stačí, aby na silnici udělal nečekaný manévr, způsobil havárii dalších vozidel, a přitom sám zůstal bez následků.

Dnes jsou úhrady viníka vyšší

„Problém je v tom, že cyklista, který nehodu zavinil, nejen hradí všechny škody a samozřejmě pokutu, ale vzhledem k novému občanskému zákoníku může být odškodnění několikanásobně vyšší, než bývalo dříve. Cyklista-viník platí totiž nejen škody, které způsobil, léčbu jím poškozených, ale také ušlý zisk za dobu pracovní neschopnosti zraněného,“ vysvětluje Vanda Kýpeť.

Pojištění odpovědnosti z občanského života

Existuje tedy pro cyklistu vzhledem k tomu, že se na bicykl nevztahuje povinné a samozřejmě ani havarijní pojištění, nějaké řešení? „Nabízíme pojištění odpovědnosti z občanského života. Mnoho lidí ani netuší, že se vztahuje i na rekreační sporty a škody, vzniklé během nich. Cyklistika není výjimkou. Naše pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě samozřejmě rekreační cyklistiku zahrnuje a podle výše pojistného z něj pak může viník nehody, tedy v tomto případě cyklista, uhradit újmu na zdraví postiženého až do výše 6 milionů korun,“ upřesňuje Vanda Kýpeť a dodává, že výše úhrady může při škodě na věci, například automobilu, činit až 3 miliony korun a finanční odškodnění až 1 milion korun.

Pozor na alkohol

Cyklisté ovšem musí pamatovat i na výjimky, kdy pojišťovna výši úhrady může krátit, či ji dokonce vůbec nevyplatí. To se vztahuje především na dnes tolik diskutovanou jízdu na kole pod vlivem alkoholu. „V současnosti není v zákoně stanovena žádná tolerance, a tak se na cyklisty pohlíží stejně jako na řidiče motorového vozidla. Alkohol na kole je tak vyloučený, a to i přes existenci například vinařských cyklostezek na Jižní Moravě. Pokud na takové cyklostezce způsobí cyklista nehodou újmu na zdraví či majetku s tím, že ochutnával vína ve sklípcích během trasy, úhrady se nedočká,“ říká Vanda Kýpeť. Dodává, že stejně tak by si pojištěný cyklista měl dát pozor na to, zda jím pořízená forma pojištění zahrnuje i styl jízdy, kterou zvolil. Na některé zvlášť riskantní typy cyklojízdy se totiž takové standardní pojištění nevztahuje. Týká se to především extrémních sjezdů na horském kole.

Zdraví+ řeší vaše zranění

„Stále hovoříme o pojištění pro případ, že cyklista zaviní nehodu. Co ale dělat, pokud zaviní jen nehodu vlastní a při ní se zraní? Řešení je jednoduché – naše pojištění Zdraví+ řeší i podobné případy a sjednává se na rok s možností automatického prodloužení. Výhodou je, že ho můžete zaplatit jednorázově na celý rok, nebo ve čtvrtletních splátkách,“ doplňuje Vanda Kýpeť. Takže cyklista se v rámci Zdraví+ může pojistit pro případ smrti způsobené úrazem, proti trvalým následkům způsobeným úrazem, pro případ doby nezbytného léčení úrazu, pro případ pobytu v nemocnici následkem úrazu, pro případ pobytu v nemocnici následkem úrazu a nemoci.

21.04.2018

Střet se zvěří – jak správně postupovat?

Číst článek
21.06.2018

Zloději mají o prázdninách napilno

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání