Novinky

Pavel Sehnal za Slavia pojišťovna SPORT TEAM

28.01.2019

Nadšenec, sportovní dobrodruh a zároveň i iniciátor a člen Slavia pojišťovna SPORT TEAMU, Pavel Sehnal, oficiálně 13. ledna 2019 dobyl po osmidenní výpravě jižní pól. Z mezinárodní, převážně britské, devítičlenné skupiny se k pólu dostalo pouze šest účastníků expedice, Pavel Sehnal byl mezi nimi. Jako prvnímu Čechovi se mu podařilo zdolat Last Degree severního i jižního pólu, tj. ujít pěšky z 89. na 90. rovnoběžku.

„Jsem nesmírně pyšný, že se mi za Slavia pojišťovna SPORT TEAM podařilo jako prvnímu Čechovi dobýt oba póly! Ušel jsem celou vzdálenost z 89. na 90. rovnoběžku, tj. pokořil jsem Last Degree,“ oslavuje Sehnal. Náročná výprava v extrémních podmínkách si vyžádala svou daň, a proto museli být tři polárníci po několika dnech výpravy z důvodu únavy a vyčerpání evakuováni zpět na základnu Union Glacier,“ informoval Sehnal.

Každý rok se o podobný výkon pokusí asi 40 lidí. Podobně jako před sto lety jsou i současné výpravy Last Degree vybaveny expedičními lyžemi se stoupacími pásy a účastníci vlastni silou táhnou za sebou sáně s veškerým vybavením a jídlem pro celou skupinu. Sehnal, který výpravu absolvoval společně s mezinárodními sportovci, si váží zasloužilého úspěchu: „Jižního pólu jsme dosáhli po osmi dnech pochodu. Počasí bylo vcelku příznivé, ale levou stranu obličeje nám celou dobu bičoval studený polární vítr. Jsem šťastný, že se mi podařilo během dvou let zdolat oba póly.“

Podle informací z expedice se během postupu na geografický jižní pól teplota pohybovala mezi -24 až -30 °C, foukal převážně východní vítr o rychlosti mezi 6 až 15 knoty. „Nadmořská výška se pohybuje kolem 3 000 m. n. m., ale protože nad póly je řidší vzduch, odpovídá to spíše 4 000 m. n. m. v běžných horách,“ popsal Sehnal charakter klimatu.

Jako hlavní rozdíl v dobývání severního a jižního pólu spatřuje Sehnal v charakteru jeho krajiny. Jižní pól nahlíží jako nekonečně bílou a rovnou pustinu, v porovnání s rozmanitým a náročnějším severním terénem.

Sehnal na pólu rozbalil vlajku České republiky a také vlajku Slavia pojišťovny. „Rád bych vyzval všechny nadšence, kteří mají naplánovaný nějaký neobvyklý sportovní počin, aby se přihlásili do našeho týmu. Proč to děláme? Protože to máme rádi,” dodává Sehnal. Přestože byl pochod v tak vysoké nadmořské výšce extrémně náročný, Sehnal se nevzdal. „Chvílemi jsem upadal skoro do bezvědomí, musel jsem si i plánovat, na co budu myslet, abych vydržel ten tlak a drsné klimatické podmínky. I spánek byl dost vyčerpávající,“ dodal Sehnal.

11.01.2019

V zimě na silnici bez havarijního pojištění a zimní sady

Číst článek
01.02.2019

Standa Řezáč: „Jizerská padesátka je absolutní prioritou“

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání