Novinky

Česko jako včelařská velmoc. Jak zmírnit rizika, která tuto činnost provází?

13.05.2021

S počtem zhruba 63 tisíc včelařů se řadíme mezi jednu z největších včelařských velmocí a ve světovém žebříčku zaujímáme čtvrté místo. Podle dokumentu, který v roce 2016 schválila vláda, by mělo být v Česku ideálně kolem 750 tisíc včelstev. Loni jich pak podle ČSÚ bylo 642 tisíc.[1]

V poslední době přibývá také profesionálů, kteří chovají i desítky včelstev. V takových případech se pak mnohdy jedná o podnikání, které daného včelaře buď živí, nebo jde o přivýdělek. Na jaká specifická rizika spojená s chovem včel bychom si měli dát pozor? „Myslet na kompenzace v případě škod je základ zejména pro profesionální včelaře,“ předesílá Ladislav Bělina, produktový ředitel Slavia pojišťovny.

Jakkoliv je totiž toto podnikání krásné, nese s sebou spoustu strastí zejména v oblasti financí. Na podporu včelařských projektů je každým rokem Ministerstvem zemědělství ČR z evropských dotací alokována určitá částka. Ne vždy však na tyto dotace chovatelé dosáhnou. Dotace jsou zastropovány a především pro velkochovatele jsou často nedostatečné. Proto se v případě mnoha rizik mohou čeští profesionální včelaři dostat do finančních nesnází.

„Náš unikátní produkt Včelka, který jsme uvedli na trh před rokem, včelaře podporuje nejen v boji proti nepřízni počasí a nemocem, ale i proti vandalismu a zlodějům. Živelní pojištění, které primárně zohledňuje rizika typu povodeň, vichřice, krupobití či požár, navíc zahrnuje také pojištění samotného včelího úlu a jeho vybavení, včelího roje či náklady na úklid a veterinární službu,“ doplňuje Ladislav Bělina.

Včelaři prochází obdobím zvýšených rizik

Chov včel procházel zejména v loňském roce zatěžkávací zkouškou. Mimo nebezpečnou varroázu či pesticidy, které dlouhodobě ohrožují včely, se spousta chovatelů potýkalo také s extrémními výkyvy počasí, a tudíž i nedostatkem potravy pro včely. V letošním roce se situace trochu ustálila zejména v podílu včelstev bez varroázy, loni jich bylo pouhých 22 procent, letos Český svaz včelařů hlásí 28 procent. Na pozoru se však musejí mít chovatelé i před dalšími zákeřnými chorobami, jako je mor či hniloba včelího plodu. Neopomenutelnými riziky je ale pak také samozřejmě vandalismus či odcizení včelího úlu, potažmo pomůcek nezbytně nutných pro chov včel.

„Jako ryze česká pojišťovna s dlouholetou tradicí oceňujeme, že má toto řemeslo v tuzemsku stále silné zastoupení. Chovatelé mají vznešený, ale zároveň nelehký úděl, který se jim snažíme již téměř rok usnadnit pomocí našeho pojištění Včelka,“ uzavírá Ladislav Bělina.


[1] Český svaz včelařů

Tisková zpráva s podrobnějšími informacemi

12.05.2021

Dostihový spolek: Netrpělivě očekávanou sezonu zahájí první kvalifikace na Velkou pardubickou

Číst článek
20.05.2021

Pandemie zásadně proměnila různé oblasti podnikání. Živnostníci by měli myslet na nová rizika

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání