Novinky

5 lyžařských středisek, do kterých dojedete vlakem

02.02.2023

Vlakem často až k vleku? To nezní jako špatný nápad. Mimo to, že během cesty naberete sílu na lyžovačku, nebudete muset na místě řešit parkování. Jako bonus pak dopravci lyžařům nabízejí slevy k jízdenkám na skipasy.

1. Šumava

Šumava je v zimním období špatně přístupná silniční dopravou, a proto se přímo nabízí využít vlakových spojů vyjíždějících až na Špičák a do Železné Rudy. Lyžařský Skiareál Ski&Bike Špičák se nachází 200 metrů od stejnojmenné vlakové stanice a patří k TOP českým lyžařským areálům, přitom cenově nejpřívětivějším. Užijete si tady sportovní sjezdovky v kombinaci s lehčími tratěmi pro rodiny s dětmi. Místní raritou je nejprudší česká sjezdovka Šance, se sklonem až 45°. Těšit se tady můžete na celkem 8,5 kilometrů sjezdovek, z nichž je 88 % zasněžováno technickým sněhem. Z celkem 5 hlavních tratí je jedna černá, dvě červené a dvě modré.

Cesta vlakem: na trase Plzeň – Klatovy – Špičák – Železná Ruda

Lyžařské středisko Skiareál Lipno je pak ideální volbou pro začínající lyžaře a rodiny s dětmi. Lyžaři se můžou těšit na devět přehledných sjezdovek nenáročné obtížnosti. O komfortní přepravu se starají 3 čtyřsedačkové lanovky a pojízdný koberec v dětském lyžařském parku Fox park lišáka Foxe a ve výukovém hřišti Bambini Park.

Cesta vlakem: ČD Yetti, na trase Karlovy Vary – Nejdek – Pernink

Z Prahy míří přímé spoje Českých drah na Špičák a do Železné Rudy. Rychlík Berounka tam dorazí za přibližně 3,5 hodiny. Z Plzně trvá cesta zhruba 2 hodiny.

K vlakovým jízdenkám navíc návštěvníci obdrží voucher na 30% slevu skipasů. Kromě toho voucher zároveň umožňuje využít od vlaků ve stanici Lipno nad Vltavou do skiareálu bezplatně skibusy.  

2. Krkonoše

Krkonoše jsou pro milovníky zimních sportů jako stvořené. Sjezdové lyžování zde má ke všemu nejdelší tradici v Čechách. Nejstarší českou sjezdovku hledejte v Peci pod Sněžkou, Rokytnice nad Jizerou zase nabízí lyžařům nejdelších místní sjezdovou trať v délce 3185 m. Lyžovat můžete ve Špindlerově Mlýnu, na Čertově Hoře, ve ski areálu Herlíkovice a dalších a dalších místech.

Cesta vlakem: Z Prahy je možné cestovat také do Krkonoš. Rychlíky Krakonoš jezdí mezi Prahou a Trutnovem každé dvě hodiny a cesta trvá zhruba 3 a čtvrt hodiny. Regionálními spoji lze pokračovat dál do Svobody nad Úpou, Vrchlabí nebo Jilemnice. Do Svobody nad Úpou a Trutnova jezdí také přímé spěšné vlaky z Hradce Králové.

3. Beskydy

Turisticky atraktivní chráněná krajinná oblast Moravskoslezských Beskyd a Javorníků nabízí spoustu špičkově vybavených lyžařských areálů s nejmodernějšími vleky. Na své si tu přijdou i milovníci běžeckého lyžování. Pro návštěvníky jsou připraveny ski areály se sjezdovkami s umělým zasněžováním, které jsou pravidelně upravovány, nechybí ani dětské vleky či noční osvětlení pro večerní lyžování. Jistě vás potěší výborná dostupnost autobusem až k vlekům.

Cesta vlakem: Vlakem lze vyrazit také z Prahy do Beskyd, přesně řečeno do Ostravice.

4. Slovenské Tatry

Největší lyžařské středisko na Slovensku Ski areál Jasná, které najdete v Nízkých Tatrách na svazích Chopku, má na 50 km sjezdovek. Nachází se v nadmořské výšce od 1 do 2 tisíc metrů, takže odpadají problémy s technickým zasněžováním a slibují vám tu skvělé podmínky až 5 měsíců v roce. To svoje si tu najdou všichni od těch nejzkušenějších až po rodiny nebo úplné začátečníky. Také v o něco vzdálenější Tatranské Lomnici díky zasněžování garantují sníh až 5 měsíců v roce. Tohle středisko ve Vysokých Tatrách není určitě jen pro ty nejlepší lyžaře, kteří si troufnou na legendární strmou černou sjezdovku z Lomnického sedla (2190 m n. m.). O něco níže najdou rodiny a méně pokročilí krásné modré sjezdovky. Sousední menší středisko Starý Smokovec nabízí vyloženě začátečnické lyžování na Jakubově louce a také 2,5 km dlouhou sáňkařskou dráhu, která se ale musí spolehnout na přírodní sníh. A nesmíte vynechat návštěvu Lomnického štítu a výhledy z výšky 2634 metrů. Cestu visutou lanovkou, která za 8,5 minuty překoná 855 metrů převýšení, si ale pro velký zájem určitě zarezervujte předem.

Cesta vlakem: Spoje SC Pendolino nabízejí nejrychlejší dopravu z České republiky do oblasti Vysokých a Nízkých Tater a noční vlak Slovakia s lůžkovými a lehátkovými vozy umožňuje noční přejezd. Cestující se večer uloží v Praze do lůžkového vagónu a ráno vystupují v Popradu na úpatí Tater. Stejně pohodlná je i cesta zpět do ČR.

5. Švýcarsko

Lyžařská oblast Davos Klosters, roztažená po svazích kolem městského Davosu a vesničtějšího Klostersu, zahrnuje čtyři areály s více než 200 km sjezdovek, propojené skibusy a červenými vlaky Rétské dráhy, zahrnutými v ceně skipasu. Největším z nich je Parsenn, kompaktnějším a lyžařsky harmoničtějším Jakobshorn, mile opuštěným Rinerhorn a nakonec je tu ještě malá a přívětivá Madrisa. Každý areál má svůj genius loci a stojí za celodenní návštěvu, takže čtyř – až pětidenní skipas je na poznávání oblasti ideální volbou.

Cesta vlakem: Do švýcarských středisek je možné cestovat přímým lůžkovým vozem Praha – Linec – Curych. Ve stanici Sargans je možné přestoupit na navazující spoje do střediska Davos Klosters. Další lyžařská střediska ve Švýcarsku jsou dostupná díky novému přímému nočnímu vlaku EN 458 / 459 Canopus, který od poloviny prosince 2022 spojuje Prahu s Curychem přes Drážďany, Lipsko, Frankfurt nad Mohanem a Basilej.

Ve švýcarském skiresortu Davos Klosters získají cestující ČD v rámci projektu ČD Ski slevu 20 % na dvoudenní nebo třídenní skipas, a to po předložení rezervace do lůžkového vozu v nočním vlaku Praha – Linec – Sargans – Curych.


10.01.2023

5 míst, kam vyrazit v zimě za exotikou – Osvědčené lásky i nové objevy

Číst článek
08.02.2023

10 pravidel pohodových jarních prázdnin

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání