Novinky

5 evropských měst, kam se vypravit na Velikonoce

15.03.2023

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších svátků v roce, který slaví miliony lidí po celém světě. A mohou být také ideální příležitostí k výletům a objevování nových míst. A není potřeba zamířit daleko – Evropa nabízí mnoho destinací, které jsou na svátky jara ideální. Tady je několik tipů pro inspiraci.

Řím: Věčné město s duchovním rozměrem

Kde jinde oslavit největší křesťanský svátek roku než právě v Římě? Italská metropole s papežským státem Vatikánem vás přivábí sluncem, výtečnou kuchyní, lahodným vínem a nepřeberným množstvím aktivit, kterými zde lze oslavit zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Duchovní atmosféra a hluboké křesťanské přesvědčení tu na vás dýchne doslova na každém kroku. Řím je v období Velikonoc plný poutníků z celého světa, kteří se sjíždí na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu vyslechnout si každoroční poselství zakončené požehnáním Urbi et orbi. Tato mše se koná na Velikonoční neděli a pro křesťany znamená vrchol Velikonoc. Každoročně si ji vyslechne přímo na místě několik desítek tisíc lidí, takže je nutné počítat s tím, že lidí bude v tento čas v Římě víc než dost.

Italské velikonoční tradice: Během Velikonoční neděle a pondělí nesmí při snídani na žádném italském stole chybět tradiční colomba. Jedná se o kynutou buchtu ve tvaru holubice, která má mnoho různých příchutí. O Velikonocích ji seženete snad v každém italském obchůdku.

Barcelona: Svátky jara s vůní moře

Důvodů, proč se čeští turisté vydávají každoročně po tisícovkách do Barcelony, je celá řada. Někoho fascinuje Gaudího dominanta města Sagrada Família, jiné spojení městského života s prázdninovým pocitem, který vzbuzují pláž a vlny Baleárského moře. Pánové pak nemohou při návštěvě města vynechat domovský stadion světoznámého fotbalového klubu FC Barcelona Camp Nou. Velkým lákadlem je i prvotřídní španělská kuchyně doplněná vynikajícími na chuť bohatými červenými víny. Svátky jara se v Barceloně začínají slavit už během Květné neděle, kdy jsou katedrály obklopené lidmi držících v rukou květiny. Různé průvody a ceremoniály pak probíhají během celého týdne až do Velikonoční neděle.

Španělské velikonoční tradice: Ve Španělsku se na Velikonoce připravuje masová pečeně – Roscon de Pascua, pečou se velikonoční věnce nebo bochánky ze sladkého těsta, do kterých se vtlačují natvrdo uvařená barvená vejce. Každý věnec nebo bochánek má v sobě malého plastového panáčka a ten, kdo ho ve své porci najde, bude mít podle tradice štěstí. Oproti Čechám mají Španělé volno vždy ve čtvrtek a v pátek, Velikonoční pondělí je s výjimkou některých autonomních oblastí běžným pracovním dnem. Asi největší atrakcí španělských Velikonoc jsou slavná procesí kajícníků. Část procesí tvoří takzvaní nazaretští. Ti nosí velmi zvláštní kuželové pokrývky hlavy.

Lucemburk: Město plné mostů

Lucemburk se rozkládá na skalnatém masivu nad soutokem řek Alzette a Pétrusse a jeho jednotlivé části v členitém terénu spojuje kolem stovky mostů také řada tunelů. Historické centrum je i díky krásným výhledům zapsané od roku 1994 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Svůj název získalo město od hradu Lucilinburhuc (Malý hrad), který byl postavený v roce 963 a od té doby rostl do podoby jedné z největších evropských pevností. Do dneška se dochovala jen část – i ta však turistům nabízí působivé kulisy. Ve zdejší katedrále Panny Marie jsou uloženy ostatky Jana Lucemburského, českého krále, který panoval v letech 1310–1346 a ačkoliv Čechy mu k srdci právě nepřirostly (na rozdíl od jeho syna Karla IV), patřil k nejslavnějším evropským rytířům své doby. Velikonoce v Lucemburku provázejí tradiční trhy, na kterých zejména hrnčíři předvádějí své umění. Nejčastější ukázku představují keramické píšťalky ve tvaru ptáčka. Kromě toho zde smaozřejmě najdete i stánky s místními dobrotami.

Lucemburské velikonoční tradice: V Lucembursku se třetí postní neděle nazývá Preclíková neděle a vyznačuje se tím, že mladí muži v tento den obdarují preclíkem dívku, do které jsou zamilovaní.

Marseille: Perla na břehu Středozemního moře

Marseille je jedním z nejstarších měst světa vůbec. Bylo založené jako řecká kolonie 600 let před naším letopočtem a díky své poloze byla vždy pomyslnou branou do Francie. Tento fakt se odrazil na složení obyvatelstva, kdy tu vedle sebe v relativně poklidném soužití žijí Francouzi, Korsičané i přistěhovalci ze zemí Magrebu. Marseille je nádherným francouzským přístavem, jehož srdcem je Vieux-Port, Starý přístav. Leží v malé zátoce, dnes obklopené domy s restauracemi a bary, a vstup do této části města střeží dvě pevnosti – St. Jean a St. Nichola‘. Jednou z dominant této čtvrti je bazilika Notre-Dame de la Garde postavená v novobyzantském slohu. Tyčí se do výšky 160 metrů a nabízí úchvatný pohled na město i moře, jež ho obklopuje. V jihozápadní části Starého přístavu se nachází kostel sv. Viktora, v samém středu pak stojí budova marseillské radnice ze 17. století.

Francouzské velikonoční tradice: Kromě tradic, které mají jako v mnoha jiných zemích kořeny v náboženství, jsou francouzské Velikonoce převážně ve znamení rozličných podob čokoládových vajíček, figurek, zvonů a ryb. Právě ryba nazývaná zde Poisson d´Avril (v překladu aprílový žertík) je jedním ze zdejších dlouholetých symbolů Velikonoc, na který se těší zejména děti. Principem zvyku je nepozorovaně připevnit rybu na záda každému, u koho to jen trochu jde.

Londýn: Oslavy s královskou rodinou

Londýn je během Velikonoc plný překrásných jarních květin a úchvatných dekorací. Velikonoční trhy jsou rozptýleny po celém městě a nabízejí mnoho tradičních jídel a výrobků. Nejznámější je trh na Trafalgarském náměstí. V Londýně se také konají nejrůznější procesí a slavnosti. Zažít velikonoční zábavu na britských hradech nebo rovnou v metropoli Londýně, může být nevšední zážitek. Do oslav se totiž zapojuje celá země včetně královské rodiny. K jejich tradičnímu pojetí velikonoc patří návštěva bohoslužby, ale také lov velikonočních vajíček.

Britské velikonoční tradice: V Anglii se v oslavách mísí dvě tradice. Tou první je křesťanský význam Velikonoc a tedy připomenutí ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zároveň jsou Velikonoce tradičním svátkem, kdy Angličané oslavují příchod jara a probouzení přírody. Stejně jako v Čechách se zdobí domy a připravují stoly plné jídla. K tradičním pokrmům patří hot cross buns, typické velikonoční buchty, nebo chocolate cup cake nest, což je sladký cup cake zdobený jako ptačí hnízdo s vajíčky. Vajíčka tady jsou v kurzu spíš ta čokoládová. Dospělí je schovávají v zahradě a děti po nich s košíky pátrají.

Ještě jste se nerozhodli, kam se vydáte? Klidně to můžete nechat až na poslední chvíli, jestli se nebojíte, že nebudou letenky. S cestovním pojištěním žádný problém nebude, dá se sjednat během několika minut on-line klidně až při čekání na check-in.

Cestovní pojištění si můžete sjednat ZDE.


10.03.2023

Novinky na českých silnicích v roce 2023 – znáte je?

Číst článek
11.04.2023

Speciál Chorvatsko 2023: Ceny, novinky na hranicích, zábava

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání