Novinky

Jak zabezpečit sklep proti vykradení

02.03.2023

Sklepy představují celoroční lákadlo pro zloděje. Obzvlášť pokud v nich máte kola, lyžařské vybavení, gril nebo další sezónní věci. Jak svoje věci ve sklepě ochránit?

Buďte všímaví

Základem je prevence. V domě byste pokud možno všichni měli věnovat pozornost tomu, kdo se tady pohybuje. Za předpokladu, že potkáte někoho neznámého, ptejte se, koho hledá, kam jde. Zájem cizího člověka většinou zloděje spolehlivě odradí. Buďte všímaví, možná tím zachráníte sousedovi kolo, nebo sobě uskladněné sezónní věci.

Dveře jsou základ

A nejde jen o dveře samotného sklepa. Začíná to těmi vchodovými, pokračuje dveřmi, které ke sklepům vedou. Vchodové dveře musí být pevné a uzamykatelné. Důležité je také zabezpečení samotných dveří sklepa. Pokud nemají kvalitní zámek, pravděpodobnost, že sklepy někdo vykrade, se samozřejmě zvyšuje. Suma, kterou vložíte do zabezpečení, by se podle odborníků měla rovnat zhruba 10 procentům z hodnoty chráněného majetku. Jestliže nebydlíte ve svém domě, zajímejte se o zabezpečení dveří u správce domu nebo bytového družstva.

Zámek vybírejte pečlivě

Vyhýbejte se podezřele levným zámkům, u kterých neznáte původ. Zároveň ale nemusíte utrácet desetitisíce, pokud vlastníte pevné dveře s vložkou. Vhodný bezpečnostní zámek koupíte za cenu jednoho nebo dvou tisíc korun. Majitelé sklepů s mřížovanými dveřmi se musejí spolehnout na kvalitní visací zámek a správnou petlici. Vyberte takovou, která odolá hrubému násilí a ve sklepě nezrezne. Rozhodně je lepší nápad zajít do železářství a poradit se než nakupovat v nabídce supermarketů, kde vám ke zboží personál nedokáže nic bližšího sdělit. Jsou –li ve skladovacích a jiných úložných prostorách domu okna, je třeba je opatřit mechanickými zábrannými prostředky jako jsou mříže nebo uzamykatelné okenice. I pootevřená balkonová okna nebo větrací okénka v suterénu jsou pro zloděje velkým lákadlem, v noci je zamykejte.

Co oči nevidí …

… to ruka neukradne. Když zlodějům nepředvedete, co ve sklepě máte, nebude je to tolik lákat. Sice na to nelze spoléhat na 100 %, ale není nutné vystavit nové kolo, drahé lyže nebo roční zásobu dětských plen, tak aby zloděje okamžitě upoutaly a vydal se směrem vašeho sklepa. Cenné věci naopak umístěte takovým způsobem, aby byly pohledům příchozích skryty. Přehoďte přes ně deku nebo dejte na dveře neprůhlednou fólii. A věci připevněte třeba ještě k podlaze, ke stropu nebo ke stěně uzamykatelným mechanismem. Pokud jsou dveře síťované, zakryjte výhled.

Výlety do sklepa

I kdybyste v něm dlouho nic nepotřebovali, je dobré sklep čas od času zkontrolovat. Policie také vzkazuje prostřednictvím svého portálu: „Od jízdních kol a jiného vybavení včetně cenností, které máte uložené mimo svůj byt ve výše uvedených prostorách, mějte doma uschovaná jejich výrobní čísla a fotografie, které policistům umožní identifikaci při samotném pátrání nebo nálezu odcizených věcí.“

Co dělat, když vám sklep vykradou:

Volejte policii

Ve chvíli, kdy zjistíte, že byl váš sklep vykraden, okamžitě kontaktujte policii. Do jejího příjezdu s ničím nehýbejte, nic neuklízejte a neupravujte.

Vše zdokumentujte

Po odchodu policie si sepište vlastní seznam škod. I přesto, že policie si váš sklep vyfotí, pořiďte si vlastní fotografie a zdokumentujte veškerá poškození. Do soupisu zahrňte také ztracené věci. U těch budete muset doložit, že jste byli jejich vlastníkem, a to například dokladem o zakoupení nebo záručním listem. Pokud je k dispozici nemáte, poslouží i fotografie, svědectví sousedů nebo čestné prohlášení.

Dodejte pojišťovně potřebné doklady

Pojišťovně následně doložíte protokol od policie a vaši fotodokumentaci. Ta má na prošetření 3 měsíce od nahlášení. Od likvidace pojistné události obdržíte náhradu škody do 15 dnů.

Pojištění domácnosti a nemovitosti DOMOV od Slavia pojišťovny

Vztahuje se na byty, rodinné domy, rekreační objekty, garáže, bazény a další zařízení.  

Kryje škody, které byly způsobeny požárem, výbuchem, bleskem, vichřicí, krupobitím, zemětřesením, nárazem auta nebo letadla, pádem stromu, odcizením. K pojištění lze připojit některé z doplňkových pojištění, např. proti škodám způsobeným sněhem a vodou nebo proti vandalismu.

Centrum pomoci a speciální asistenční služby fungují u Pojišťovny Slavia 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu.

Pojištění domácnosti a nemovitosti DOMOV od Slavia pojišťovny si můžete sjednat ZDE.


22.02.2023

Wellnes u sousedů aneb 5 nejkrásnějších lázeňských měst Evropy

Číst článek
08.03.2023

Kamera do auta – 5 důvodů, proč si jí pořídit

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání