Novinky

Kamera do auta – 5 důvodů, proč si jí pořídit

08.03.2023

Autokamery se dnes považují téměř za tak samozřejmou součást automobilu, jako je rádio nebo navigace, zejména u profesionálních řidičů. Čím víc toho totiž najezdíte, tím je větší pravděpodobnost, že se stanete účastníkem nehody.

Proč si tedy kameru pořídit a s jakými situacemi vám může pomoci?

Důvod 1: Zaznamená pachatele nehody nebo vandalismu

Dle policejních statistik to vypadá tak, že zhruba od 10% dopravních nehod viník ujede. A množství vandalských činů, kdy nebyl viník dopaden je ještě daleko vyšší. A bez zjevných důkazů o koho se jedná, není v podstatě možné pachatele vypátrat.  A právě autokamera může podobné situace vyřešit. V případě nehody zaznamená nejen průběh nehody nebo poškození automobilu, ale zároveň zachytí espézetku, typ auta či tvář viníka. V případě zaparkovaného auta je samozřejmě důležité, aby autokamera nepůsobila nápadně. V tomto ohledu se osvědčují kamery na zpětná zrcátka. Kamera do auta by měla být vybavena funkcemi, jako je parkovací režim či detektor pohybu.

Důvod 2: Pořídí důkaz o tom, co se vlastně stalo

Není nic neobvyklého, že se účastníci nejsou schopni dohodnout, kdo nehodu zavinil. A ani po příjezdu policejní hlídky nemusí být situace vždy vyřešena. Dopravní kamery nejsou všude a situace po nehodě není vždy jasná. Pokud vám někdo udělá „myšku“ a vy ho nabouráte, pro policii je to bez přítomnosti dalších důkazů jasné nedodržení bezpečné vzdálenosti. V případě, že máte celou situaci natočenou na kameru, se karta rázem obrací a z viníka se stává poškozený. V takovém případě ušetříte nejen za pokutu a opravu vlastního automobilu, ale i na povinném ručení.

Důvod 3: Má funkce, které řidičům usnadní život

Autokamery dneška nemají za úkol pouze natáčet vaši jízdu. S rozšířením možností, nabízejí řidičům snazší život za volantem. Celá řada moderních kamer obsahuje takové funkce jako je couvací kamera s linkami usnadňujícími parkování, asistent jízdních pruhů nebo detektor radarů. Za několik málo tisíc tak získáte funkce, za které byste museli u nových automobilů připlácet mnohonásobně vyšší částku.

Důvod 4: Je to nevšední kameraman

Posláním kamer do auta je primárně natáčení jízdy vozu, coby důkazní materiál. Nicméně i samotná cesta na dovolenou může být zajímavá a krásných míst nebo neobvyklých setkání. Některé výrobky obsahují funkci časosběrného videa, čímž se dostávají i nad levnější kamery nebo fotoaparáty. Záběr z kvalitní kamery do auta může obohatit vaši rodinou videotéku z cesty na prázdniny.

Důvod 5: Natočí důkazní materiál proti neoprávněnému jednání policistů

I policisté jsou jenom lidé. Žádost o úplatek, zastrašování, manipulace s fakty, nepřiměřený tlak či hrubé chování. O podobném jednání strážců zákona se z médií dovídáme často.

Palubní kamery mají v tomto preventivní účinek, protože před kamerou si každý dvakrát rozmyslí, jak se bude chovat a pak samozřejmě důkazní hodnotu. Jakýkoliv neoprávněný požadavek ze strany policistů je zaznamenán, a vy máte možnost se efektivně bránit.

Povinné ručení od Slavia pojišťovny

Sjednejte si u nás povinné ručení i havarijní pojištění ve variantě ZÁKLAD, JISTOTA nebo JUBILEUM a získejte klid na cestách i rychlé vyřízení pojistné události v případě nehody.

Povinné ručení i havarijní pojištění si můžete sjednat ZDE.

Centrum pomoci a speciální asistenční služby fungují u Pojišťovny Slavia 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu


02.03.2023

Jak zabezpečit sklep proti vykradení

Číst článek
10.03.2023

Novinky na českých silnicích v roce 2023 – znáte je?

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání