Novinky

Exotické destinace: 10 míst na planetě, kam Češi rádi cestují. Inspirujte se!

22.05.2023

Češi zajímavé dovolené milují a mimo tradičních destinací jako je třeba Chorvatsko nebo Řecko se v posledních dvou letech jejich zájem obrací i na exotické kraje. Proč stále častěji cestujeme směrem Vietnam, Mauricius nebo Mexiko?

Kapverdské ostrovy

Jsou dosud neokoukanou destinací s výhodou nepřelidněných pláží a atmosférou Karibiku. K tomu má pak každý z ostrovů své osobité kouzlo. Cestovatelé zde mohou obdivovat písečné duny, zelené oázy i kamenitou krajinu kolem vulkánů. Za návštěvu jistě stojí solné doly Pedra de Lumes v kráteru vyhaslé sopky na Solu, či historické Cidade Velha, zapsané na seznam světového dědictví UNESCO.

Co turisty láká nejvíc: Pláže. To je hlavní důvod, proč turisté milují Kapverdy. Najdete tady doslova stovky kilometrů úžasných pláží s jemným zlatým i černým vulkanickým pískem. K tomu Kapverdy lákají příjemnými teplotami po celý rok. Průzračné moře s vlnami a podmořským životem je rájem pro potápění i vodní sporty. V neposlední řadě si návštěvníky podmaní originální kuchyně s nádechem portugalské, kreolské i brazilské stopy, atmosféra koloniálních městeček a kapverdské hudební rytmy.

Jak dlouho trvá let: Pokud letíte s cestovní kanceláří, počítejte s tím, že strávíte v letadle mezi 6 až 8,5 hodinami. Některé lety jsou s mezipřistáním.

Vietnam

Ve Vietnamu najdete města s divokým tempem, kde se každý den miliony lidí přesouvají do práce i za zábavou. Navštívit ale můžete také zapomenuté vesničky, kde místní lidé s kónickými klobouky na hlavě obdělávají svá rýžová pole. Stačí se pomalu procházet starou Hanojí a uvědomit si, že se toho za staletí mnohdy moc nezměnilo. Ani stav domů, ani sortiment na tržištích, ani lidé. Ti jsou srdeční, přátelští a usměvaví.

Co turisty láká nejvíc: Zvláštní pozornost si zaslouží místní gastronomie. Vaří se tu zdravě a z těch nejčerstvějších surovin. Jídla vypadají lákavě, výtečně voní a skvěle chutnají. Vietnam je ale také druhým největším vývozcem kávy na světě a její popíjení je tu obřadem. 

Cestovatelé si Vietnam volí často pro jeho kouzelné pláže, které ještě neobjevily davy výletníků. Ale na své si tu přijdou také milovníci akce. Výstupy na vrcholky hor, divoká jízda na kánoi pod vodopády Datanla nebo expedice do jeskynní v Phong Nha. To je jen malá ukázka. Každý si najde to své.

Jak dlouho trvá let: Pravidelné letecké spojení z Prahy do Vietnamu nabízejí společnosti Emirates (přes Dubaj), Turkish Airlines (přes Istanbul), Air France (přes Paříž) a China Eastern (přes Šanghaj). V závislosti na přestupu let trvá mezi 15 a 35 hodinami.

Srí Lanka

Vrcholky hor mizející v mlžném oparu, zvlněná krajina, vzduch provoněný opojnou vůní kvetoucích čajovníků. Skutečný klenot, ztracený v Indickém oceánu. Ostrovní stát, kde nikdy nekončí léto, dokázal také najít rovnováhu mezi přírodou a člověkem. K ochraně divočiny i památek tady vzniklo 26 národních parků, v nichž turisté mohou obdivovat slony, velryby a delfíny, korálové útesy i tropické ptactvo.

Co turisty láká nejvíc: Vřelost uvítání i pokojná harmonie všedních dní vás dočista pohltí. Turisté tu také vítají snadnou dostupnost míst, reprezentujících ranou srílanskou civilizaci. Tzv. „kulturní trojúhelník“ mezi městy Kandy, Anuradhapura a Polonnaruwa. Zde mohou obdivovat starobylou Lví pevnost na skále Sigiriya, jeskynní chrámy v Dambulla a Mihintale nebo středověkou citadelu Yapahuwa, jež kdysi byla hlavním městem.

Kirigalpotta nebo na pohoří Knuckles jsou pak považovány za jedny z nejkrásnějších turistických stezek v celé Asii. Milovníci relaxace a péče o tělo ocení zdejší tradiční ajurvédské masáže. Zapomenout nesmíte na posilující šálek zdejšího cejlonského čaje, který je považován za ten nejchutnější čaj světa.

Jak dlouho trvá let: Nejrychlejší let z ČR trvá 12hod 55min (Praha Letiště Václav Havel–Kolombo Bandaranayike Mezinárodní letiště). Do destinace Srí Lanka nabízí lety několik leteckých společností.

Kostarika

Kostarika je levnou a bezpečnou zemí ve Střední Americe, o čemž se přesvědčili i čeští dovolenkáři, kteří do země každý rok hojně cestují. Rozlohou je tato země sice 129. zemí světa, ale množstvím biodiverzity je globální velmocí. Každý existující dvacátý živočich nebo rostlina pochází právě odtud. K tomu je Kostarika opakovaně zařazována mezi nejšťastnější země světa. Na jejích obyvatelích je to znát.

Co turisty láká nejvíc: Kostarika je pozemským rájem i díky svému stabilnímu tropickému klimatu, které jen tu a tam zpestří etapa monzunových dešťů. Z výšky 3 820 metrů vysoké Chirripó v pohoří Cordillera de Talamanca sice úplně celou zemi nepřehlédnete, ale výstup na její vrchol byste si neměli nechat ujít. Kostarika je totiž zemí hojnosti a nabízí toho opravdu hodně. Tisíc kilometrů dohromady 300 písečných pláží, měsíční krajinu v okolí vulkánů Irazú, termální zázrak tryskajících bahenních gejzírů Rincón de la Vieja, neprostupné džungle Corcovado.

Jak dlouho trvá let: Na Kostariku lze letět i přímo z Prahy. Průměrná doba letu je přibližně 14,5 hodiny, ale záleží na konkrétní destinaci.

Mexiko

Mexiko je pro Čechy jednou z nejdostupnějších exotických destinací. Chutě i vůně místní kuchyně, stavby zaniklých civilizací ztrácející se v džunglích a přitahující zvědavé pohledy, historie vytesaná v kamenech zbrázděných reliéfy. To vše v rytmech tradiční hudby. Mexiko je prostě okouzlující!

Co turisty láká nejvíc: Mexiko obohatilo svět o spoustu pokrmů, bez kterých bychom si už život neuměli ani představit. Proto se také zaslouženě v roce 2010 zapsala zdejší gastronomie do světového seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Mnoho cestovatelů sem vábí touha spatřit Palya Paraiso a Playa del Carmen – dvě nejkrásnější pláže světa. Milovníky dávných civilizací zase láká Chichén Itzá a další mayské stavby. S mystikou se pojí i stopy civilizace aztécké a návštěva Teotihuacánu. Kulturních památek světového významu se tu nachází 27, přičemž desítka pod UNESCO spadajících měst – včetně Campeche, Oaxacy a Puebla – vás provede poutavě barevnou minulostí země.

Jak dlouho trvá let: Češi létají do Mexika většinou z Německa nebo z Rakouska. Let z Evropy trvá asi 11,5 hodiny.

Mauricius

Oáza podmořského života Indického oceánu s tisícovkami druhů pestrobarevných útesových rybek, sluncem prohřáté laguny, písečné pláže lemované kokosovými palmami. A také silueta 828 metrů vysokého mikropohoří Le Piton, z něhož přehlédnete celý pohádkově krásný Mauricius. Vítejte v ráji!

Co turisty láká nejvíc:Na ostrově Mauricius se nachází tucet přírodních rezervací a botanických zahrad.  Za vidění zde určitě stojí třiaosmdesát metrů vysoké vodopády Chamarel, procházka po březích Černé řeky, návštěva spícího vulkánu Trou aux Cerfs a dech beroucí geologický fenomén Sedmibarevné země.

Jak dlouho trvá let: Ideální možnosti leteckého spojení je při odletech z Prahy nebo Vídně. Délka letu je přibližně 16 hodin včetně jednoho přestupu.

Zanzibar

Africký Zanzibar je známý především díky svým krásným plážím s jemným a bělostným pískem, které v kombinaci s průzračnými vodami Indického oceánu a rovníkovým sluncem představují učiněný ráj. Zanzibar není jediný ostrov, jak si mnozí často myslí, ale souostroví. Největším z ostrovů je Unguja (často nazýván Zanzibar), který jako by chtěl omámit všechny smysly svých návštěvníků. Je pokrytý bujnou tropickou vegetací, v níž se skrývají háje skořicovníků, pepřovníků, vanilkovníků, hřebíčkovce či muškátovníků a zapomenuté rybářské vesničky jen kousek od luxusních hotelových resortů na plážích jako vystřižených z katalogu.

Co turisty láká nejvíc: Zanzibar je voňavým ostrovem koření, a v pěstování a zpracování aromatických surovin tu dosáhli mistrovství. Hřebíček, kurkumu, skořici, muškátový oříšek, citronovou trávu nebo černý pepř tu nemusíte obdivovat jen na tržištích, ale můžete za nimi vyrazit na plantáže. A cestou zpět se pak osvěžit v pouličních stáncích Kamenného města, kde se nabízí nevšední speciality na každém kroku.

Jak dlouho trvá let: Přímý let z Prahy trvá okolo 8 hodin a 30 minut. Nejrychlejší lety s přestupem trvají okolo 13 hodin. Záleží tedy na to, jakou variantou zvolíte či s jakou cestovkou poletíte na dovolenou na Zanzibar.

Dominikánská republika

Je tropickou perlou v srdci Karibiku. Ostrov Hispaniola, ležící v těsné blízkosti obratníku Raka, má po celý rok velice příjemné klima a zajímavou koloniální historii. „Ráj na zemi“ – právě tak ho nazval Kryštof Kolumbus. Dominikánská republika se rozkládá ve východní části ostrova a pyšní se nejkrásnějšími plážemi s jemným pískem, mořem jedinečných barev, kokosovými palmami a nedotčenou tropickou vegetací. Třešničkou na dortu je kuchyně, která nezklame žádného gurmána.

Co turisty láká nejvíc: Pláže oceňované jako jedny z nejkrásnějších na světě, slunce a vyhřáté moře v kterémkoliv ročním období, na Karibik velmi příznivé ceny, dechberoucí tropická příroda, koloniální historie a památky, a hlavně pohodová atmosféra.

Jak dlouho trvá let: Vzdálenost od Prahy vzdušnou čarou je přesně 7 917 kilometrů. To znamená, že doba letu z Prahy do Dominikánské republiky je 11 hod. Létají sem i přímé spoje z Prahy.

Maledivy

Řetězec šestadvaceti atolů i jednotlivých perel 1 192 korálových útesů navlečených na pomyslnou nit podél rovníku patří k nejromantičtějším destinacím světa. Ostrovy nabízejí tisíce zážitků – od západů slunce, večeři pod oblohou plnou hvězd, noční plavání s delfíny, koupání na soukromých plážích nebo prázdninové vilky ztracené na útesech. Každý si tu najde to, co ho láká.

Co turisty láká nejvíc: Zdejší gastronomie se inspirovala mnoha světovými kuchyněmi, ale přesto je velmi specifická. Ochutnat můžete třeba sušené ryby s mangem a kokosovým mlékem, polévku garudhiya a nepřeberné variace mořských plodů. Relax v královských lázních Villingili zase osloví ty, kteří sem přijeli načerpat síly. Maledivy jsou pak samozřejmě rájem pro všechny, kteří milují oceán. A potápět se tu můžete i za velrybami nebo žraloky. Země má reputaci velmi bezpečné lokality, která si váží svých hostů.

Jak dlouho trvá let: Přímý let na Maledivy je možný z Mnichova, Frankfurtu, Düsseldorfu, Vídně nebo Londýna. Let trvá přibližně 10 hodin.

Saudská Arábie

Saudská Arábie je zemí rozmanitosti s fascinujícími scenériemi pobřeží a luxusními plážemi a těmi nejlepšími místy k potápění v Rudém moři. Ale zrovna tak tu můžete obdivovat tichou samotu pohoří Asir, zažívat adrenalin při projížďkách pouští Rub al-Chálí. V Džiddě naopak zapomenete na minulost, je totiž jedním z nejmodernějších měst celé planety. A místní kuchyně? Slovy se nedá vystihnout, jak zdánlivě jednoduché pokrmy dokázali místní v průběhu generací posunout k vytříbené dokonalosti chutí.

Co turisty láká nejvíc: Teplé klima i během naší zimy, krásné koupání a luxus zdejších metropolí.

Jak dlouho trvá let: Průměrná doba letu z destinace Česko do cílového města Rijád (hlavní město státu Saúdská Arábie), je 5 hodin/y a 55 minut/y.

Náš tip: Cestovní pojištění od Slavia pojišťovny s mnoha výhodami podle své vlastní volby si v řádu minut můžete sjednat on-line. Více podrobností ZDE.


03.05.2023

Kde se ohřát: Tohle je 10 nejkrásnějších pláží Evropy

Číst článek
08.06.2023

Speciál letiště světa: Nejhorší, dokonalá i taková, kde asi naberete skluz

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání