Novinky

Nehoda s autem v zahraničí – Co určitě (ne)dělat

09.07.2021

I sebevíc opatrný řidič se může ať už vlastní nebo cizí vinou přimotat k dopravní nehodě. Až se rozhostí klid kolem vás a nebudou skřípět brzdy ani jiskřit plechy, je dobré vědět, jak postupovat. Co udělat a co rozhodně ne. Proto tento článek… abyste si věděli rady.

Připusťme (čistě hypoteticky a hned ťukáme na dřevo), že se to zkrátka stalo. Že bohužel jste účastníkem dopravní nehody a jejím dějištěm nejsou „domácí“ komunikace v České republice, ale území cizího státu. Ačkoliv má člověk samozřejmě nervy na pochodu, není nutné a ani užitečné panikařit. Odpověď na první podvědomou otázku: Co teď?“ je překvapivě jednoduchá. Ve skutečnosti se první kroky, které musíte neprodleně udělat, napříč různými státy světa příliš neliší. Rozdíly vznikají až v další fázi – například podmínky přivolání policie jsou v jednotlivých zemích jiné – k tomu se ale ještě dostaneme.

Co hned…

Těsně po nehodě je potřeba zabezpečit místo nehody. Lhostejno, jestli jste ve slunném Dubrovníku rycli do stánku na „sledoled“ nebo nedobrzdili cestou do Louvre na setkání s Monou Lisou. Pokud nejste zranění a zvládnete to, oblečte si reflexní vestu, nainstalujte výstražný trojúhelník a zajímejte se o zdravotní stav ostatních účastníků dopravní nehody. Jestliže je kdokoliv zraněný, volejte záchranku (linka 112 je platná pro řadu zemí). Poskytujte první pomoc, jak nejlépe umíte, dokud nepřijedou odborníci a pacienta si nepřevezmou.

Teprve teď, když jsou v bezpečí lidé, je na řadě škoda na majetku. Asi není potřeba zdůrazňovat, že ve velké výhodě je v takové chvíli každý, kdo uzavřel havarijní pojištění Například u Slavia pojišťovny v rámci havarijního pojištění činí limit pojistného plnění pro újmu na zdraví, škodu na věcech a ušlém zisku až 150 miliónů korun, a třeba havarijní pojištění All risk zahrnuje vedle havárie také následky řádění živlů – přírodních i vandalů, odcizení vozidla a další výhody.

… a co potom

Další číslo, které byste měli vytáčet na mobilním telefonu, je vaše asistenční služba. Na číslo smlouvy si honem asi nevzpomenete, ale bude stačit jméno, rodné číslo a registrační značka vozu, aby vás asistent v systému našel a poradil. Nerozpakujte se asistenci volat i několikrát, jestliže vám bude připadat některý z postupů v rámci vyšetřování nehody nebo odklízení jejích následků nesrozumitelný, nebo bude v rozporu s tím, na čem jste se s asistentem domluvili.

Protokol z dopravní nehody sepsaný policií (pokud byla přivolána) čtěte stejně pozorně, jako úpis Faustovi. Nic nepodepisujte, jestliže všemu do posledního písmenka nerozumíte a souhlasíte s tím. Případně můžete česky napsat na papír svoje stanovisko a teprve potom podepsat.

Zdokumentujte celou situaci ze všech možných úhlů, vyfoťte si detail i celek. Užitečným krokem je také požádat přítomné svědky dopravní nehody o kontakt pro případ, že by domluva s ostatními účastníky dopravní nehody nebyla do budoucna hladká.

Papírování a pojištění

Na řadě je Záznam o dopravní nehodě, který má v EU jednu velkou výhodu – formulář je ve všech jazykových mutacích stejný, takže si s druhým řidičem budete rozumět, i kdybyste vytáhli každý svou verzi. Znovu platí, že nemáte podepisovat nic, na čem se neshodnete nebo tomu nerozumíte – do komentáře připište česky svoje stanovisko.

Náš tip: Na formuláři musí být všechno včetně podpisů uvedeno před tím, než oddělíte originál od kopie. Na cokoliv dopisovaného později nebude brát zřetel.

Jestliže se vám nepodaří zápis vytvořit, nemusíte věšet hlavu – pro pojišťovnu bude stačit i protokol ze šetření policie.

Nehodu oznamte svojí pojišťovně – kontaktovat ji můžete telefonicky nebo on-line. Pojišťovna pak ve spolupráci s partnerem v zahraničí vyřídí nároky poškozeného.

A co vy? Vyváznout jako pojízdné samozřejmě nemusí ani vaše auto a pak budete rádi za kvalitní havarijní připojištění vylepšené o asistenční služby. Věřte, že zůstat s nepojízdným vrakem v cizině, nebo hradit z vlastní kapsy opravu, patří do kategorie zážitků Zn. „To nechceš.“ Havarijní pojištění si můžete sjednat i krátkodobě, ideálně například na dovolenou.

S dobrou pojistkou v zádech jako je například  Autoasistence od Slavia pojišťovny jen přeložíte rodinu, tašky, slunečníky, kočárek a tisíc dalších věcí z kufru do náhradního vozidla a budete pokračovat v cestě. Využijete ji, když budete potřebovat opravit nebo odtáhnout nepojízdné auto i v dalších nesnázích. Konkrétně tohle připojištění stojí jen 600 Kč a je jedno, jak dlouho vaše dovolená trvá.

Kdy je třeba volat policii?

Všude ve světě platí, že nehody se zraněním či dokonce s úmrtím musí být hlášeny policii. Ve vlastním zájmu ji volejte i ve chvíli, kdy viník z místa ujel, případně existuje podezření, že některý z řidičů je pod vlivem alkoholu či drog. Raději také volejte policii, když nehoda ohrožuje životní prostředí (došlo k úniku benzinu apod…). Jaká jsou specifika v jednotlivých zemích? Policie se volá, když:

• BULHARSKO alespoň jedno vozidlo má registrační značku jiného státu; nehody se účastní víc než dvě auta.

• ESTONSKO, LITVA materiální škodu utrpěla třetí osoba (majitel zaparkovaného vozidla, poškození dopravní značky, oplocení…).

• CHORVATSKO policejní protokol o řádném vyšetření nehody je třeba mít při výjezdu ze země, pokud je auto viditelně poškozené.

• ITÁLIE následkem nehody došlo k omezení provozu.

• LUCEMBURSKO následkem nehody došlo k omezení provozu; v případě přejetí zvířete.

• MAĎARSKO policejní protokol o řádném vyšetření nehody je třeba mít při výjezdu ze země, pokud je auto viditelně poškozené; pokud k nehodě voláme policisty, aniž by byl někdo zraněn – např. když se řidiči nemohou dohodnout na míře zavinění – může trvat dlouhé hodiny, než dorazí.

• MALTA po nehodě, při níž došlo k poškození veřejného majetku.

• NĚMECKO nehodu je třeba ohlásit při poškození zaparkovaného vozidla, jehož majitel není přítomen na místě nehody.

• NIZOZEMSKO při nehodě došlo ke značné škodě na některém z vozidel.

• ŠVÉDSKO policii je třeba oznámit každou kolizi se zvěří.

• RUMUNSKO raději volejte vždy při jakémkoliv poškození vozidla následkem srážky.

• VELKÁ BRITÁNIE pokud při nehodě došlo k materiální škodě či usmrcení zvířete, viník musí událost nahlásit policistům osobně, nejpozději do 24 hodin od události.

08.07.2021

PORADNA: Cestování do zahraničí – kdy mám nárok na náhradu škody v případě pozitivního testu?

Číst článek
12.07.2021

Jak se připravit na živelní katastrofu? Základní opatření, která by měl znát každý

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání