Novinky

5 míst, kam vyrazit v zimě za exotikou – Osvědčené lásky i nové objevy

10.01.2023

Mnoho Čechů dává v zimním období namísto hor přednost plážím zalitým sluncem a koupání v moři. Nejčastěji míří do Egypta, na Kanárské a Kapverdské ostrovy. Turisty z České republiky stále více oblíbené jsou ale také exotický Zanzibar nebo Spojené arabské emiráty.

Cestovní kanceláře si libují, poptávka o exotických dovolených je nyní vyšší nebo minimálně stejná jako v předcovidovém roce 2019.  Je vidět, že po dvou letech, kdy se zdaleka tolik necestovalo, si to lidé chtějí vynahradit a vyrážejí za teplem. Jednoznačnou výhodou cestování do Egypta nebo na Kanárské ostrovy je poměrně krátká doba přímého letu, proto patří také k nejoblíbenějším. V případě vzdálenějších destinací je ale bezesporu odměnou zcela nový svět, který se tu návštěvníkům otevírá.

Egypt – stálá láska

Egypt je dlouhodobě nejoblíbenější cíl celoročních dovolených. Návštěvníky tady láká stálé slunečné počasí, úchvatné památky, pestrý podmořský svět, průzračná voda Rudého moře, nízké ceny velký výběr hotelů i množství zábavy. V této africké zemi se v sobě pojí historie dávných faraónů, tajemná Sahara, životodárný Nil, luxusní hotelové resorty i úchvatné golfové areály. V zimních měsících panuje v Egyptě příjemné slunečné počasí a na plážích se netísní davy turistů. Očekávat tu nyní můžete příjemné denní teploty okolo 25°C ne stínu. Na sluníčku je vzduch o poznání teplejší. Vody Rudého moře jsou prohřáté na 22°C a na Sinajské poloostrově ještě o stupeň více.

Kanárské ostrovy – přívětivé klima

Pokud si chcete užít příjemně teplého počasí během zimy, ale po vedrech netoužíte, jsou Kanárské ostrovy ideální volbou. Průměrné teploty se tu během zimy pohybují okolo 20 stupňů. Ne vždy je to na koupání v moři, ale o to více si užijete výlety po ostrovech, které nabízí rozmanitou přírodu – hory, vulkány, jeskyně i bujnou vegetaci. Kanárské ostrovy tvoří sedm hlavních ostrovů  – Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera a El Hierro a několik menších. Každý ostrov je přitom jiný. Na ostrově Tenerife se nachází nejvyšší vrchol Kanárských ostrovů – sopka Pico de Teide, Fuerteventura je zase oblíbená pro své krásné pláže a na ostrově Lanzarote najdete úchvatné pohoří Ohňové hory.

Kapverdy – nový objev pro Čechy

V Atlantickém oceánu, 570 km od senegalského Dakaru, se rozprostírá náhrdelník ostrovů, kde se protnuly kultury Evropy, Afriky a Jižní Ameriky a vytvořily originální kulturní směsici. Dostaly jméno Kapverdy podle nejzápadnějšího výběžku afrického kontinentu, poloostrova Cap-Vert neboli Zelený mys. Teploty v zimě se tu pohybují okolo 25°C. Kapverdské ostrovy jsou dosud neokoukanou destinací s karibskou atmosférou a výhodou nepřeplněných pláží. Každý z ostrovů má své osobité kouzlo – ostrovy Sal a Boa Vista s krásnými letovisky a úchvatnými plážemi, ostrov Santiago s památkami UNESCO, ostrov Fogo s nejvyšší sopkou Pico do Fogo, hornatý Santo Antão či kosmopolitní São Vicente, kolébka hudebních žánrů morny a coladeiry. Objevte písečné duny, zelené oázy i kamenitou „měsíční“ krajinu kolem vulkánů, podlehněte atmosféře koloniálních městeček a kapverdských hudebních rytmů.

Zanzibar – vzpomínky na Afriku

Africký Zanzibar je známý především díky svým krásným plážím s jemným a bělostným pískem, které v kombinaci s průzračnými vodami Indického oceánu a rovníkovým sluncem představují učiněný ráj. Zanzibar není jediný ostrov, jak si mnozí často myslí, ale souostroví. Největším z ostrovů je Unguja (často nazýván Zanzibar), který jako by chtěl omámit všechny smysly svých návštěvníků. Je pokrytý bujnou tropickou vegetací, v níž se skrývají háje skořicovníků, pepřovníků, vanilkovníků, hřebíčkovce či muškátovníků a zapomenuté rybářské vesničky jen kousek od luxusních hotelových resortů na plážích jako vystřižených z katalogu. Teploty od ledna do března se tady pohybují okolo 30° C.  Také Zanzibar patří k destinacím, které Češi poslední dobou „objevili“ a míří tam stále častěji.

Spojené arabské emiráty – luxus na dosah

Spojené arabské emiráty leží na pobřeží Perského zálivu a jsou velmi bohatou zemí, v které se mísí zvyklosti arabského světa se západní kulturou. Najdete tady jedny z nejbohatších měst světa – Abu Dhabí a Dubaj, která vynikají dech beroucí architekturou a luxusem takřka na každém kroku. Teplota moře ani v zimních měsících neklesá pod 24° C, čímž se Spojené arabské emiráty stávají ideálním místem pro zimní dovolenou.


Box: Sjednejte si cestovní pojištění od Slavia pojišťovny s mnoha výhodami během několika minut on-line z domova ZDE.

13.12.2022

Autem do hor: Na tohle určitě nezapomeňte

Číst článek
02.02.2023

5 lyžařských středisek, do kterých dojedete vlakem

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání