Novinky

5 kroků k zazimování chaty nebo chalupy

13.10.2021
Podzim je tady a s ním i konec chalupářské sezóny. Poradíme vám, na co se vyplatí myslet před tím, než svůj letní dům zanecháte na zimu prázdný.

1. Vypuštění vody

Před nástupem zimy je potřeba vypustit vodu ze všech trubek, hadic a rozvodů.  Ta by mohla během mrazivých měsíců nadělat v celém objektu velké škody.  Pokud je vaše chata vybavena bojlerem, nezapomeňte ho odpojit z přívodu elektřiny a vodu též vypustit.  Poté vypněte i hlavní přívod vody.

2. Kontrola střechy a okapů

Před koncem sezóny zkontrolujte stav střechy a vyměňte prasklé nebo poškozené střešní tašky.  Nemusely by v zimě unést tíhu sněhu, případně by mezerami mohlo zatékat. Nutná je i důkladná kontrola okapových svodů a jejich vyčištění od napadaného listí a jiných nečistot.

3. Vypnutí přívodu elektřiny

Součástí dobrého zazimování chaty nebo chalupy je vypnutí přívodu elektrického proudu. Předejdete tak nehodám způsobeným například zkratováním. Pokud elektřinu potřebujete třeba k temperování, ze zásuvek odpojte alespoň všechny elektrospotřebiče.

4. Zajištění potravin

Veškeré potraviny ideálně z chaty odvezte. Lákají hlodavce, kteří se pak do objektů stahují a mohou napáchat škody nejen v kuchyni, ale i ohlodáním nábytkového čalounění nebo šatů ve skříních. Při uchování suchých potravin, volte dobře uzavíratelné sklenice nebo láhve, zamezíte tak přístupu a množení molů. 

5. Zabezpečení objektu

Před koncem sezóny odvezte z chalupy všechny hodnotné věci. Pamatujte, že v dohledu z oken by nemělo být viditelné nic, co by případné zloděje „nalákalo“.

Nejvíce úsilí při zajištění věnujte vchodovým dveřím. Nejlepší volbou jsou bezpečnostní dveře sendvičové konstrukce s ocelovým jádrem. Mají vícebodové zamykání – ocelové tyče zajíždějící do zárubně. Okna ochrání dřevěné okenice na zámek nebo kovové mříže.  Sklo je možné zpevnit pomocí bezpečnostních folií.

Kvalitně uzavřené by mimo dům měly být i ostatní objekty – garáže, stodoly, kůlny. V nich většina chalupářů skladuje zahradní techniku a nářadí. Tyto předměty  jsou samozřejmě též častým předmětem krádeží.

I při pečlivé péči o nemovitost a její zajištění, může dojít k neočekávané události, jako je působení přírodních živlů (vichřice, úder blesku, požár, krupobití, pád stromu, náraz auta atd.), nebo poškození majetku vandalským jednáním. Pro tyto i další případy určitě myslete na kvalitní pojistku.

11.10.2021

Velká pardubická ukázala, proč je velká

Číst článek
20.10.2021

Stočené tachometry jsou stále největší obavou kupců ojetých vozů. Pojišťovna bývá často první, kdo informaci poškozenému sdělí.

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání