Novinky

Řemeslníků ubývá, jejich cena roste

16.11.2021

Na trhu práce chybí celá jedna generace řemeslníků. Najít nyní kvalitního malíře, pokrývače nebo elektrikáře je velmi těžké nejen pro zákazníky, ale i pro stavební firmy.

Podle statistik chybí v České republice asi 400 tisíc odborných řemeslných profesí. To má za následek velmi dlouhé čekací lhůty, pokud se tedy zákazníkovi vůbec podaří řemeslníka najít.

Na kvalitního řemeslníka si zákazník počká

Ve stavebnictví nejvíce schází zedníci, lakýrníci, svářeči, instalatéři, soustružníci, malíři a lakýrníci. Na takové profese zákazníci mohou čekat okolo 3 měsíců. Nejvíce nedostatkovými jsou však tesaři, pokrývači, klempíři ale i obkladači, na ty si zákazník počká 6 a více měsíců.

Řemeslníky nehledají ale jenom zákazníci, odborné profese chybí i ve stavebních firmách. Navzdory tomu, že výdělky, které firmy řemeslníkům nabízí, jsou lukrativní, zahraničí konkurovat nedovedou. To je také jeden z důvodů, proč řemeslníci, zejména ti z pohraničních oblastí dávají přednost práci v sousedním Německu nebo Rakousku.

Proč je řemeslníků málo

Důvodem je zejména odchod starší generace řemeslníků do důchodu a dále také pokles zájmu o učební obory na přelomu tisíciletí, kdy jedna generace řemeslníků prostě schází.

Zájem o řemeslo se vrací, výdělky jsou vysoké

Nyní už se popularita řemeslných profesí naštěstí vrací, mladí lidé vnímají takovou práci jako užitečnou, často plánují vlastní podnikaní, které slibuje jistotu a velmi slušné příjmy. Zájem o učební obory se každoročně zvyšuje.

Mladý člověk po vyučení bez větších zkušeností si v začátcích vydělá něco okolo 30 tisíc korun měsíčně, po získání praxe a za předpokladu, že sleduje novinky v oboru a dokáže pracovat s moderními materiály, budou jeho výdělky vysoko nad průměrem.

Mistrem ve svém oboru

Odbornou kvalitu řemeslníků by v budoucnu měla potvrdit takzvaná Mistrovská zkouška, která má být něčím, jako je inženýrský titul v daném řemeslném oboru.

Společnost si řemeslníků cení

Pohled společnosti na řemeslníky se postupem let mění, lidé si kvalitních řemeslníků váží a učební obory již zdaleka nejsou vnímány jako něco podřadného. Na to by měli myslet zejména rodiče, kteří rozhodují o budoucnosti svých dětí.


Pojištění pro řemeslníky

Každý řemeslník by měl myslet i na kvalitní pojištění a tím sám sobě krýt záda. Na místě bude jistě pojištění odpovědnosti za škodu, kterou může při práci způsobit, chybět by nemělo ani úrazové pojištění.

09.11.2021

Uznání úpadku cestovní kanceláří Firo může pomoci držitelům některých peněžních poukázek. Klienty už ale Slavia pojišťovna vyplácí několik měsíců.

Číst článek
23.11.2021

Slavia pojišťovna představila novinku. Pojištění úrazu a nemoci PRO Zdraví obsahuje vychytávky, které doposud na trhu nenajdete

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání