Novinky

Novinky na českých silnicích v roce 2022

07.01.2022

Co řidiče čeká a nemine? Máme pro vás přehled chystaných změn.

Nových dálnic bude letos o polovinu méně než loni

Ředitelství silnic a dálnic slibuje letos otevřít 25,5 kilometru nových dálnic, což je oproti loňským 46,5 kilometru ani ne polovina. Podstatnou část přitom bude tvořit takřka 15km úsek dálnice D35 mezi Časy a Ostrovem. Až bude D35 dokončená, má odlehčit brněnské D1 tím, že na sebe stáhne část dopravy z Čech na Moravu a opačným směrem.

Bodový postih za parkování na místech pro postižené

Ten, kdo rád parkuje na místech stání určených pro osoby se zdravotním postižením, může být od 1. ledna nemile překvapen. Nově je tento přestupek za dva body stejně jako zneužití parkovacího průkazu.

Zpřísněné požadavky na povinnou výbavu vozů

Od šestého července vejde v platnost nařízení Evropského parlamentu a rady, které zpřísňuje požadavky na povinnou výbavu automobilů. V té se objeví celá řada asistenčních systémů: nouzové brzdění, nouzové držení v jízdním pruhu, asistent rychlosti, varování před únavou řidiče nebo varování před chodci a cyklisty při couvání. Povinná bude rovněž příprava na instalaci tzv. alkoholového zámku, který znemožní nastartování auta podnapilému řidiči. Dění před nehodou bude zaznamenávat takzvaná černá skříňka.
Od července 2022 budou těmito funkcemi povinně vybaveny všechny vozy uváděné na trh. Pro všechna auta na trhu bude pak povinnost platit od sedmého července 2024.

Obce budou moci odtahovat vraky a kontrolovat vyhrazené pruhy

Od prvního ledna mohou obce iniciovat řízení o odtažení vraků automobilů z veřejně přístupných účelových komunikací. Dosud to mohl udělat jen vlastník komunikace.

Od začátku roku bude nově moci jízdu ve vyhrazených pruzích kontrolovat a na místě pokutovat nejen „státní“, ale i městská nebo obecní policie. Postih za neoprávněnou jízdu například v pruhu pro autobusy nebo vozidla záchranné služby se pohybuje mezi 1500 až 2000 korun.

Novinky pro cyklisty a pivní kola bez piva

Novela o provozu na pozemních komunikacích s sebou nese od ledna i změny pro cyklisty a jejich vztahy s řidiči. Novinkou je zejména povinnost pro řidiče předjíždět cyklistu s minimálním bočním odstupem 1,5 metru. V úsecích s maximální rychlostí 30 km/h, stačí 1 metr. Za porušení hrozí pokuta až 2000 korun.

Cyklisté nově nebudou muset povinně využívat vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty, pokud by tím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích. V zásadě to má platit třeba v případě příliš hustého provozu na cyklostezce.

Zpřísnění pravidel letos potká i takzvaná pivní kola, která jako turistická atrakce jezdila po Praze. Pro všechny osoby, které budou na pivním kole šlapat, nově platí stejně jako pro další řidiče nulová tolerance alkoholu.

Změny v řidičských průkazech

Pro řízení traktoru nebude už od 1. ledna 2022 zapotřebí speciální řidičské oprávnění označené písmenem T. Využít půjde i řidičské oprávnění C, které jinak opravňuje k řízení nákladních aut s hmotností přesahující 3,5 tuny. T bylo určené jen pro osoby s bydlištěm v ČR, stát si od změny slibuje možnost zaměstnat řidiče traktorů ze zahraničí.

Změny se dotknou i řidičských oprávnění tříd AM a B1. Oprávnění AM budete nově potřebovat až pro řízení vozidel s konstrukční rychlostí přesahující 25 kilometrů za hodinu, zvedne se rovněž výkonový limit čtyřkolek, pro něž AM platí: ze čtyř na šest kilowattů. B1 pak legálně umožní jezdit s jakkoliv výkonnou čtyřkolkou, dosud přitom platilo 15kW omezení.

Vykroutit se z přestupku nepůjde tak snadno

Další změna se dotkne řidičů, kteří se snaží nejrůznějšími právnickými kličkami vyhnout postihu za dopravní přestupek. Do promlčecí doby přestupku provozovatele vozidla se nebude započítávat čas, po který se vedlo řízení o přestupku řidiče a naopak.  Dle Ministerstva dopravy je cílem tohoto opatření zamezit obstrukčním praktikám, které využívají „přehazování“ mezi řízením o přestupku řidiče a řízením o přestupku provozovatele vozidla ve snaze vyhnout se postihu v důsledku uplynutí promlčecí doby.

Elektronické dálniční známky zavedou letos ve Slovinsku

Stejně jako Česko nahradí i Slovinsko nalepovací známky elektronickými vinětami. Od prvního února 2022 budou v elektronické podobě dostupné i týdenní nebo měsíční známky, které si Češi pořizují zejména při letní cestě za prázdninami v Chorvatsku.

27.12.2021

5 předsevzetí, které byste si měli dát ohledně pojištění na rok 2022

Číst článek
13.01.2022

Slavia pojišťovna kryje pro letošek pojištění úpadku téměř padesátce cestovek. Zatímco některé vloni zkrachovaly, jiným se podnikání skvěle rozjelo

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání