Novinky

Slavia pojišťovna eviduje po víkendové vichřici první desítky škod. O větrných mapách do budoucna ale neuvažuje

01.02.2022

Po navštívence prvního živlu letošního roku zatím oznámili lidé Slavia pojišťovně první tři desítky případů. Nejčastěji jde o poškozené střechy domů a auta, která poničily spadlé předměty, ale také o škody na okenních roletách, kůlnách, zahradních domech a skleníkách. Vichřice patří už tradičně mezi nejčastější příčiny živelných pojistných událostí a teprve za ní se objevují kroupy a záplavy.

Vzhledem k tomu, že se v pojišťovnictví už dlouho běžně pracuje s povodňovými mapami, ožilo nyní opět téma větrných map. U větru je to ale složitější.

„Každý objekt má vlastní povodňovou historii, vítr fouká v každé ulici jinak a s jinou silou v různých výškách,“

vysvětluje ředitel likvidace pojistných událostí Slavia pojišťovny Miroslav Novák.

„Při srovnání s povodňovými mapami, na kterých lze jednoznačně označit oblasti, které voda při povodních ohrozí, je mnohem složitější přesně určit lokality, jež jsou pravidelně vystavené vichřicím nebo dokonce orkánům. Nahodilost vichřice a místní odlišnosti při jejím působení prostě vedou k tomu, že větrné mapy takhle jednoduše sestavit nelze,“

doplňuje Novák.

Vichřice je u nás klasifikována jako proudění větrů o rychlosti vyšší než 75 km/hodinu. U orkánu jde o rychlost přes 118 km/hodinu. Slavia pojišťovna každou škodní událost likviduje individuálně a přihlíží při tom k mnoha faktorům, které vždy závisí na konkrétní situaci.

Jak správně postupovat při hlášení škody?

  • 1. Škodu vyfotografujte a ihned odešlete do pojišťovny, se kterou můžete komunikovat buď e-mailem, nebo telefonicky. Teprve potom začněte uklízet.
  • 2. Úklid je důležitý proto, aby se škoda nadále nezvětšovala. Chybí-li například po vichřici kus střešní krytiny, je nejlepší přikrýt odkrytou část plachtou. Náklady na předcházení další pojistné události totiž budou součástí pojistného plnění.
  • 3. Škodu pak prohlídne zástupce pojišťovny, který připraví podklady k likvidaci. Menší škody lze likvidovat také pouze prostřednictvím fotografií.

Online hlášení škod zde | Pojištění majetku

28.01.2022

Úraz na horách vás může přijít draho: Za kolik v Alpách nebo na Slovensku?

Číst článek
11.02.2022

Slavia pojišťovna Sport team na Jizerské 50 zabojuje i s hvězdnou posilou

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání