Novinky

Jarní únava, nebo něco vážnějšího?

03.03.2022

Jarní únavou trpí až tři čtvrtiny populace. Jejím důvodem je dle lékařů nedostatek vitamínů, pohybu, slunečního světla a oslabení organismu po prodělaných virózách během zimy. Co ale za jarní únavu můžeme s jistotou označit a s čím už bychom měli jít raději k lékaři?

Dá se říci, že jarní únava je skutečně důsledek zimy. Na jejím konci se cítíme vyčerpaní po fyzické i psychické stránce. Odborníci se shodují, že za svůj stav si ale můžeme z části sami. Tím, že jsme v průběhu chladných měsíců trávili mnoho času na gauči, krmili se přemírou cukrů a tuků a příliš neholdovali pohybu. Ačkoli dnes není problém jíst i během zimy dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, přísun těchto potravin nemáme většinou dostačující. Tělu tak chybí potřebné živiny.

A náš imunitní systém na tom není o moc lépe. V zimě dělal všechno pro to, aby nás ochránil proti infekcím, musel reagovat na dlouhý pobyt v nevětraných kancelářích, na teplotní šoky při přechodu z vytopených prostor do chladných ulic. Naše imunita může být nyní oslabena.

Dobrou zprávou však je, že jarní únava nemusí být něčím nevyhnutelným, naopak. Člověk, který je po celou zimu aktivní, chodí běhat, jezdí na kole, otužuje se, stravuje se zdravě, nekouří a minimalizuje příjem alkoholu, tyto potíže pravděpodobně nezná.

Jak se jarní únava projevuje?

Příznaky, na kterých se lidé trpící jarní únavou shodují, jsou menší výkonnost, fyzické i psychické vyčerpání, náchylnost k infekcím a špatná nálada.

Co proti jarní únavě funguje?

Pokud jste zanedbali podzimní a zimní prevenci, snažte se teď tělu dodat vše, co mu aktuálně chybí. Zejména jde o látky, které jsou v rámci metabolických pochodů nezbytné pro výrobu energie a obranyschopnosti proti bakteriím, virům a škodlivinám z ovzduší.

Je to především vitamin C, který zvyšuje odolnost vůči infekcím a navíc je významným antioxidantem. V praxi to znamená zařadit do jídelníčku například papriky, zelí, kapustu, hlávkový salát a citrusové plody. K boji s jarní únavou potřebujeme i vitamin A obsažený v mrkvi, rajčatech a mléčných výrobcích, a vitamin D. Ten se za normálních okolností tvoří v kůži vlivem slunečního záření a pokrývá zhruba 80 procent veškeré spotřeby. Na jaře však může být slunce ještě pomálu, a tak je třeba pro jistotu získávat tento vitamin ve větším množství z potravy. Najdeme ho v tučných mořských rybách, mléku, játrech a vaječném žloutku.

Jaké další vitamíny a minerály naše tělo na jaře potřebuje? Je to zejména Zinek, Hořčík, Selen, Měď, Mangan, Glukany, Karnitin, ale i třeba česnek, který pomůže tělu bránit se proti infekcím.

Únava nebo známka nemoci?

To, co se nám na první pohled jeví jako jarní únava, může být ale také příznakem nemoci. Cítíte se malátní a bez energie už řadu týdnů či dokonce měsíců? Svůj stav byste rozhodně a bez odkladu měli konzultovat s lékařem. Můžete totiž trpět chronickou depresí, chudokrevností, onemocněním srdce nebo štítné žlázy či jinou závažnou chorobou, která vyžaduje léčbu.

Nenechte se jarní únavou převálcovat

S tím, jak bude na jaře přibývat slunečných dnů a teplota se zvyšovat, jarní únava většinou sama od sebe odezní. My tomu dopomůžeme tím, že se zaměříme na kvalitnější stravu, začneme se zase víc hýbat a trávit čas venku na čerstvém vzduchu.

Sjednejte si pojištění PRO Zdraví

Jedná se o unikátní pojištění, které zahrnuje širokou škálu nemocí a úrazů a je nabízeno
ve třech variantách Základ, Jistota a Jubileum.

16.02.2022

Co dělat, když zkrachuje cestovka? Slavia pojišťovna vysvětluje zákoutí této likvidace i správný postup

Číst článek
03.03.2022

Upozornění pro klienty z Ukrajiny

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání