Novinky

10 pravidel, jak zabezpečit domácnost před dovolenou

17.06.2022

Na dovolenou se těšíme celý rok a často nás stojí nemalé peníze. Jak ale zařídit, aby nás po návratu nečekalo doma nepříjemné překvapení v podobě vykradeného domu nebo jiné nepříjemné události? Než za sebou zavřete dveře a zamíříte za hranice všedních dnů, je dobré dodržet tato pravidla.

Zloději, kteří se specializují na vykrádání domácností, jsou teď před létem v pohotovosti. Jejich sezóna právě začíná. Bohužel až 80 % případů vloupání se Policii nepodaří odhalit a pachatele dopadnout. Mimo drahou elektroniku tak můžeme přijít i o šperky po babičce nebo rodinné fotky, uložené v odcizeném notebooku.

Důležitým pravidlem je nenechat nic náhodě a před odjezdem na dovolenou svůj dům či byt náležitě zajistit. A zároveň být i obezřetní v tom, komu a kde budeme o svém odjezdu vyprávět.

1. Nechte si své plány pro sebe

Před odjezdem na dovolenou nerozhlašujte, že se chystáte pryč, zejména pak ne na sociálních sítích.  O svých plánech dejte vědět rodině, případně přátelům a sousedům, ke kterým máte důvěru. I nošení kufrů do auta se snažte realizovat pokud možno bez většího rozruchu.

2. Požádejte sousedy

Domluvte si zalévání květin a pravidelné vybírání pošty. Plná schránka je totiž jedním z ukazatelů, že nejste doma a pozornosti zlodějů neunikne. Poproste také souseda či sousedku, aby vám občas pohnuli se žaluziemi, pro vytvoření dojmu, že v domě někdo je. V žádném případě ale před odjezdem nenechávejte všechna okna na celý týden zatemněná.

3. Seberte prádlo

Jedním z oblíbených manévrů, jak dát okolí najevo, že jsme doma, a ne na dovolené je pověšené prádlo na šňůře. Bohužel tento trik vyvolává naprosto opačný účinek, než je zamýšleno. Když totiž okolí vidí i po několika dnech viset na zahradě či balkóně ty samé (dávno suché) šaty a trička, pozornost tak spíš připoutáte, než odvedete.

4. Zabezpečte dveře

Bytelné a odolné vchodové dveře jsou základním krokem k bezpečnému domovu. Dveře si nechte zajistit proti vyražení a proti vyháčkování – to platí hlavně u dvoukřídlých dveří. Věnujte se taky pantům, ideální je mít z vnitřní strany bytu hned tři a dát na ně zarážku proti vysazení.  A velmi důležitý je i kvalitní zámek.  Vyberte takový, který je opatřený cylindrickou vložkou. Zvolit můžete taky bezpečnostní štít nebo vícebodový systém, který zajistí dveře po celém jejich obvodu.

5. Náhradní klíče

O tom, že náhradní klíč nenecháváme pod rohožkou či za květináčem sned ani není potřeba psát. 

6. Chytré svícení

Pokud je v domě dva týdny tma, můžete to být nápadné. Pořiďte si speciální systém, který vám umožní rozsvěcet světla v různých intervalech a částech domu vzdáleným ovládáním. To vypadá o moc věrohodněji, než když se každý den v sedm rozsvítí v kuchyni a v půl desáté v ložnici. Většina systémů se dá ovládat pomocí aplikace v mobilním telefonu.

7. Zabezpečení oken a balkónů

Zloděj, který zjistí, že by bylo moc náročné dostat se dovnitř dveřmi, obhlédne jistě okna, balkón či terasu. Okna můžete zajistit vrstvenými nebo tvrzenými výplněmi, opatřit je mřížemi nebo si pořídit pojistky proti vysazení.
Na balkónech skvěle funguje nejen proti zlodějům zasklení. Kola nebo další věci, o které nechcete přijít, umístěte po dobu své nepřítomnosti dovnitř do bytu, tak, aby nebyly na očích, když někdo nakoukne dovnitř.

8. Technika ve vašich službách

Nikdy není od věci pořídit si alarm, detektory s mikrospínači, které reagují na pohyb, teplo nebo třeba neobvyklé vibrace. Dále pak dobře poslouží kamery a moderní chytré zámky, které vás například SMS zprávou upozorní na to, že se někdo dostal dovnitř.

9. Chraňte svoji elektroniku

Jestli chcete být skutečně důslední, zapište si výrobní čísla elektroniky – televize, počítačů a dalších. Podle nich se dá případně ukradená věc snadno identifikovat, jestliže se objeví například v zastavárně nebo se policii podaří zadržet pachatele.

10. Uzavřete přívody energií

Nejen návštěvou zlodějů samozřejmě může vašemu domovu vzniknout škoda. Myslete proto i na další bezpečnostní opatření a zamezte tak třeba vzniku požáru nebo vytopení.  Před odjezdem vždy uzavřete přívod plynu do domu a vypněte jističe, které nepohánějí nezbytně nutné přístroje, jako je lednička, mrazák, venkovní spínače osvětlení nebo zmíněný alarm. Pokud ale potřebujete takových zařízení nechat v provozu více, jednoduše vytáhněte ze zásuvek všechny spotřebiče, které můžete. Požáry vznikají bohužel i od drobných spotřebičů, jako jsou rychlovarné konvice. Nebezpečná je také nabíječka v zásuvce (ta podle hasičů vzplane klidně během hodiny, natož ponechaná svému osudu na dva týdny dovolené).
Stejně tak je nezbytné, abyste vypnuli přívod vody. Vytopení patří statisticky mezi nejčastější škody, způsobit je může i netěsnící kohoutek nebo problém s pračkou.

Náš tip:

Slavia pojišťovna nabízí pojištění domácnosti
a nemovitosti, z něhož se hradí škody

v bytech, rodinných domech, rekreačních objektech, garážích, bazénech a dalších zařízeních, 

které byly způsobeny

požárem, výbuchem, bleskem, vichřicí, krupobitím, zemětřesením, nárazem auta nebo letadla, pádem stromu, odcizením.

A to není zdaleka všechno:

Nevšední studie z Nizozemska

V roce 2019 realizovali kriminalisté v Nizozemsku studii, při které se loupilo. Studie se účastnili profesionální zloději, kteří se na vykrádání domácností specializují, další trestně stíhaní zlodějíčci a podvodníci a lidé bez trestního záznamu.  Vše pak probíhalo ve virtuální realitě. Co zajímavého studie odhalila?

Ke virtuálnímu vloupání si profesionálové vybírají převážně rohové domy s neosvětlenými zahradami, do nich pak vnikli zadnímu dveřmi nebo nezajištěnými okny.

Zatímco profesionál se v domě zorientoval za cca. 9 minut, amatérům to trvalo téměř 22 minut.

Amatéři a občasní zlodějíčci si k odcizení vybírali elektroniku, či notebooky, profíci šli najisto do ložnice, kde hledali bezpečnostní schránku, šperky či třeba cestovní pasy – což se prý dá lépe zpeněžit a vejde se to do kapsy. S plochou televizí se špatně utíká a dostanete za ní pouze zlomek její ceny, to je vzhledem k podstoupenému riziku dost neefektivní – řekl s úsměvem jeden z profíků.

15.06.2022

Levné cestování na elektrokoloběžce může bez pojištění přijít draho

Číst článek
24.06.2022

5 evropských měst zn. Ideál na prodloužený víkend

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání