Novinky

5 evropských měst zn. Ideál na prodloužený víkend

24.06.2022

Abychom si budovali vzpomínky, které nás budou po zbytek života hřát, měli bychom dle výzkumů navštívit každý rok místo, kde jsme před tím nikdy nebyli. Co takhle vydat se do některé z úžasných metropolí Evropy?

Paříž

Město romantiky, módy, parfémů, kultury a dost možná i nejkrásnější město světa vůbec. To je Paříž. Pokud sem vyrážíte za návštěvou Eiffelovky a dalších skvostů, kterých je zde skutečně mnoho, vyplatí se vám zakoupit si kartu Carte Musées et Monuments, díky které získáte volný vstup do většiny turistických cílů a navíc nebudete muset čekat dlouhé fronty u vchodu. Nezapomeňte si tu zajít do některé z restaurací a kavárniček a ochutnat místní speciality. Jen tak posedávat u kulatého stolku, popíjet kávu, uždibovat makronky a nasávat zdejší atmosféru – to je Paříž, která se vám dostane pod kůži. A protože zejména starší generace Francouzů nemluví příliš anglicky, naučte se pár základních slov a frází ve francouzštině. Místní to ocení a vy potrénujete mozek.

Londýn

Často deštivé město na řece Temži se drží na předních příčkách v žebříčku nejnavštěvovanějších měst Evropy. Každoročně sem přijíždí miliony turistů z celého světa, aby mohli obdivovat proslulý Buckinghamský palác, věž Big Ben, či přehlídku figurín slavných osobností v Muzeu Madame Tussaud. Milovníky módy a luxusu zase lákají nákupy na Oxford Street, kde se dá oproti jiným metropolím nakoupit levněji. Typickou dopravou po Londýně zajišťují úžasně fotogenické červené dvoupatrové autobusy – doubledeckery. Obdivovat budete i typické telefonní budky či krásně nastrojené hradní stráže. Nezapomeňte na to, že ačkoliv Británie patří k starším členským státům EU, britskou měnou není euro ale libra.

Amsterdam

Nizozemskou metropoli navštíví každoročně kolem 5 milionů turistů. Lákadlem jsou kulturní památky, jako je Van Goghovo muzeum, vystavující i slavný obraz Slunečnice, dům Anny Frankové, romantické projížďky lodí systémem spletitých amsterdamských kanálů a v neposlední řadě i unikátní coffee shopy, kde si můžete legálně zakoupit marihuanu. Amsterdam je městem bez smogu a výfukových plynů, automobilů tady příliš nepotkáte. Většina obyvatel se přepravuje na kole po více než 400 kilometrech speciálních cyklistických tras. Cyklistou je tady skutečně každý, dámy v šatech mířící do kanceláře, maminky s dětmi i manažeři. Město je též proslulé svým designem, zdejší lidé si dávají záležet na dokonalém stylu svých domovů, do nichž nechávají po setmění nahlédnout i kolemjdoucí, protože žaluzie a rolety se tu příliš nenosí. Amsterdam je velmi inspirativní co do ekologie, stylu či uvolněnosti.

Řím

Hlasitá a energická řeč místních, úzké romantické uličky, nejlepší zmrzlina na světě a vůně Pizzy, která vás přemůže. To je Itálie. Řím patří k vůbec nejstarším evropským metropolím. V minulosti byl dějištěm řady významných událostí a historie tohoto „Věčného města“ na vás dýchá doslova na každém kroku. Turisté dychtí spatřit monumentální Colosseum, impozantní Fontanu di Trevi, či skvěle zachovaný Pantheon z druhého století a řadu dalších úžasných míst. Mimo obdivování památek do Říma lidé často zamíří i kvůli sídlu papeže ve Vatikánu a to pak zejména v průběhu křesťanských svátků, zvláště o Velikonocích.

Athény

Řecké Athény lákají turisty především na impozantní antické památky. Dominantou města je Akropolis, monumentální stavba na pohorku Aeropagu, které vévodí chrám Parthenon. Obdivovat zde můžete Agoru, Hadriánův oblouk či Dionýsovo divadlo, které je nejstarším divadlem na světě. Turisty jistě potěší, že starobylé Athénské památky lze projít během jednodenní procházky. Využít k tomu mohou i vyhlídkové autobusy, které objíždějí významné pamětihodnosti města. Ve zbylém čase se pak návštěvníci města mohou věnovat bujarým radovánkám v místních restauracích, kavárnách, barech s živou hudbou. Vždyť Athény jsou odnepaměti místem uctívání boha vína a veselí Dionýsa.  


17.06.2022

10 pravidel, jak zabezpečit domácnost před dovolenou

Číst článek
29.06.2022

Slavia pojišťovna už letos likviduje první krachy cestovek

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání