Novinky

8 zásad bezpečného přesunu rodiny na dovolenou autem. Znáte je?

01.07.2022

Na prázdniny po vlastní ose vyrážejí Češi každý rok v hojném počtu a míří většinou do Chorvatska, Itálie nebo sousedního Slovenska.  Dlouhá cesta ale vyžaduje dostatek plánování, zajištění dobrého technického stavu vozidla i všechny potřebné doklady na palubě. V neposlední řadě musí být řidič odpočatý a v dobré kondici.

Cesta na prázdniny do zahraničního letoviska bývá dlouhá a vzhledem k vysokým letním teplotám i fyzicky náročná. Když se k tomu přidá stres v zácpě na dálnici, křičící děti a bolavá záda, dá se říci, že dovolená nezačíná zrovna ideálně. Poradíme, jak zvládnout přesuny v pohodě.

1. Dobře připravte vůz

Minimalizujte riziko, že vám na cestách vypoví auto službu, a svěřte ho odborníkům na kompletní kontrolu a servis. Provozní kapaliny a povinnou výbavu si pak můžete prověřit sami. Zjistěte si, že má vaše vozidlo platnou technickou a zaplacené povinné ručení.

Velkou pozornost věnujte vzorku svých pneumatik. V případě letní dovolené platí ve většině zemí předpis minimální hloubky dezénu pneumatik 1,6 mm. Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko požadují jen 1,0 mm. Ideální jsou pneumatiky se vzorkem od 3,0 mm.

Doklady, které musíte mít s sebou:

  • řidičský průkaz
  • občanský průkaz nebo pas
  • technický průkaz vozidla 
  • doklad o povinném ručení (doporučuje se i jeho kopie pro případ havárie)
  • evropský formulář záznamu o dopravní nehodě 

S sebou vezměte i doklad o havarijním a cestovním pojištění.

2. Nepodceňujte pojištění

Velmi praktickým řešením je sjednání cestovního pojištění, ve kterém je zahrnuta prémiová Auto asistence, díky které dovolená nekončí ani v případě, že by vaše auto zcela vypovědělo poslušnost.

3. Naplánujte si trasu a nastudujte místní předpisy

Řidič hraje v přesunu na prázdniny hlavní roli. Nejlepší možností samozřejmě je mít k dispozici řidiče alespoň dva, aby se během cesty mohli prostřídat. S řidičem neřešte žádné závažné záležitosti, na které nebyl před dovolenou čas nebo prostor. Tuto chybu dělá podle psychologů mnoho párů, které se často pohádají během prvních pár hodin jízdy – na vině je mnohdy stres z toho, co všechno bylo potřeba před odjezdem stihnout. Riziko nehody se tím zvyšuje.

Nejdéle po každých čtyřech hodinách je nutné udělat si přestávku, lepší ale je zastavit každé dvě hodiny a případně se projít na čerstvém vzduchu. Trasu a četnost zastávek byste si měli dobře naplánovat, a to i s ohledem na možnosti tankování. Značnou pozornost pak věnujte nastudování dopravních předpisů zemí, kterými bude projíždět. Zjistěte, zda a jak se platí poplatky či mýtné, jaká je povolená rychlost na různých druzích komunikací a další nařízení.

4. Zabavte děti

Několik hodin v autosedačkách bez možnosti pohybu je velmi náročné i pro dětské pasažéry vaší prázdninové výpravy. Proto dopředu promyslete, čím děti v průběhu cesty zabavíte. Doma nezapomeňte oblíbeného plyšáka, omalovánky a sadu pastelek. Skvěle na cestách fungují audioknihy případně pak tablet a na něm promítané pohádky. Zkuste vybrat takové, které vaše ratolesti ještě neviděly a jste si jistí tím, že je zaujmou. Pravidelné zastávky pak využijte i k tomu, aby se děti vyběhaly, případně se trochu vydováděly na klouzačkách u benzínové pumpy.

5. Kvalitně jezte a pijte

Dostatečný pitný režim je důležitý nejen v horkém počasí. Nedostatek příjmu tekutin se projeví nejprve větší žízní, později pak může dojít k poruchám koncentrace, a dokonce k usínání. Pokud se nenapijeme včas, může nás nepříjemně rozbolet hlava, což pohodě na cestách rozhodně neprospěje. Pijte v pravidelných intervalech, preferujte čistou neperlivou vodu, případně chlazené bylinné či ovocné čaje. S kávou to nepřehánějte, přemíra kofeinu může u některých lidí způsobovat roztěkanost, což má negativní vliv na řízení vozidla.

Během jízdy si dopřávejte také pravidelné svačinky, které vám dodají potřebnou energii. Ideální je krájené čerstvé ovoce a zelenina, ořechy a celozrnné pečivo. Při zastávce na oběd si z menu vyberte něco lehkého a svěžího, co vám umožní pokračovat v cestě s příjemnými pocity.

6. Buďte odpočatí

Na tom, abyste se před prázdninovou cestou dobře vyspali, byste měli pracovat už zhruba týden dopředu. Neplánujte si tedy pivo s kamarády a do peřin odcházejte každý den včas.  Promyslete si, zda chcete vyrážet na noc, nebo naopak brzy ráno.  Myslete na to, že při příliš dlouhé jízdě bez přerušení klesá úroveň soustředění a riziko nehody roste. Dlouhé sezení může způsobit vznik krevních sraženin v nohách, což v krajních případech končí srdečním infarktem.

Můžete být sice odpočatí, ale pokud při řízení kolísá vaše pozornost, riskujete. Takže žádné telefonáty ani ladění rádia za jízdy – to se dá svěřit spolujezdci. Nehody způsobené právě nepozorností řidičů jsou totiž těmi vůbec nejčastějšími. Podle odborníků se reakční schopnosti nesoustředěného řidiče podobají těm v podnapilém stavu. Problémy s koncentrací a únava navíc mohou vzrůstat vlivem vysokých teplot, proto udržujte ve voze přívětivou teplotu, ať už pomocí klimatizace, nebo pootevřených okének.

Jestliže se budete kdykoli během jízdy cítit ospalí, raději zastavte na parkovišti a pár hodin se prospěte. Mikrospánek je zákeřný a nevyplatí se riskovat, že k němu dojde. Nejdůležitější je, že dorazíte na místo zdraví nikoliv první.

7. Dobře se posaďte

Pokud při krátkých trasách po městě zapomínáte na správné nastavení sedadla, nastavte si ho alespoň teď, před cestou na dovolenou. I nesprávně umístěné opěradlo a sedačka mohou být totiž příčinou bolesti zad či krční páteře, často doprovázené migrénou. Vaše pozice za volantem by měla být především pohodlná, ale také správná. Zádová opěrka nesmí být příliš sklopená dozadu, při sešlápnutí pedálu mají být nohy lehce pokrčené, ruce se nesmí v loktech příliš napínat, ani když točíme volantem. Zdá se to jako banalita, ale mimo lepší komfort pro tělo, vám správná pozice při řízení umožní i rychlejší reakci například v případě smyku nebo při střetu se zvířetem.

V průběhu jízdy si občas zacvičte prsty, lehce zahýbejte hlavou pro uvolnění šíje a zakružte rameny.

8. Buďte připraveni pro případ technické závady nebo nehody

K technické závadě během cest do zahraničí dochází dle statistik třikrát častěji než k nehodám. Základní asistenční služby jsou součástí povinného ručení a havarijního pojištění, měli byste mít dobrý přehled o tom, s čím se na svoji pojišťovnu můžete obrátit.


BOX: Prázdninové statistiky z roku 2021

Statistika dopravních nehod Policie ČR potvrzuje, že u řidičů je bohužel při přesunu na dovolenou prioritou rychlost před odpovědným chováním. Při 9139 dopravních nehodách přišlo minulý rok v srpnu na českých silnicích o život 57 lidí a 206 účastníků dopravních nehod utrpělo těžká zranění. Srpen se tak stal nejhorším měsícem na silnicích v uplynulém roce.  První prázdninový měsíc dopadl trochu lépe, ale i při něm přišlo o život 41 účastníků dopravních nehod. Na této tragické bilanci se dle policistů výrazně podílí únava řidičů při dlouhém prázdninovém cestování za volantem. V evropském měřítku je až každá čtvrtá smrtelná dopravní nehoda způsobena únavou.

29.06.2022

Slavia pojišťovna už letos likviduje první krachy cestovek

Číst článek
08.07.2022

Slavia má optimistickou zprávu pro cestovatele do Turecka a Tuniska

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání