Novinky

Léto na elektrokole: 3 tipy na výlety, kde vám nedojde energie

08.08.2022

Prázdniny jsou v plném proudu a s nimi i chuť obdivovat krásy přírody, hradů, zámků a jiných klenotů naší země.  Podle cyklistů je prý pohled na svět nejhezčí právě ze sedla kola a nebo elektrokola. Máme pro vás tipy na pohodové výlety s využitím e-kola.

Cyklo výlety jsou v Čechách velmi oblíbené, ale ne každý zvládne dlouhé a náročné výšlapy. V tom případě může být elektrokolo řešením právě pro vás. Pamatujte ale na to, že výlety na elektrokole je potřeba důkladně plánovat. Tak, aby váš dopravní prostředek vydržel celou cestu nabitý. S tím vám pomůže síť dobíjecích stanic, jako je třeba Sev.en Energy.

Připravili jsme pro vás tři zajímavé letní výlety, kde si můžete být jistí, že během cesty vašemu kolu nedojde energie. K doplnění té vaší pak během nabíjení dvoukolového miláčka pomůže zdravý oběd nebo svačinka.

Věděli jste, že:

Průměrné elektrokolo dokáže při aktivním šlapání zdolat trasu 40–80 km jsou však i taková, která zvládnou více než 120 km. Se zastávkou na dobití na některé z nabíjecích stanic budete mít jistotu, že trasu ujedete, i když kolo nemáte na 100 % nabité.

Vzhůru na horu Říp!

Ještě jste tam nebyli? Velká škoda! Říp je místem, které by měl každý Čech po vzoru praotce Čecha navštívit.  Nenáročnou trať začnete v Roudnici nad Labem, z níž budete pokračovat do Krabčic. Tady můžete prozkoumat údolí Labe i Krabčickou oboru a obce Krabčice a Rovné. Později vás uvítá stromořadí u úpatí hory Říp, na němž se po výšlapu pokocháte úžasným rozhledem po české krajině. Je to zážitek s energií našich předků a dávných věků, který stojí za to si vychutnat.

Zámecká elektrojízda

Česká republika je přímo pokladnicí nádherných zámků z různých období. Jedním z nejhezčích je třeba státní zámek v Litomyšli. Úchvatná renesanční stavba dokonce patří na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Trasu si můžete naplánovat následovně: Litomyšl – Tržek – Morašice – Růžový palouček – Příluka – Nové Hrady – Jarošov – Budislav , Budislav – Lubenská myslivna – Lubná – Sebranice – Vysoký Les – Trstěnice, Trstěnice – Čistá, Benátky – Litomyšl. 

Pokud jste opravdový nadšenec do podobných památek, doporučujeme rozšířit si trasu  po dalších zámcích na přibližně 60 km. Na elektrokole i takovou cestu zvládnete, ale vzhledem ke kopcovitému charakteru terénu je tento výlet určený spíš pokročilým cyklistům. Čekají vás krásy města i zámku Litomyšl, Nedošínský háj, Růžový palouček, zámek Nové Hrady a Toulovcovy Maštale s rozhlednou. Nezapomeňte se stavit také ve Vysokém Mýtě, kde na vás čeká nabíjecí stanice. Vaše trasa začíná i končí v Litomyšli, doporučujeme tedy navštívit nabíjecí stanici v Měšťanském pivovaru Kubeják ve Vysokém Mýtě ještě před tím, než na výlet vyrazíte.

Podél Labe

Pokud vás přitahuje energie a krása českých hor a přírody, Labská stezka v Ústeckém kraji bude tím pravým. Na cestě vás zaujmou hlavně kopce, úžasné výhledy a překvapivě průzračná voda řeky Labe. I milovníci historie si přijdou na své, výlet si můžete naplánovat tak, abyste při něm mohli navštívit celou řadu církevních památek. Ti, kdo zdejší cesty projeli, doporučují cyklotrasu Ploučnice, která vás z Ústí nad Labem zavede do Děčína a postupně vrátí zase zpátky do Ústí. Projedete se po labském pobřeží a vedle lesů a rozhleden vás zaujme také historické centrum Benešova nad Ploučnicí. Přibližně 50km dlouhá trasa je vhodná jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé. Na cestě zároveň najdete hojný počet nabíjecích stanic, kde můžete vy i vaše kolo dočerpat síly. Na trase po Ústecku je nabíjecích stanic skutečně dostatek.

Cyklotras je v Čechách i na Moravě celá řada a nemusíte se tedy obávat, že se vám během vašich letních elektro toulek váš miláček vybije.

Nezapomeňte zařídit:

Také na elektrokole hrozí, že způsobíte škodu. Stane se ve vteřině, ale vyrovnávat se s ní pak můžete mnoho měsíců. Abyste mohli být v klidu, vyplatí se napřed sjednat pojištění a teprve potom odpojit kolo ze zásuvky a šlápnout do pedálů.
04.08.2022

Léto přeje dovoleným, ale i bytovým zlodějům

Číst článek
15.08.2022

Únavu za volantem nepodceňujte. V srpnu se na silnicích stává nejvíce smrtelných nehod

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání