Novinky

10 mezinárodních pravidel pohybu na sjezdovce – Znáte je?

02.12.2022

Lyžařská sezóna je na spadnutí a kromě příprav výstroje a vosku není na škodu osvěžit si základní pravidla, která by měl znát a ctít každý sjezdař i snowbordista.

1. Buďte ohleduplní k ostatním

Pravidlo číslo jedna lze nazvat přímo pravidlem zlatým. Každý, kdo se pohybuje na sjezdovce se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval, nebo nepoškozoval někoho jiného. Buďte proto vždy pozorní a ohleduplní.

2. Dbejte obezřetnosti při vjíždení na sjezdovku a rozjíždění se

Každý lyžař nebo snowboardista, který vjíždí do sjezdové tratě, nebo se po zastavení rozjíždí, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že tak může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.

3. Mějte pod kontrolou rychlost a způsob jízdy

Na sjezdovce musíte jezdit s přiměřeným odstupem a vždy s ohledem na vzdálenost, na kterou vidíte. Svou rychlost a způsob jízdy je třeba přizpůsobit také svým schopnostem, terénním, sněhovým a povětrnostním podmínkám i hustotě provozu na trati.

4. Správná volba jízdní dráhy

Lyžař nebo snowboardista přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.

5. Předjíždějte s rozumem

Předjíždět se může ze shora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi dostatek prostoru.

6. I zastavení má svoje pravidla

Každý účastník provozu na sjezdovce se vyvaruje zbytečného zdržování se na úzkých nebo nepřehledných místech tratě. V případě upadnutí na takovém úseku, musí místo uvolnit co možná nejrychleji.

7. Stoupejte a sestupujte bezpečně

Lyžař nebo snowboardista, který se pohybuje po sjezdovce pěšky, musí používat vždy pouze okraj tratě.

8. Respektujte značky

Každý lyžař nebo snowboardista musí znát a respektovat značení i signalizaci.

9. Když se stane úraz, poskytněte pomoc

Při úrazech je každý povinen poskytnout první pomoc a v případě nutnosti přivolat neprodleně záchrannou službu.

10. Hlídejte si děti Není ničím neobvyklým, že se na sjezdovkách prohánějí pětileté děti a rodiče jsou někde daleko před nimi, nebo dokonce popíjejí Bombardino v hospůdce u vleku. Tak by to ale rozhodně vypadat nemělo. Za děti do 18 let jsou rodiče zodpovědní a při lyžování by jim měli být dle jejich věku a schopností vždy nablízku. Pamatujte také na to, že veškerá výše uvedená pravidla musí znát a respektovat právě i děti.


Cestujte bez starostí s pojištěním od Slavia pojišťovny

Pojištění si můžete sestavit doslova podle svých potřeb. Pro zimní dovolenou obsahuje naše cestovní pojištění například pojištění zavazadel, které se vztahuje také na krádež lyží a snowboardů, úrazové pojištění, které kryje i zničení lyží nebo snowboardů během úrazu či nevyužití dovolené, které lze uplatnit také při uzavření sjezdovek pro nedostatek sněhu, nebo zával lavinou.

Sjednat pojištění zde.

23.11.2022

Chovatelé zvířat podceňují pojištění odpovědnosti. Kvalitní produkt lze přitom pořídit za pár korun

Číst článek
13.12.2022

Autem do hor: Na tohle určitě nezapomeňte

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání