Novinky

Autem do hor: Na tohle určitě nezapomeňte

13.12.2022

Dříve, než začnete před zimní dovolenou chystat lyže a boby, přesvědčte se, že trasu v pohodě zvládne také vaše auto. Abyste na nic důležitého nezapomněli, projděte si náš přehled zimních příprav před cestou v 10 krocích.

1. Zimní pneumatiky jsou nutnost (nejen na horách)

Zdá se to logické, ale stále se mezi řidiči najdou tací, kteří vyrazí na zasněžené nebo zledovatělé silnice s letním obutím. Hrozí jim pokuta a v horším případě dopravní nehoda. Před cestou do vyšších nadmořských poloh proto vždy dodržujte následující čtyři body:

  1. Zimní pneumatiky musí být na všech 4 kolech automobilu
  2. Minimální hloubka dezénu pneumatik je 4 mm
  3. Pneumatiky bychom neměli používat déle než 4 roky
  4. Větší vozidla (nad 3,5 tuny), musí mít dezén s hloubkou alespoň 6 mm.

TIP: Stáří pneumatiky najdete uvedeno na jejím boku. Označuje ho rámeček se čtyřmi čísly, která značí týden v roce a rok výroby.

2. Nepodceňujte světla

Vidět a být viděn – zásada, která v zimě a při snížené viditelnosti platí dvojnásob. Světlomety vám seřídí v servisu. Jde o záležitost na pár minut, za kterou zaplatíte několik stovek. Zajistí ale, že vaše světla nebudou nikoho nepříjemně oslňovat a i vy budete mít dobrý výhled díky správnému osvětlení vozovky před vámi.

3. Nachystejte si zimní řetězy

I s novými zimními pneumatikami se můžete v horách snadno dostat do úzkých. Stačí silnější vrstva sněhu nebo ledovky a kola se začnou protáčet. Zabalte si proto do kufru sněhové řetězy. V Rakousku nebo v Itálii jsou dokonce v zimní sezóně povinné. Pokud vyrazíte bez nich, vystavujete se riziku pokuty i zapadnutí. A co je neméně důležité, zopakujte si, jak sněhové řetězy na kola nasadíte. Ideálně si proces vyzkoušejte ještě před tím, než vyrazíte na cestu.

4. S sebou vždy škrabku, smetáček, lopatku a deku

Ve voze byste měli mít ideálně dvě škrabky (kdyby se jedna poškodila, nebo ztratila) a smetáček s delší rukojetí na ometení střechy vozu. Lopatku zase využijete při odklízení sněhu. V kufru vozte i deku a ruční svítilnu pro případy nutnosti. Samozřejmostí pro zimní cestu do hor jsou teplé a nepromokavé rukavice.  Pro otírání vnitřních skel mějte v přihrádce uvnitř vozu hadřík nebo houbičku z jelenice. Nezapomeňte rovněž na rozmrazovací sprej zámku nebo pryžového těsnění dveří na zavazadlovém prostoru. 

5. Zavazadla a lyže uložte bezpečně

Nejlepší variantou jsou střešní nosiče nebo box, do kterého lze lyže při přepravě bezpečně uložit. Situaci můžete také řešit sklopením sedaček. V takovém případě je nutné lyže i další předměty zajistit proti jejich pohybu. Ideální jsou na to pásky a řemínky, kterými je pevně připoutáte ke konstrukci auta nebo ke speciálním uchycovacím bodům v zavazadlovém prostoru. Pamatujte na to, že nezajištěné předměty mohou být v případě dopravní nehody pro posádku velmi nebezpečné. Studie například uvádí, že lyžařské boty, které v normálním případě váží něco přes dvě kila, se vlivem nárazu mohou proměnit ve věc o hmotnosti až 70 kilogramů. Následky mohou být smrtící.

6. Zkontrolujte provozní kapaliny

V první řadě nezapomeňte na doplnění nemrznoucí směsi do ostřikovačů.  A jednu plnou láhev si nechte v kufru pro případ, že vám na cestách dojde.  Pamatujte také na to, že i motor potřebuje před zimou kvalitní olej, v zimním období je vhodný tekutější. Se správným výběrem vám poradí v servisu. A konečně, před cestou zkontrolujte také stav chladicí kapaliny. Pokud jste to dosud neudělali, vyměňte ji za novou, nemrznoucí do  -30°C. Letní kapalina může zamrzat a poškodit motor i chladič.

7. Tankujte správné palivo

Řidiči dieselů, ujistěte se, že na cestu tankujete zimní naftu, která má průchod palivovým filtrem i při -20 °C. Tato nafta se běžně prodává od poloviny listopadu do konce února. Od října do poloviny listopadu a od března do poloviny dubna seženete naftu s filtrovatelností do -10 °C. Pokud vyrážíte na hory a chcete mít jistotu, že nastartujete kdekoliv, raději si připlaťte za lepší naftu s filtrovatelností do -40 °C. Řidiči benzínových motorů řešit horší startování nemusí. Benzín totiž většinou zamrzá až při -40 °C. Každopádně není dobrý nápad nechávat auto stát v mrazu s minimální hladinou paliva, ráno by na vás mohlo čekat nepříjemné překvapení.

8. Zkontrolujte baterku a vodivý roztok

Špatné startování není jen záležitostí paliva. Životnost autobaterie je totiž zhruba 4–6 let. Proto zapátrejte v paměti, jak stará je ta vaše, a případně ji dobijte. A když se vyznáte, klidně zkontrolujte i hladinu vodivého roztoku a dolijte ho destilovanou vodou. Pokud je baterka stará a bojíte se ji rozšroubovat, zajděte s ní do autoservisu, nebo rovnou pořiďte novou. S polofunkční baterií sice na hory dojedete, ale po týdnu, kdy auto jen stojí v mrazu bez pohybu, nemusíte odjet domů. V každém případě mějte v záloze i startovací kabely.

9. Vyměňte stěrače

Pokud jste už na podzim měli pocit, že vaše stěrače nestírají důkladně a na předním skle zůstávají šmouhy, je teď ten správný čas na jejich výměnu.  Stěrače jsou velmi důležité, zajišťují nám při jízdě viditelnost odstraňováním deště, sněhu a jiných nečistot a je nutné, aby fungovaly spolehlivě. Víte, jak o stěrače v zimě pečovat? Hlavní je, nenechat je přimrznout k okénku. A pokud k takové situaci dojde, neodtrhávat je silou, případně se je nesnažit pustit, ale vsaďte spíš na pozvolné rozmrazení oken. Přimrznutí předcházejte sklopením stěračů na noc směrem od okna.

10. Zajistěte si dobré podmínky pro cestu

Zabavte během jízdy děti novým časopisem, oblíbenou pohádkou v tabletu nebo pěknou audioknihou. Dělejte si pravidelné zastávky, protáhněte se, trochu si zacvičte, abyste rozhýbali, končetiny, záda a krk. I během jízdy průběžně větrejte, čerstvý vzduch je důležitý pro vaši koncentraci. Nepřehánějte to s kávou a slazenými nápoji, pijte dostatečné množství neperlivé vody nebo bylinného čaje. Pamatujte, že vaše strava během cesty i před ní by měla být spíše lehká a svěží. A nepodceňujte ani odpočinek. Spánkový rytmus byste měli vyladit již několik dnů před cestou. Tím vším napomáháte hladkému průběhu přesunu na dovolenou v pohodě, bez obtíží a v bezpečí.


Náš tip: I když nic nepodceníte, nelze vyloučit náhodu nebo smůlu… Proto je dobré (nejen v zimě) sjednat si k cestovnímu pojištění prémiovou službu Auto Asistence. Stačí pár minut, všechno on-line a na zimní dovolenou budete odjíždět klidnější.

Sjednat pojištění zde.

02.12.2022

10 mezinárodních pravidel pohybu na sjezdovce – Znáte je?

Číst článek
10.01.2023

5 míst, kam vyrazit v zimě za exotikou – Osvědčené lásky i nové objevy

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání