Novinky

Přespávání v autě nebo ve stanu poblíž něj: V některých zemích vám může přijít draho

26.07.2023

Road tripy napříč Evropu získávají na popularitě. Obdivovat krásy našeho kontinentu ze sedadel automobilu a večer se “utábořit” na místě, které se nám líbí je romantika, které se nic nevyrovná. Dejte si ale pozor. Ne všude je totiž přespávání povolené.

V Austrálii a Americe je tenhle způsob trávení dovolené naprosto běžný. A státy jsou k němu většinou tolerantní. Do Evropy se trend teprve dostává a pravidla jednotlivých zemí jsou různá. Někde bývají k nocování na divoko otevření, jinde ho tolerují, ale jsou i místa, kde vás takové počínání může přivést do problémů. A týká se to i jedné noci strávené na odpočívadle či parkovišti během přesunu na dovolenou. Dohadovat se pak s policisty není nic příjemného a pokuty mohou být skutečně tučné. V některých zemích, zejména těch přímořských, je naštěstí poměrně hustá síť autokempů, kde můžete legálně a se zázemím přenocovat. Za což ale samozřejmě zaplatíte.

Výhody přespávání na divoko

Výhodou jsou určitě nižší cestovní náklady, ale také svobodnější plánování a větší blízkost k přírodě. A samozřejmě také dávka dobrodružství, kterou při dovolené s cestovkou do pětihvězdičkového hotelu v Egyptě asi nezažijete.

Nevýhody přespávání na divoko

Nocováním na divoko myslíme nejen nocování v autě samotném, ale také ve stanu poblíž auta. Pokud totiž nevlastníte dodávku, obytňák či karavan, je spaní uvnitř vozu spolu se všemi věcmi, které s sebou na dovolenou vezete, značně nepohodlné. Hygienu musíte řešit u benzínky, vystavujete se možnému postihu a ne všude je zdaleka bezpečno.

Níže jsme pro vás připravili přehled zemí s informacemi, jak je to tady s nocováním v autě či poblíž něj – tedy s kempováním.

Belgie

V Belgii není volné kempování dovolené, pokuty jsou vysoké.

Bulharsko

Volné kempování je v Bulharsku povolené, ne všude je to ale bezpečné. Buďte opatrní.

Česko

U nás je volné kempování povolené, mimo soukromých pozemků, národních parků, chráněných krajinných oblastí a vojenských oblastí.

Dánsko

V Dánsku záleží na konkrétní oblasti. Někde to lze, zejména v blízkosti pláží je ale kempování zakázáno.

Estonsko

Volné kempování je legální na půdě státu, i na pláži (do 6 m od moře).

Finsko

Kromě míst označených zákazem kempování je nocování na divoko povolené.

Francie

Ve Francii je kempování přísně zakázáno v národních parcích a přírodních rezervacích. Obecně se dá říci, že Francouzi jsou ke kempování celkem tolerantní. I tak se nezdržujte na jednom místě déle, než jednu noc, nerozdělávejte oheň a vše po sobě ukliďte.

Chorvatsko

V Chorvatsku je volné kempování zakázáno.

Itálie

Volné kempování je tady zakázáno, poblíž turisticky vyhledávaných lokalit je ale dostatek oficiálních stellplatzů, tedy míst, kde můžete zdarma nebo za nízký poplatek přespat. Jde o zpevněné plochy vyhrazené pro stání obytných aut nebo karavanů. Většinou zde ale nejsou žádné další služby.

Maďarsko

Volné kempování je zde zcela zakázáno.

Německo

Kempování na divoko je na veřejných prostranstvích v Německu zakázané. Mimo národní parky a přírodní rezervace je ale dle zkušeností tolerována jedna noc.

Nizozemsko

V Nizozemsku je volné kempování zakázáno.

Norsko

Norsko je rájem pro dobrodruhy i milovníky přírody. Kromě míst, která jsou vyloženě označena značkou zakazující kempování, je nocování na divoko povolené. Stan si ale stavte vždy minimálně 150 metrů od zástavby.

Polsko

V Polsku jsou k volnému kempování tolerantní a mimo národní parky a přírodní rezervace je tu povolené.

Portugalsko

V Portugalsku není kempování na divoko nijak legislativně upraveno. Ze zkušeností cestovatelů vyplývá, že je zde nocování na divoko převážně tolerované.

Rakousko

Na veřejných prostranstvích je volné kempování zakázáno, pokuty jsou vysoké.

Rumunsko

Žádná vyhláška, která by kempování na divoko zakazovala, zde neplatí a možností pro nocleh v přírodě je zde dostatek. Jen pozor na bezpečnost.

Rusko

V Rusku je volné kempování zakázáno.

Řecko

Oficiálně je v Řecku volné kempování zakázáno. Neoficiálně se však mimo sezonu podél pobřeží toleruje. Je to ale na vlastní riziko.

Skotsko

Ve Skotsku můžete volně kempovat na státních pozemcích. Stan si musíte ale postavit minimálně 100 metrů od silnice či cesty. 

Slovensko

U našich sousedů je volné kempování zakázáno, autokempy však nejsou příliš drahé, a tak se určitě nevyplatí riskovat pokutu.

Srbsko

V Srbsku je volné kempování zakázáno.

Španělsko

Na volné kempování je v každé části Španělska nahlíženo jinak, někde je povolené, jinde jen na vyhrazených místech a někde je zcela zakázané. Je tedy třeba zjistit si informace předem.

Švédsko

Švédové jsou volnému kempování poměrně otevřeni. Stanování je povoleno, s autem ale raději využijte vyhrazená místa, jako jsou kempy, tábořiště či tzv. stellplatzy.

Švýcarsko

Ve Švýcarsku je volné kempování zakázáno a pokuty za porušení jsou vysoké.

Kempování na soukromém pozemku

To je v zásadě možné vždy, když se s majitelem pozemku domluvíte bez ohledu na zemi, ve které se zrovna nacházíte.

Jak se chovat při volném kempování

  • Na místě které není oficiálním kempem nebo podobným zařízením, je většinou zakázáno rozdělávat oheň. V České republice to lze minimálně 50 metrů od hranice lesa a na soukromém pozemku pak pouze se svolením majitele.
  • Chovejte se tiše, abyste nerušili pokud kempujete poblíž obytných domů. V případě otevřené přírody pak s respektem k ní i k volně žijící zvěři.
  • Po opuštění místa po sobě důkladně ukliďte veškeré odpadky.

Jste dobrodružná povaha a cestování „na divoko“ Vás láká? Nezapomeňte na pojištění. Jeho vyřízení vás zdrží sotva pár minut, všechno společně zvládneme on-line a vyrazit můžete prakticky hned. Podrobnosti naleznete ZDE.


25.07.2023

Proč nové autopojištění Slavie přitahuje stále více motoristů?

Číst článek
23.08.2023

Slavia znovu otevírá náruč cizincům, monopol končí

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání