Novinky

Lyžařská sezóna 2023/2024: Ceny, novinky a výhody pro návštěvníky 

08.11.2023

Zatímco v Alpách se pro letošní sezónu opět zvyšují ceny skipasů i ubytování, čeští provozovatelé horských středisek se zdražovat nechystají. Některé vleky budou dokonce zlevňovat.

Přitom náklady na provoz areálů stále stoupají, od ledna se pak podnikatelům ztíží situace ještě kvůli konsolidačnímu balíčku. České skiareály ale narazily na limit, kam až s cenami mohou jít. Aby o zákazníky nepřišly, raději si sáhnou na zisky.

Předchozí čtyři zimní sezóny ovlivnilo mnoho nejistot – pandemie covidu, zdražování, vysoké ceny a nedostatek energií. Náklady provozovatelů rostou a rodiny škrtají výdaje, kde jenom to jde.

Jak bude z hlediska cen vypadat letošní zimní sezóna a co si provozovatelé vleků a hotelů pro lyžaře připravili?

Česko

Za skipasy letos v zimě lyžaři v tuzemsku zaplatí přibližně stejnou částku jako loni. Dvě třetiny horských středisek ceny z minulého roku zachovají, ostatní buď zdraží do dvou procent, nebo naopak až o čtyři procenta zlevní.

Skiareály přicházejí s trendem plovoucích cen skipasů a cenového zvýhodňování on-line nákupu. Včasný nákup z domova ušetří lyžařům čas a peníze; a provozovatelé zároveň dokážou lépe regulovat množství lyžařů na sjezdovkách. Rodinné skipasy na víkend tak v letošní sezoně vyjdou od 500 do 1200 korun.

Prezidentka asociace Kateřina Neumannová podotkla, že si areály nemohou dovolit do cen skipasů plně promítnout dražší energie nebo vysoké investice. Riskovaly by totiž, že o zákazníky přijdou.

Itálie

Italské lyžařské areály se oproti těm českým letos zdražovat chystají. Průměrné zvýšení cen by se mělo u jednodenních skipasů pohybovat kolem deseti procent. Provozovatelé tvrdí, že do cen i tak zdaleka nepromítnou celé zdražení energií. Některá střediska proto zvažují, že vleky vůbec nespustí.

Rakousko

Zimní dovolená na lyžích se u našich jižních sousedů letos, stejně jako loni, opět o něco prodraží. Lyžaři zde za skipas zaplatí zhruba o 8,5 procenta více než v uplynulé sezoně.

U hotelů a luxusnějších ubytovacích zařízení bude zdražení ještě o něco vyšší, protože hoteliéři do cen musejí promítnout i rostoucí náklady na potraviny. Na čem ale rozhodně půjde ušetřit je nový systém včasné rezervace skipasů.

Co je nového v Českých skiareálech

Skiareály v České republice se stále rozvíjejí a modernizují, aby svým návštěvníkům mohly nabídnout co nejlepší služby. Jejich snahou je nejen udržet krok s konkurencí, ale také se přizpůsobit aktuálním trendům a potřebám ohledně udržitelnosti, zejména v době narůstajících klimatických změn. Kromě propojování sjezdovek a výstavby nových lanovek, směřují značné finanční prostředky do výstavby akumulačních nádrží, které umožňují efektivnější využití vody pro umělé zasněžování a tím snižují zátěž na místní vodní zdroje. To pomáhá nejen chránit přírodu, ale také zajistit dostatek sněhu pro bezproblémový provoz skiareálů. Dalšími významnými opatřeními jsou nákupy nových, pokročilých sněžných děl. Tyto zařízení se stávají stále efektivnějšími a úspornějšími, což má pozitivní dopad na energetickou náročnost zasněžování. Během posledních deseti let se efektivita technického zasněžování zdvojnásobila. Zajímavou vychytávku představuje také technologie Snowsat. Ta využívá satelitní systém GPS ke zjišťování výšky sněhu s přesností na centimetry v konkrétních místech. To umožňuje provozovatelům možnost důkladnější úpravy sjezdových tratí.

Znáte celorepublikový Czech Skipass?

Jedná se o unikátní sezónní vstupenku, která otevírá turnikety 147 lanovek a vleků v celkem 18 předních českých skiareálech. Lyžaři tak nemusí čekat dlouhé fronty u pokladen a mohou si užívat až 185 km sjezdovek po celou sezónu kdykoliv a kdekoliv.

Za nás platí, že při plánování zimních radovánek můžete počítat s tím, že naše cestovní pojištění nabízí za příznivou cenu mnoho výhod. Včetně krytí rizikových sportů nebo auto asistence či letecké asistence.


25.10.2023

Nejlepší aquaparky za humny

Číst článek
24.11.2023

10 TOP malých vánočních trhů v Evropě Zn. Bez davů

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání