Novinky

10 TOP malých vánočních trhů v Evropě Zn. Bez davů

24.11.2023

Turisté často na vánoční trhy míří do těch nejznámějších destinací a ostatní krásná místa tak trochu přehlížejí. Škoda. Přinášíme vám 10 evropských měst, které rozhodně stojí (nejen) v čase adventu za pozornost.

Freiburg, Německo

Freiburg im Breisgau je historické městečko, které leží mezi řekou Rýnem a lesnatou i zčásti horskou krajinou Schwarzwaldu, asi 30 km od francouzských a asi 45 km od švýcarských hranic. Malebné městské centrum se slavnou katedrálou, relativně teplé klima a poloha na úpatí Schwarzwaldu činí Freiburg skutečně příjemným místem pro život. A když se město v prosinci obleče do světýlek a barev, o romantickou atmosféru tady rozhodně není nouze.

Lublaň, Slovinsko

Hlavní město Slovinska sice úplně nezapadá do kategorie malých městeček, nicméně atmosférou ho připomíná. Vánoce tu patří bezpochyby k těm nejkouzelnějším. Pohádkovou atmosféru vytváří říčka Lublaňka, která protéká historickým centrem. Vánoční trhy najdete na obou jejích krásně nazdobených březích a neodmyslitelnou dominantu představuje vánoční strom na Prešerenově náměstí. Slavnostně nasvícený ljubljanský hrad jen dotváří dokonalost scenérie.

Gent, Belgie

Jedním z nejkrásnějších městeček v Evropě je bezpochyby také belgický Gent. Svou prestiž a respekt si získal i díky místnímu přístavu. Známé jsou tři zdejší věže, které vévodí pohlednicím, a patří Belfortu, kostelu sv. Mikuláše a katedrále sv. Bavona. V předvánočním čase ozáří město tisíce světýlek v ulicích i na vánočních stromcích. Tohle zkrátka musíte vidět na vlastní oči! 

Colmar, Francie

V Colmaru pocítíte jedinečné prolnutí francouzské a německé architektury, kultury i atmosféry. Ve skutečnosti je město zrovna tak barevné, jako na fotkách, a tím láká i oslňuje. V období adventu vás nadchne hrou vánočních světel doslova na každém rohu. Těšit se můžete také na trhy plné tradičních dobrot i dalšího zboží.

Halštat, Rakousko

Jezerní městečko Halštat je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO a mnozí o něm tvrdí, že je tím nejkrásnějším na celém světě. Když Halštat navštívíte teď v prosinci, určitě si vás podmaní atmosférou, vánočními trhy i chutí a vůní svařeného vína. Za návštěvu tady rozhodně stojí také dechberoucí solné komory.

Porto, Portugalsko

Na jedné straně ošuntělé, na druhé straně elegantní město s domky pastelových barev s krásným přístavem a širokými bulváry. A oproti ostatním portugalským městům tu není tak draho. Před Vánoci zde můžete ochutnat třeba Bolo Rei – tradiční sladký kulatý koláč s dírou uprostřed.

Verona Itálie

Domov nejslavnější shakespearovské milenecké dvojice Romea a Julie slibuje romantiku na každém kroku.Verona je mimořádně krásné a mnohem klidnější město než Řím. Nabízí pestrou směs starého a nového. Architekturu, amfiteátry, operu, značkové obchody a špičkové restaurace oceněné Michelinskými hvězdami. Před Vánoci je město vyšperkované do posledního detailu a vánoční čepičky prý dostanou i kýty tradičního prosciutta.

Aarhus, Dánsko

Je trendy, je bohémské a je mladistvé. Druhé největší město Dánska směle konkuruje Kodani. Popularitě se pyšní díky živé kulturní a umělecké scéně a studentskému životu. Najdete tu historickou Latinskou čtvrť a rušné nábřeží Vadestedet – místo skvělých barů, restaurací a kaváren. A v čase před Vánoci dostane město nádech romantiky a všudypřítomných světýlek.

Tallinn, Estonsko

Davy se tu netísní i přesto, že město má jedny z nejkrásnějších vánočních trhů v Evropě. Na Radničním náměstí se nachází asi 60 dřevěných stánků s ručně vyráběnými uměleckými díly, sladkostmi či věnci. A vánoční stromek? Ten je prý od roku 1441 tradičně největším v celé zemi. Svařené víno v Estonsku pravděpodobně nahradíte za lokální rum Vana Tallinn ochucený citrusy a skořicí. Je skvělý!

Varna, Bulharsko

Varna je největším bulharským přístavem na pobřeží Černého moře. Přesto se mu po léta dařilo držet v ústraní a turisté ho často přehlíželi. Přímořské letovisko přitom za návštěvu rozhodně stojí. Je známé veselým nočním životem a vzhledem ke své poloze ve východní Evropě nabízí turistům i poměrně přátelské ceny. Historické jádro navíc tvoří také komplex římských lázní a muzeí, velkou atrakcí je například palác Evksinograd. Nejoblíbenější vánoční sladkostí jsou v Bulharsku sladké pečené kroužky z kynutého těsta.

Cestujte bez starostí s pojištěním dle vašich potřeb

Krátkodobé cestovní pojištění u Slavia pojišťovny zahrnuje Základní rizika, Pojištění COVID-19, Léčebné výlohy, asistenci pro motoristy, případně leteckou asistenci, která se vztahuje i na autobusovou a železniční dopravu. Součástí pojištění je též odpovědnost za způsobenou škodu na zdraví a majetku, úrazové pojištění, storno zájezdu či pojištění letenky, ztráta dokladů a zavazadel.

Více informací o pojištění naleznete ZDE.


08.11.2023

Lyžařská sezóna 2023/2024: Ceny, novinky a výhody pro návštěvníky 

Číst článek
01.12.2023

Dovolená first minute: Jak správně vybírat zájezd snů

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání