Novinky

Dovolená first minute: Jak správně vybírat zájezd snů

01.12.2023

Svoji letní dovolenou plánujete s předstihem a chcete ušetřit? Právě pro vás jsou určené zájezdy first minute. Nabídka je nyní široká a za včasný nákup nabízejí cestovky lákavé slevy. 

Mnoho lidí řeší dovolenou nikoliv na první, ale spíše na poslední chvíli.

First minute má ale oproti last minute několik výhod:

Obrovská nabídka zájezdů

Při nákupu s předstihem máte jednoduše z čeho vybírat a nemusíte se spokojit hned tak s ledasčím. V prodeji teď mají cestovky všechny destinace a ubytovací zařízení. U last minute zájezdů v sezóně je pak nabídka výrazně menší – jedná se v podstatě o výprodej, kdy berete co je právě k dispozici. First minute vám naopak poskytuje obrovské množství možností. Pro náročné klienty a ty, kteří mají o své dovolené jasnou představu je to jednoznačně ideální volba.

Atraktivní slevy

Cestovní kanceláře a agentury nabízejí různé výhody a bonusy za včasný nákup zájezdu. Jedná se například o sníženou zálohu nebo možnost změny hotelu či destinace i týden před odletem zdarma. Mnoho hotelů pak nabízí rodinám například dovolenou pro děti zdarma či za cenu letenky. Celkově jsou ceny zájezdů v prosinci a lednu o 10-50 % nižší než později.

Máte dost času na plánování

Další velkou výhodou pak je, že znáte termín a destinaci předem a můžete si vše s předstihem zařídit. V práci si včas nahlásíte dovolenou a nemusíte se obávat, že vás někdo z kolegů předběhne. Při dlouhých zimních večerech si můžete blaženě plánovat, jaká zajímavá místa během svého pobytu navštívíte, co ochutnáte a který sport nebo atrakci vyzkoušíte. Na těšení máte totiž spoustu času.

First minute zájezdy u zahraničních cestovek

I české společnosti často přeprodávají first minute zájezdy od německých cestovek. Pokud si pak najdete dovolenou u zahraniční cestovky přímo, může to vyjít levněji. Nevýhodou je odlet z Rakouska či Německa. Na druhou stranu, když sem dorazíte o den či dva dříve, může mít vaše dovolená zajímavý start už ve Vídni či Berlíně.

Užitečné tipy pro nákup first minute dovolené

Výběr destinace

Už od loňska víte, kam byste se v létě rádi vydali a nyní jdete při nákupu na jisto. To je ideál. Pokud ale vámi zvolená destinace příliš atraktivních nabídek first minute nenabízí, zkuste volit jiná místa, kde může být podobně. Možná objevíte dosud netušené lokality.

Optimální termín

Můžete jet v podstatě kdykoliv? Zvolte zájezd mimo hlavní turistickou sezónu. A pokuste se při výběru termínu vyhnout také ostatním školním prázdninám a státním svátkům. Pokud cestujete s dětmi a nezbývá, než jet právě o prázdninách, zvolte termín na konci srpna, kdy už je na plážích volněji.


Hotel podle vašich představ

Nevybírejte svoji dovolenou jen podle ceny, ale podrobně si přečtěte i veškeré informace o hotelu. Poskytované služby a vybavení hotelu se může výrazně lišit. S malými dětmi uvítáte písečnou pláž s pozvolným vstupem do vody či bazén se skluzavkami. Důležitá je také vzdálenost hotelu od moře či od ruchu města. Předem si promyslete, zda toužíte po klidu s knížkou, či zábavě nočního života. Neméně důležitá je také volba stravování. Někdo preferuje vlastní vaření či posedávání v hospůdkách, jiní si už neumí dovolenou představit bez programu All-inclusive.

Smlouva o zájezdu

Jako u každé smlouvy platí i zde nejdřív si vše pečlivě přečtěte a až potom podepište. Smlouva musí obsahovat vaše jméno, název cestovní kanceláře, destinaci, název hotelu, druh stravování a informace o dopravě. V případě, že máte další speciální požadavky, jako například výhled na moře nebo dietu, nechte i tyto údaje do smlouvy doplnit. Vyhnete se tak možným nesrovnalostem.

Cestovní kancelář

Před podepsáním smlouvy si také pečlivě prověřte cestovní kancelář. Základem je, zda je cestovní kancelář pojištěna proti úpadku. Takový certifikát by měl obsahovat jméno pojišťovny a platnost pojistky.

Náš tip: Cestovní pojištění klidně LAST

I když vybíráte zájezd jako First minute, cestovní pojištění můžete nechat na posledních chvíli. Sice to samozřejmě není ideální z pohledu klidu, ale pokud se našeho produktu týká, lze sjednat pohodlně on-line během několika minut. Přizpůsobíte si ho přímo na míru svým potřebám a obsahuje řadu výhod. Více ZDE:


24.11.2023

10 TOP malých vánočních trhů v Evropě Zn. Bez davů

Číst článek
28.12.2023

Novinky, které čekají řidiče od roku 2024

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání