Novinky

Novinky, které čekají řidiče od roku 2024

28.12.2023

Od 1. ledna roku 2024 vstupuje v platnost novela zákona o silničním provozu. Přinese s sebou zbrusu nový bodový systém, možnost řídit sedmnáctiletým nebo to, že už s sebou při cestách po českých silnicích nemusíte vozit řidičák.

Cílem novely je zjednodušit a zpřehlednit bodový systém a zpřísnit postihy za vážné a nebezpečné přestupky. Současně přináší i některé novinky. Pojďme si shrnout, které to jsou.

Body: Místo pěti sazeb jenom tři

Dle slov ministra dopravy Martina Krupky se nový bodový systém od začátku příštího roku dotkne milionů českých řidičů. Díky přehledně nastaveným pravidlům půjde jasně rozlišit závažné přestupky, které budou také přísněji postihovány. Naopak za menší prohřešky řidiči nezaplatí na pokutách tolik. Cílem je trestat především vědomé a nebezpečné porušování předpisů.

Bodový systém nyní čeká největší obnova od jeho zavedení v roce 2006. Místo pěti současných sazeb budou nově pouze tři sazby bodů podle závažnosti, a to 2, 4 a 6 bodů.

Jak už bylo řečeno, nejvíce se přitvrdí u závažných přestupků. Dojde ke zvýšení sazeb blokových pokut na místě i ve správním řízení. U závažných přestupků se prodlužuje také doba, po kterou řidiči bude zakázáno znovu řídit.

Odmítnutí dechové zkoušky se prodraží

Řidiči, který se při vyzvání policistou odmítne podrobit dechové zkoušce na alkohol či jiné toxické látky hrozí pokuta až 75 tisíc korun a záznam 6 bodů. Pokud se jedná o profesionálního šoféra, může mu být zakázána činnost na dobu až 3 let.

Pozor na parkování

Blokování provozu nesprávným parkováním bude nyní trestáno přísněji. Podle Ministerstva dopravy v případě překážky v provozu hrozí na místě sankce 2 500 až 3 500 korun.

Zvýšení povolené rychlosti na dálnici

Novela také umožní řidičům na vybraných, přehledných a bezpečných úsecích dálnic jezdit za dobrého počasí rychlostí až 150 kilometrů za hodinu.

Řidičák můžeme nechat doma v šuplíku

Od ledna 2024 už řidiči nebudou muset mít u sebe při řízení v České republice kartičku řidičského průkazu. Při silniční kontrole postačí, když prokáží svou totožnost jakýmkoliv jiným dokladem jako je občanka nebo pas. Na povinnosti disponovat platným řidičským průkazem se ale pochopitelně nic nemění. Mít u sebe kartičku řidičského průkazu bude nicméně stále nutné při cestách za hranice. Podle Ministerstva dopravy pak úplně stejně odpadá i povinnost mít u sebe v autě osvědčení o registraci vozidla. Tyto změny měly prý původně platit od poloviny roku 2025, resortu dopravy se je ale podařilo významně urychlit. 

Řidiči zelenáči

Začínající řidiči se mohou radovat. Nově budou mít totiž možnost řídit auto už od 17 let pod dohledem mentora. Další novinkou pak bude řidičák na zkoušku po dobu 2 let od získání prvního řidičského oprávnění nehledě na věk řidiče.

Jde především o preventivní opatření pro začínající řidiče. Pokud dva roky od získání řidičského oprávnění spáchá nováček šestibodový přestupek nebo mu bude odebrán řidičský průkaz za závažný přečin, bude muset absolvovat dopravně psychologickou přednášku a takzvaně evaluační jízdu.

Oba tyto nástroje fungují v mnoha evropských zemích, kde prokazatelně přispívají ke snížení nehodovosti u začínajících řidičů. Ministr dopravy Kupka prohlásil, že je nejvyšší čas je začít konečně využívat i u nás.

Náš tip: Náš produkt Autopojištění přináší řadu výhod, jeho obliba u klientů stále roste a tady můžete zjistit proč: Prolink


01.12.2023

Dovolená first minute: Jak správně vybírat zájezd snů

Číst článek
29.12.2023

Perličky ze Slavia pojišťovny v roce 2023 – vnuk královny Alžběty i navádění k vandalismu z druhé strany planety

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání