Novinky

Jarní prázdniny: 7 TOP family friendly lyžařských středisek v Evropě

31.01.2024

Pro rodiny je důležité, jak moc jsou zimní areály vstřícné k dětem. Dobré lyžařské školy, mírný terén vhodný pro nejmenší, půjčovny lyží hned u vleku, kvalitní nabídka restaurací, dostatek zábavy, krátké vzdálenosti, ubytování přizpůsobené rodinám – je toho dost, co je třeba vzít v potaz, když plánujete rodinný pobyt na horách.

Při výběru destinace myslí většina rodičů zejména na pohodu a zabavení dětí. Ani dospělí by se ale neměli odbývat. Máme pro vás 7 family friendly lyžařských areálů v Čechách, na Slovensku, v Rakousku, ve Švýcarsku a v Itálii. Třeba se vám trefíme do noty!

Česká republika

Skiareál Lipno

Šumavský resort u lipenské přehrady se dlouhodobě profiluje jako rodinné lyžařské středisko a veškeré služby jsou tomu plně přizpůsobeny. Najdete zde třeba Bambini Park určený těm nejmenším dětem. Jedná se o výukový park s jedním pojízdným pásem a s lyžařským kolotočem, kde mohou malí lyžaři za pomoci rodičů zkoušet své první krůčky na lyžích, nebo třeba jen sáňkovat či bobovat. Kousek vedle se nachází Fox Park, moderní výukové hřiště se třemi pojízdnými pásy a množstvím výukových prvků a pomůcek pro děti, včetně zábavných slalomových branek. Pro děti, které si už troufají na sjezd, je zde k dispozici unikátní bezpečná výuková školní sjezdovka. Kromě zábavných prvků si malí lyžaři na sjezdovce určitě oblíbí odpočinkový koutek plný překvapení – Chýši lišáka Foxe. Starší děti a juniory jistě osloví zdejší snowpark.

Kromě lyžování nabízí ale Skiareál Lipno i spoustu dalších lákadel a atrakcí – mezi ty nejnavštěvovanější patří Stezka korunami stromů, zážitková vyhlídková věž s bezbariérovým přístupem a s bombastickým tobogánem, díky kterému budou vaše děti dole natošup! Romantické a zábavné může být i bruslení na zamrzlém lipenském jezeře.

Slovensko

Donovaly

Lyžařský areál Donovaly na Slovensku je synonymem pro kvalitní rodinnou zábavu. V nadmořské výšce 915 až 1381 metrů najdete celkem 11 sjezdovek. Hlavním lákadlem je velký dětský fun park, rozkládající se na ploše 12 500 m2. Tento park svým malým návštěvníkům nabízí maximální komfort při lyžování. Děti zde mohou využít 9 pojízdných koberců, lyžařský kolotoč i sáňkařskou dráhu. Pravidelně se tady konají zábavné rodinné show s maskoty a jízdy vláčkem.

Tento areál nabízí především lehké (modré) sjezdovky. Pro náročnější lyžaře jsou zde i 4 červené trati, z nichž nejdelší je v délce 2200 metrů a má převýšení 447 metrů. K dispozici je i jedna černá sjezdovka.

Ve zdejší oblasti si kromě lyžování užijete i další nezapomenutelné zimní aktivity. Vyzkoušet můžete například jízdu s psím spřežením, běžkování na téměř 30 kilometrech tratí, nebo si užít výhledy na zimní krajinu při projížďce na saních, tažených koňmi. Až se budete chtít trochu ohřát, využijte nabídky místních wellness center.

Rakousko

SkiWelt Wilder Kaiser Brixental

Toto zimní středisko se dostalo dle hodnocení návštěvníků na výsluní oblíbenosti mezi rakouskými skiareály. A bezpochyby je to jedno z nejlepších míst vhodných pro rodiny s dětmi. Ať už se vypravíte do Söll, Brixenu, Scheffau nebo Ellmau, všude je infrastruktura jednoduše perfektně a uzpůsobená potřebám rodin. Rozlehlá parkovací plocha v údolní části, moderní sedačkové i kabinové lanovky pro bezpečnou přepravu v rámci lyžařského areálu, skvělé lyžařské školy a spousta mírných sjezdovek – co víc si přát. Lyžařská oblast má vlastní oddělené zóny pro děti, zvané „Kinder-SkiWelt“, v Hochbrixenu je nejmenším k dispozici Bobo’s Miniclub (3-4 roky) a Kinderclub (od 3 let věku), vlastní cvičný vlek i zóna „Aktiv-Kinderland“ s různými úrovněmi obtížnosti a dvěma dopravníkovými pásy. Ke společnému lyžařskému zážitku rodičů spolu s dětmi tady pak láká spousta širokých sjezdovek.

Mimo lyžování se zde můžete těšit ze skvělých restaurací, komfortních hotelů a odpočinku ve wellness. V městečku Hochbrixen bývají během zimy instalovány fascinující ledové sochy, které stojí určitě za vidění.

Serfaus Fiss Ladis

Tyto tři obce, tedy Serfaus, Fiss a Ladis tvoří propojený lyžařský areál v Tyrolích, který se v posledních letech jasně profiloval jako rodinná lyžařská oblast. Jen a výhradně pro děti je v Serfaus-Fiss-Ladis v nadmořské výšce od 1.400 do 2.000 metrů vyhrazena plocha 125.000 metrů čtverečních!

Děti se tady opravdu zabaví, a to hlavně na cvičných loukách, kde nechybějí dopravníkové pásy, dinosauří les, zoo, Bertina indiánská země, Fisserský jeskynní svět, dětské jeviště, zábavná sáňkařská dráha Happy-Rodelbahn, závodní tratě, horolezecká stěna, kolotoč, dobrodružné parkurové překážky, dětské zábavní zóny, dráhy pro jízdu na skútru, dráha Murmlitrail medvědí sjezdovka a mnoho dalšího. Dětem z lyžařské školy jsou k dispozici také tři speciální tématické restaurace. 

Švýcarsko

St. Antoenien

Příjemné rodinné středisko St. Antoenien leží nedaleko rakouských hranic a svou polohou se nachází nejblíže k České republice. Patří mezi menší střediska s pozvolnými sjezdovkami, které jsou ideální pro výuku dětí na lyžích či snowboardu. A co je skvělé, nemusíte se tedy bát front a zaplněných sjezdovek! V místě je samozřejmostí několik lyžařských škol i pro ty nejmenší děti.

Oblast je známá svými rozmanitými terény, které lákají na túry. Trasy jsou optimální pro všechny výkonnostní skupiny. Kolem městečka samotného pak vedou vycházkové trasy, které si můžete i spolu s dětmi zkusit projít třeba na zapůjčených sněžnicích. Milovníci sáňkování si na své přijdou na sáňkařské dráze u lyžařského střediska.

Itálie

Andalo – Fai della Paganella, Trentino

Trentino je lyžařská oblast pro rodiny jako stvořená. Školka Mary Poppins, kterou najdete jen pár kroků od sjezdovek Fai della Paganella, umožňuje rodičům nechat děti v péči lektorů a animátorů a sami si zalyžovat nebo si v klidu vychutnat sklenku Aperolu. V lyžařské oblasti navíc existuje hned několik speciálních oddělených zón, určených výhradně těm nejmenším, ať už je to Kids Park v lokalitě Prati di Gaggia nebo Baby park v lokalitě Dosson či Fun Park, kde jsou sáňkařské dráhy, posuvné pásy pro snazší přepravu nejmenších po svahu, nebo různé hrady a skluzavky. Všichni společně si pak můžete užít legraci při sáňkování nebo jízdě v nafukovací pneumatice na snowtubingové dráze.

San Martino di Castrozza, Trentino

Existuje spousta důvodů, proč si pro rodinnou dovolenou vybrat zrovna San Martino di Castrozza. Hlavním a asi nejlákavějším z nich je program Dolomiti Family Fun, určený dětem mezi 4 a 13 lety. Jejich potřebám je vyhrazena řada rozličných aktivit, najdete mezi nimi lyžování, ale i sportovní a vzdělávací programy. Program začíná vždy ráno, kdy si animátoři děti vyzvedávají rovnou z hotelu a odvážejí je skibusem na svahy střediska, kde je baví až do večera. Rodiče mohou samozřejmě den strávit s nimi a s jejich animátory, nebo se mohou věnovat bezstarostnému lyžování na perfektně upravených svazích a popíjení bombardina.

V tomto středisku je na výběr z mnoha rodinných hotelů, se servisem a službami přizpůsobenými požadavkům a potřebám i těch nejmenších hostů.

Za nás platí, že při plánování zimních radovánek můžete počítat s tím, že naše cestovní pojištění nabízí za příznivou cenu mnoho výhod. Včetně krytí rizikových sportů nebo auto asistence či letecké asistence.


15.01.2024

Nejbližší exotické destinace: Zn. do 7 hodin letu

Číst článek
31.01.2024

10 nejbezpečnějších destinací pro vaši letošní dovolenou

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání