Novinky

10 nejbezpečnějších destinací pro vaši letošní dovolenou

31.01.2024

Kde vám na dovolené hrozí nejmenší rizika krádeží, zdravotních problémů,  diskriminace či obtěžování? Máme pro vás seznam zemí, kam se skutečně nemusíte v roce 2024 bát vycestovat.

Žebříček destinací, které jsou pro cestování vůbec nejbezpečnější, zveřejnil v lednu server Travel + Leisure. Kritéria bezpečnosti se od roku 2016, kdy byl sestavován poprvé, do značné míry změnila. Výsledky se zakládají na faktech získaných od organizací, které se problematikou zabývají, ale také na otázkách zodpovězených přímo cestovateli. Ty nově zahrnují i diskriminaci či obtěžování určitých skupin turistů.

Podívejte se, které země v hodnocení vyšly nejlépe:

Kanada

Kanada vyhrála hlavně v bezpečnosti pro cestovatele, dále pak vyniká kvalitou zdravotní péče, bezpečnou dopravou a nízkou kriminalitou. Obdivovat krásy dechberoucí přírody a zajímavá města se zde nemusí obávat ani ženy cestovatelky nebo zástupci LGBT komunity.

Žebříček však v každé z nejlépe hodnocených zemí vytyčil i bod, na nějž je třeba si dávat pozor. V Kanadě jsou to četné požáry. Ty mohou mimo přímého ohrožení také o něco snížit kvalitu ovzduší ve velkých městech pro osoby s dýchacími potížemi či astmatem.

Švýcarsko

Druhou příčku získalo Švýcarsko. Násilné trestné činy jsou v zemi ojedinělé a být ve střehu se vyplatí zejména v alpských oblastech. Nikoliv kvůli kriminálním živlům, ale při sportech a vycházkách po vrcholcích. Švýcarsko je oblíbenou destinací pro svoji malebnou krajinou dokreslenou křišťálově čistými jezery a rozeklanými horskými štíty. A od nás není daleko.

Norsko

Chladnější klima a opět úchvatná příroda. Turisty láká zejména hlavní město Oslo, které je popisováno jako velmi bezpečné. I tak zde ale nejsou výjimkou kapesní krádeže. Zejména prý na hlavním nádraží. Sever Evropy disponuje i vysokou kvalitou veřejné dopravy.

Čtvrté místo v žebříčku patří Irsku, páté Nizozemsku a šesté Velké Británii a Severnímu Irsku. Většinu zemí tak má našinec poměrně dostupnou a nemusí se sem kodrcat přes půlku světa. Vše bylo zatím směrem na sever, další příčka patří konečně slunnému jihu.

Sedmé v anketě skončilo Portugalsko. Jeho výhodou je, že není přeplněno turisty, skýtá velké množství lákavých míst a k tomu disponuje vysokou mírou pořádku a bezpečí. Jen prý pozor na kapsáře číhající u dveří v hromadné dopravě. Osmé místo putuje zpět na sever, konkrétně do Dánska, deváté pak na Island. Desátá destinace se od nás vzdaluje a je jí Austrálie. Dát si zde pozor ovšem musíte na australskou divokou zvířenu, ať už se jedná o jedovatý hmyz, hady, či vodní živočichy.

Nejbezpečnější země pro cestování v roce 2024

1. Kanada

2. Švýcarsko

3. Norsko

4. Irsko

5. Nizozemsko

6. Spojené království Velké Británie a Severního Irska

7. Portugalsko

8. Dánsko

9. Island

10. Austrálie

Sjednejte si cestovní pojištění od Slavia pojišťovny s mnoha výhodami během několika minut on-line z domova ZDE.


31.01.2024

Jarní prázdniny: 7 TOP family friendly lyžařských středisek v Evropě

Číst článek
26.02.2024

Využijte velikonoční volno k nakupování: TOP evropské Mekky shoppingu

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání