Novinky

Prodloužený víkend autem – Tipy na destinace, kde jste za pár hodin

16.04.2024

Vyměnit letiště nebo nádraží za cestování vlastním autem znamená užít si svobodu. Prodloužené víkendy k takové akci přímo vybízejí. Možností, kam se vydat, je samozřejmě spousta. A třeba se bude inspirace hodit.

Budapešť – město, které nezklame

Z Prahy do „Pešti“ dojedete za necelých pět hodin, z Brna je to ještě o dvě hodiny kratší. Hlavní město Maďarska, kterému se právem přezdívá „perla na Dunaji“ je plné architektonických památek, báječného jídla a na své si přijdou i milovníci nákupů v out-letech nebo designových second-handech. Určitě byste neměli vynechat plavbu lodí (pozor, jízdenky MHD platí jen na některé spoje), starou židovskou čtvrť, chrám sv. Matyáše, Budínský hrad nebo nádhernou budovu Parlamentu. Přímo ve městě si můžete odpočinout v termálních lázních a klidně báječně zakotvit na Markétině ostrově – dát si tam něco dobrého a třeba si i zajezdit na kole.

Bratislava – na skok k sousedům

Po D1 do čtyř hodin času a tolik možností, jak strávit pohodový prodloužený víkend! Také Bratislava nabízí možnosti plavby lodí, procházku v parku pod hradem, nebo Staré město. Navštívit můžete hrad Děvín, nápadný Modrý kostel neb Michalskou věž, ze které je opravdu velkolepý rozhled. Mimochodem, věděli jste, že Bratislava patří k městům, které se pyšní největším počtem pouličních soch v Evropě? Náš tip: Pořiďte si Bratislava City Card, díky které si užijete to nejlepší z města s výraznými slevami.

Wroclaw – polská duše

Mnozí turisté míří spíš do Krakowa, ale starobylá Wroclaw (nebo také Vratislav) má náruč otevřenou pro všechny, kdo chtějí obdivovat historii a také se dobře najíst. Z Královehradeckého kraje jste v ní za tři hodiny autem, z Prahy nebo Brha jen o hodinu déle, z Ostravy dokonce jen za 2,5 hodiny, když to dobře jede. Rodiny s dětmi budou dlouho vzpomínat na návštěvu unikátní ZOO s mořským světem. Jmenuje se Afrykárium, v podvodním tunelu kolem vás proplují obří krevety, žraloci, kapustňáci i rejnoci. Vlastně si právem budete připadat jako aktéři druhého dílu slavného filmu Avatar. Wroclav, to je ale daleko víc – Japonská zahrada, Wroclavská zpívající fontána, životem tepající Rynek Glowny, gotická městská radnice ze 13. století obklopená barevnými domky a další zajímavosti i památky. Pro technicky zaměřené duše je tu třeba Kolejkovo, exhibice železničních miniatur.

Vídeň – nelze vynechat

Už jsme o ní psali vícekrát, ale… uznejte. Můžeme ji vynechat, když doporučujeme výlet autem? Nemůžeme! Z Brna za slabé dvě hodinky, z Prahy přibližně za tři až čtyři. A jste uprostřed nádhery císařského Rakousko-Uherska, slavné Sisi v patách. Podívejte se do Schönbrunnu, kde na vás čeká nádherná Neptunova kašna, Gloriet, Rozárium. Vídeňská ZOO je nejstarší na světě, a přece byla pětkrát za sebou zvolena nejlepší evropskou ZOO. Potkáte se v ní i s pandou velkou. Jen historické srdce Vídně (Náměstí Marie Terezie, Staphasplatz, Radnice a Parlament) vyžaduje několik hodin času k prohlédnutí, ideálně když budete průběžně odpočívat v útulných kavárnách a dáte si sachr nebo nebesky dobrý štrůdl.

Náš tip: místo Bookingu můžete při hledání ubytování vyzkoušet také osvědčený IBIS Budget.

Drážďany – saské překvapení

Mnoho turistů se domnívá, že v Drážďanech není mnoho k vidění. Že veškerou architekturu i ducha města poznamenaly poslední týdny druhé světové války a přes obnovu se město zcela nevzpamatovalo. Opak je ale pravdou. Zajeďte se přesvědčit – z Prahy je to jen dvě hodiny, z Brna čtyři… Drážďany nabídnou skvostnou barokní architekturu, která doslova znovu vstala z popela v rámci rekonstrukcí, které trvaly bezmála padesát let. Najdete tady jednu z nejvýznamnějších evropských uměleckých galerií, zrenovovaný kostel FrauenKirche (nejvýznamnější barokní památka v Německu), operu Semperoper nebo katedrálu Hofkirche. Rozhodně si nenechte ujít mlékárnu Pfunds Molkerei, je zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako nejkrásnější mlékárna světa. A samozřejmě si v ní koupíte i řadu dobrot z prvotřídního mléka. Kdo miluje moderní umění, musí se projít unikátním průchodem pěti sousedních dvorů obytných domů s názvem Kunsthoffpassage.

Cestujte s námi po Evropě s celou rodinou v klidu a pohodě. Sjednejte si cestovní pojištění ZDE.

Prémiové autopojištění si můžete sjednat ZDE.


< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání