Novinky

Elektronická dálniční známka je tu. Víte, kde ji pořídíte?

03.12.2020

Pořízení dálniční známky patří společně s autopojištěním k nákladům, kterým se většina majitelů automobilů nevyhne. Zatímco u povinného ručení a havarijního pojištění je online sjednání již samozřejmostí, pro dálniční známku bylo třeba zajít na poštu či benzinovou pumpu osobně. To se teď ale mění. Od 1. prosince 2020 si můžete koupit elektronickou známku platnou v celé dálniční síti České republiky.

Hlavním prodejním kanálem je e-shop na webu edalnice.cz, známku je možné koupit i fyzicky na pobočkách České pošty a na některých čerpacích stanicích. Od ledna 2021 pak bude možné známku pořídit v samoobslužných kioscích, které najdete především u hranic před vjezdem na zpoplatněný úsek dálnice.

Jaké jsou varianty a ceny?

Ceny jsou stejné jako v předchozích obdobích, za roční známku pro osobní auto do 3,5 t zaplatíte 1500 Kč, 30denní známka stojí 440 Kč a 10denní pak 310 Kč. Zvýhodněné ceny pak platí pro vozidla poháněná zemním plynem či biometanem. Bezplatně mohou dálnice užívat vozidla se speciální SPZ začínající písmeny EL, historická vozidla nebo např. vozidla přepravující držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P.

Co je nového?

Konečně se zbavíte každoročního sundávání či spíše seškrabávání neplatné dálniční známky z čelního skla vašeho automobilu. Nová známka je elektronická, kontroluje se podle SPZ pomocí kamer na kontrolních branách a vozidlech Policie ČR nebo celní správy.

Novinkou při nákupu známky je možnost nastavit si začátek její platnosti při nákupu s tím, že musí nastat nejpozději 90 dní ode dne nákupu.

Cennou službou pro řidiče, kteří by snad zapomněli, do kdy jim známka platí, je možnost nechat si před koncem platnosti elektronické známky nechat poslat upozornění. Notifikace ze systému jim přijdou formou e-mailu či SMS.

Při poškození čelního skla automobilu pak není třeba složitě žádat o vydání nového kupónu.

Dálniční známku můžete také darovat

Původní nalepovací dálniční známka bývala oblíbeným dárkem k Vánocům. Tato tradice může pokračovat, k zakoupení elektronické známky vám stačí znát jen SPZ a datum začátku platnosti. Jen se domluvte s přáteli a blízkými, abyste neměli stejný nápad. Známku totiž není možné po zaplacení stornovat, do začátku její platnosti je možné pouze jednou změnit SPZ a provést jen jednu úpravu počátku platnosti.


22.10.2020

Online rezervační systém poboček Slavia pojišťovny

Číst článek
14.12.2020

Slavia pojišťovna partnerem soutěže EB Rodinná firma roku 2020

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání