Novinky

131. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou – Všechno důležité, co potřebujete vědět

04.10.2021

Tradičně druhá říjnová neděle, která letos vychází na 10. října, bude dnem legendárního dostihu Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Program na dostihovém závodišti začne v 10 hodin slavnostním ceremoniálem, hlavní dostih dne se poběží již v 15:45 hodin, kvůli televiznímu přenosu. A co je důležité, tribuny i místa na stání se mohou po roční pauze způsobené covidem znovu zaplnit diváky.

Všichni cítíme, že 131. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou je neobyčejná a vnímáme ji letos docela jinak než třeba před dvěma nebo třemi lety. Samozřejmě nás všechny stále zajímá, kdo získá vavříny vítězů. Kdo získá ty nádherné poháry s motivem Muchovy Josefíny, které jsme pro vítěze nechali ve sklárně z Okrouhlic vyrobit. Všichni si dnes vážíme možnosti být spolu. Vážíme si možnosti užít si dostihový program spolu s diváky. Pevně věřím, že tak tomu bude i v následujících letech, kdy Slavia pojišťovna bude titulárním partnerem Velké pardubické. Spojení Slavia pojišťovny, jedné z nejstarších pojišťoven na tuzemském finančním trhu, s Velkou pardubickou, nejstarší sportovní událostí s tradicí v naší zemi, nám dává rozhodně smysl,“

vysvětluje generální ředitel Slavia pojišťovny Karel Waisser.

Vstupenky na stání byly uvolněny do prodeje v pátek 1. října. Kdo si je zakoupí s předstihem, zaplatí méně než za vstupenky zakoupené v den konání akce na pokladnách Dostihového závodiště Pardubice. Areál závodiště bude přístupný od 8 hodin ráno a pořadatelé doporučují návštěvníkům využít posílených spojů městské hromadné dopravy nebo vozidel taxi. Jak uvádějí oficiální stránky závodiště, pro parkování veřejnosti je vyhrazena uzavřená komunikace I/37 kopírující areál závodiště. Příjezd je jednosměrný od Dražkovic, výjezd po skončení mítinku bude směrem na Hradec Králové. Pro partnery a jejich hosty je pro parkování vyčleněna plocha v areálu letiště. Kvůli probíhající modernizaci železniční trati nelze využít vlakovou dopravu.

V areálu závodiště bude možný pohyb bez respirátorů, ale vpuštěn bude jen ten, kdo doloží negativní RT-PCR test starý nejvýše 7 dní, nebo negativní POC antigenní test starý nejvýše 72 hodin, absolvuje samotest na místě a prokáže se negativním výsledkem či doloží prodělání laboratorně potvrzeného onemocnění covidem-19 v době ne delší než 180 dnů přede dnem konání akce. Je také možné doložit aplikaci očkování proti covidu-19, přičemž od poslední dávky vakcíny (druhé u dvoudávkových vakcín, první u jednodávkových vakcín) musí uplynout nejméně 14 dní.

Na diváky se těší nejen pořadatelé a partneři slavného dostihu, ale také jezdci, a dokonce i koně. Tak například jeden z favoritů – kůň Theophilos – který vyhrál už předloni, si před zaplněnými tribunami vede podle svého jezdce mnohem lépe. „Jakmile uslyší lidi, poběží,“ sliboval jeho žokej Josef Bartoš na začátku září po 4. kvalifikaci, ve které skončili druzí poté, co na špici odtáhli celý dostih. „Koně samozřejmě poznají a vycítí, že se chystá něco mimořádného,“ řekl už před časem legendární žokej a trenér Josef Váňa. „Třeba Železník, ten se v Pardubicích choval úplně jinak než kdekoliv jinde. Prostě neomylně poznal, co se chystá. Vždycky jsme v Pardubicích vykládali úplně jiného koně, než doma nakládali.“

Do 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovanou nastoupí 19 koní, z toho tři ze Slovenska. Triumf bude obhajovat Hegnus, který vyhrál loni v sedle s Lukášem Matuským, ale konkurenci bude mít velkou (nejen v Theophilovi). „Z těch devatenácti koní to může vyhrát každý,“ poznamenal Josef Váňa během tiskové konference v pátek 1. října, na které byla rozlosována startovní čísla a doplnil svůj odhad:

„Pokud naprší, bude podle mě největším favoritem No Time To Lose. Na měkké půdě umí zaběhnout kvalifikaci i kratší tratě. Theophilos by byl naopak lepší na pevnější půdě… Je to o devatenácti koních a jezdcích. A musím podotknout, že pokud nemáš štěstí, můžeš být připravený, jak chceš a do cíle se nedostaneš. Proto všem hlavně přeji, aby se do cíle v pořádku dostali.“

Josef Váňa

Připomeňme si, že první kvalifikaci vyhrál No Time To Lose, druhou Hegnus, třetí Lombargini a čtvrtou Kaiserwalzer.

Zde je kompletní startovní listina Velké pardubické se Slavia pojišťovnou:

St č.Jméno koněŽokejMajitelTrenér
1VanesseJordan DucheneQuartis-Zámecký vrchPavel Vítek
2EvženJaroslav MyškaEnglicovi a KulhánkoviŠtěpánka Myšková
3KaiserwalzerPatrick W. MullinsDS MilleniumJaroslav Brečka
4CasperDaniel VyhnálekDS PegasDalibor Török
5TheophilosJosef BartošDK iSport-VáňaJosef Váňa
6TalentPavel Složil ml.DS KabelkoviHana Kabelková
7Dulcar de SivolaPetr TůmaDiJana DobšiceStanislav Koláč
8Mr SpexJan KratochvílLokotransLuboš Urbánek
9PlayerMarcel NovákNýznerovLenka Kvapilová
10HegnusLukáš MatuskýŠevcůRadek Holčák
11Paris EiffelMartin CagáňLokotrans SlovakiaJán Cagáň
12StrettonJakub KocmanNýznerovStanislav Popelka
13StarJaroslav BrečkaMPL RacingJaroslav Brečka
14No Time To LoseOndřej VelekParagan Horseboxes s.r.o.Josef Váňa
15Mahe KingJan FaltejsekStatek Blata Český rájJosef Váňa
16Beau RochelaisAdam ČmielALDRA GROUP – HABICHTamara Křídlová
17SztormSertash FerhanovNýznerovGrzegorz Wroblewski
18LombarginiJan OdložilEŽ Praha a.s.Stanislav Popelka
19VandualRomain JulliotVADUALMarián Štangel
Startovní listina 2021

Velká pardubická patří mezi nejtěžší dostihové závody steeplechase cross-country v Evropě, dráha měří 6900 m a koně s jezdci čeká 31 překážek. Nejobávanější z nich – Velký Taxis – prošel změnami už v devadesátých letech. Nyní byl ještě více upraven ve prospěch bezpečnosti. Co na to říká zkušený žokej Josef Myška?„Upravený příkop je pro dobro věci. Kůň ho stejně musí skočit, stejně musí ty rozměry překonat. A pokud už tam upadne, dá se předejít tomu, aby utrpěl smrtelné zranění tím, že narazí do hrany skoku plecemi. To byla ta zranění, která se stala. Taxis není po úpravě chudší. Velký dostih nedělají překážky, ten dělá cena dostihu a dobří koně a žokejové.“

Náš tip:

Neděle plná dostihů vám nestačí? 131. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou vlastně začíná už v pátek, kdy se v centru města uskuteční tradiční kočárová jízda. Kočáry budou provázet Viléma z Pernštejna s chotí Johankou z Pardubického závodiště na Pernštýnské náměstí (průvod vyráží v 15 hodin). Tato krásná pozvánka na samotné závody je zároveň zahájením akce Podzimní městské slavnosti.

Dostihy se budou na závodišti konat už v sobotu. První ze sedmi dostihů startuje už ve 12 hodin a na programu jsou rovinové dostihy i dostihy přes proutěné překážky. Kdo letos vyhraje Křišťálový pohár nebo Zlatou spolu tříletých?


Pozvánka na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou

20.09.2021

Inflace a ceny surovin ohrožují pojistné krytí. U nemovitostí doporučuje Slavia pojišťovna aktualizaci smluv.

Číst článek
07.10.2021

Fakta o Velké pardubické – 10 zajímavostí, které jste (asi) nevěděli

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání