Novinky

Fakta o Velké pardubické – 10 zajímavostí, které jste (asi) nevěděli

07.10.2021

131. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou se poběží v neděli 10. října. Než se ale pohledy všech sportovních fanoušků tohoto legendárního dostihu upřou na závodní dráhu, máme pro vás trochu netradiční pozvánku. Pohled na několik zajímavých faktů z minulosti Velké.

Tady jsou:

  1. Jde o nejstarší sportovní událost s tradicí u nás. Velká pardubická se poprvé běžela 5. listopadu 1874 o 8 tisíc zlatých. Třeba fotbalová liga začala až o padesát let později, ragby se začalo hrát v ČR od roku 1926, česká hokejová liga vznikla až v roce 1936.
  2. Současný titulární partner dostihu, Slavia pojišťovna, má ale ještě delší historii. Její základy se datují až do roku 1868.
  3. Dříve se běhalo i za tribunami v prostoru, kde je dnes parkoviště. Koně dnes nosí i výrazně nižší váhu, první vítěz – šestiletý hnědák Fantome s jezdcem Sayersem závodil s váhou 80,5 kg.
  4. Platný rekord trati, která měří 6 900 m a je na ní pro jezdce a koně 31 překážek, drží časem 8:56,01 žokej Pavel Kašný, který ho docílil v roce 2015 s koněm Ribelinem.
  5. Nejobávanější překážka – Velký Taxisův příkop – se jezdí pouze jednou za rok, právě ve Velké. Koně nováčci tedy nevědí, do čeho jdou a překážku musí překonat díky svým schopnostem a souladu s žokejem, který je na skok správně přivede a motivuje.
  6. Ještě k Taxisu… Letos doznal dalších úprav s ohledem na bezpečnost jezdců i koní. Mnoho let byl ovšem často předmětem plamenných diskusí „co s ním“. Hádka o jeho zrušení se rozpoutala hned po prvním ročníku (to se překážka jmenovala Velký příkop nebo také Oplocený příkop), protestovali zejména mladší jezdci v čele s Emilem Fürstengbergem. Jenže princ Egon Thurn-Taxis, který končil aktivní kariéru, pronesl: Pánové, já tento skok už nikdy překonávat nebudu, a jak se tak dívám kolem sebe, tak vy také ne. Nevidím tedy důvod, proč bychom jej měli rušit a někomu něco ulehčovat.“ Od roku 1892, kdy princ zemřel, nese překážka jeho jméno.
  7. Jedinou ženou, která kdy Velkou vyhrála, byla v roce 1937 Lata Brandisová. Marie Immaculata Brandisová pocházela ze staré tyrolské rodiny, otec Leopold hrabě Brandis působil jako c. k. komoří a podplukovník husarů. Lata se učila jezdit od osmi let. Než zvítězila v roce 1937, jela Velkou pardubickou několikrát. Hned při svém první startu v roce 1933 s plavou klisnou Normou byla třetí, o rok později byly společně dokonce druhé. V roce 1937 byla klisna Norma již jedním kopytem na odpočinku, ale stále ve skvělé formě, ale majitel Radslav Kinský se rozhodl ještě jednou ji přihlásit a dobře udělal.
  8. Od roku 2005 vítězí pouze domácí jezdci, zatím posledním zahraničním vítězem byl v roce 2005 Němec Dirk Fuhrman.
  9. Nejúspěšnějším žokejem dostihu je osminásobný vítěz Josef Váňa. Přečtěte si, jak odhaduje šance na vítězství letos a také další užitečné informace. Čtyřikrát triumfoval v sedle koně Železník (Státní statek Bruntál – Světlá Hora). Tento ryzák je nejúspěšnějším koněm historie Velké. Poprvé ho ovšem nejel Josef Váňa, ale v roce 1985 amatér Novák.
  10. Celkem 17 ročníků se v historii Velké pardubické nekonalo. Za čtrnáct absencí mohly dvě světové války, v roce 1876 a 1908 mrzlo až praštělo, v roce 1968 se dostih nekonal z politických důvodů. V roce 2020 bylo kvůli pandemii Covid-19 opravdu namále, nakonec se dostih konal za přísných opatření a bez diváků.

O to krásnější bude užít si ho letos!

04.10.2021

131. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou – Všechno důležité, co potřebujete vědět

Číst článek
11.10.2021

Velká pardubická ukázala, proč je velká

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání