Novinky

5 důvodů proč ještě před Vánocemi pojistit domácnost – požár v domácnosti o svátcích

22.10.2021

Období Adventu a Vánočních svátků je plné kouzelných tradic, pečení cukroví, chystání speciálních pokrmů, mihotavých světel svíček a tepla a pohody okolo rozdělaného ohně v krbu.  Taková vánoční atmosféra s sebou ale nese zvýšené rizika požáru. Poradíme vám, jak se jich vyvarovat.

Dle tiskové mluvčí hasičského sboru Nicole Studené se počet požárů o loňských Vánocích zvýšil. Od Štědrého dne do nového roku vyjížděli hasiči celkem k 605 případům. V předchozím roce to bylo ve stejném období pouze 534 požárů. Důvodem požárů byla často neopatrnost a nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. 

Hasiči vyjížděli za den v průměru k 67 požárům, což je o 20 víc, než je dlouhodobý denní průměr. Při těchto požárech přišel jeden člověk o život, 60 lidí se zranilo a 236 osob muselo být evakuováno.

Zvýšila se i přímá škoda a byla dokonce nejvyšší od roku 2013, celkem se vyšplhala na 46 milionů.

Naše domovy jsou podle slov mluvčí hasičů plné vysoce hořlavých materiálů. Záclony, koberce, čalounění. Vše je často vyrobenou z umělých vláken, která velmi rychle vzplanou a oheň se tak rychle šíří dál.

Na co si tedy dát pozor, aby se chvíle pohody a klidu neproměnily ve zlý sen?

1. Hlídejte rozsvícený stromek

Požáry stromků nejsou dle hasičů již tak časté, jak tomu bývalo v minulosti. Použití klasických svíček už je spíše výjimečné. Pokud je přeci jen pro kouzlo svátečních chvil na stromek dáváte, měli by mít vždy pod sebou nehořlavou podložku, která zabrání odkapávání horkého vosku na jehličí. Svíčky též musí být na stromku stabilně přichycené, stromek pak dobře držící ve stojanu.  Od rozsvícených svíček na stromku nikam neodcházíme.

Zvýšenou pozornost a opatrnost při používaní zasluhují i prskavky. Mnoho vánočních ozdob je vyrobených z plastu a v těsné blízkosti zapálené prskavky vzplanou. Dětem dávejte prskavky do rukou pouze za vaší přítomnosti.

2. Pozor na adventní věnec

Každý prodávaný adventní věnec by měl být opatřen návodem k bezpečnému použití.  Svícen, který nemá pod svíčkami nehořlavé podložky bránící kontaktu vosku s jehličím, není určen k zapálení, ale pouze k dekoraci. Myslete tedy na to i v případě, že si takový věnec vyrábíte sami.

Dle hasičů může požár způsobit i kočka, která vyskočí na stůl a zapálený věnec shodí na zem. Při rozsvícení dbejte opět zvýšené opatrnosti, neodcházejte z místnosti bez toho, abyste oheň bezpečně uhasili.

Svíčky, ať už na stromku nebo adventním věnci vždy umísťujeme v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, nedáváme je k oknům do průvanu, blízko záclon, sedaček či jiných textilií.

Opatrní buďte také tehdy, když s dětmi pouštíte loďky z ořechových skořápek se zapálenou svíčkou. V loňském roce hasiči zasahovali na pražském Vyšehradě, kde tímto způsobem vzplála plastová vana v koupelně – vznikla škoda 30 tisíc Kč. Pro pouštění rozsvícených ořechových skořápek volte vždy nehořlavou mísu z keramiky nebo skla.

3. Vánoční vaření a pečení bez požáru

Vánoce a advent jsou časem pečení a vaření. Dbejte zvýšené pozornosti při přípravě pokrmů nebo cukroví, aby nedošlo ke vznícení připravovaných potravin. Nenechávejte bez dozoru plamen plynového sporáku.

Pamatujte, že např. horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k vážnému popálení. Pokud se vám na pánvi vznítí potraviny, tak je nejlepší pánev zakrýt pokličkou a oheň tak udusit. Než ale začnete požár hasit, jako první vypněte přívod energie.

4. Elektrické vánoční dekorace vybírejte a používejte s rozmyslem

Elektrické vánoční dekorace a světelné řetězy nakupujeme pouze v kamenných obchodech a kontrolujeme, zda mají certifikáty pro český trh. Vždy dodržujeme návod k použití a to, zda je výrobek určen k použití v interiéru nebo na ven.  Důležitá je i doba, po kterou smí být dekorace rozsvícená a též její maximální příkon. Kabely musí být nepoškozené, aby nedošlo při používání ke zkratu.

5. Užívejte si oheň v krbu bez rizika

Oheň v krbu dokáže dotvořit atmosféru chladného zimního dne a posezení u něj je příjemné, zejména tehdy, když se sejde rodina a přátele.

K přikládání vždy používejte výhradně topiva, pro dané topidlo určená, oheň nezapalujte pomocí vysoce hořlavých látek (např.  benzínu) a nezapomínejte na pravidelné revize zařízení i komínu. Neumísťujte do blízkosti krbu nic, co by mohlo vzplanout.


Navzdory tomu, že své domovy chráníme a ctíme pravidla bezpečného chování, měli bychom mít svůj domov dobře pojištěný pro případ neočekávané události, nehody nebo živelné pohromy.
20.10.2021

Stočené tachometry jsou stále největší obavou kupců ojetých vozů. Pojišťovna bývá často první, kdo informaci poškozenému sdělí.

Číst článek
01.11.2021

KVÍZ: Pojišťovna Slavia – založeno 1868

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání