Novinky

Pro řidiče: Zima je tady. Nezapomněli jste na něco?

01.12.2021

Zima se hlásí a s ní přichází i pokles venkovních teplot a riziko námrazy a sněžení, která řidičům dokáží často zkomplikovat cestu. Zejména pak tehdy, když se na vrtochy zimy dostatečně a s předstihem nepřipravili. Poradíme, na co určitě nezapomenout.

1. Vyměňte včas pneumatiky

Od začátku listopadu do konce března jsou řidiči povinni jezdit se zimními pneumatikami.  Takže pokud jste ještě nepřezuli, což se nám při pohledu z okna nechce věřit, určitě to udělejte co nejdřív. Gumy by měly být nasazeny odborně a velmi důležitý je i jejich technický stav. Nová pneumatika má výšku dezénu okolo 8 mm, je ale třeba počítat s tím, že každou sezónu se sníží zhruba o 1 mm. A s každým sjetým milimetrem se pak prodlužuje brzdná dráha vašeho vozu zhruba o 10 %.  Když tedy sice splňujeme zákon a naše pneumatiky mají minimální povolenou výšku dezénu 4 mm, brzdná dráha se prodlužuje až o polovinu oproti nové pneumatice. Proto se obecně hovoří o 4 až 5 letech, po které bychom měli používat jednu sadu zimních plášťů.

Před příchodem zimy si do auta pro jistotu přidejte i sadu zimních řetězů.

2. Doplňte provozní kapaliny

V první řadě nezapomeňte na doplnění nemrznoucí směsi do ostřikovačů.  A jednu plnou láhev si nechte v kufru pro případ, že vám na cestách dojde, protože to je v zimě mnohem horší patálie, než během letní sezóny.  Pamatujte také na to, že i motor potřebuje před zimou kvalitní olej, v zimním období je vhodný tekutější. Se správným výběrem vám poradí v servisu. A konečně, po létě zkontrolujte i chladící kapalinu, která kvůli vysokým teplotám přirozeně ubyla. Právě teď by se měla doplnit případně vyměnit za novou, nemrznoucí do -30°C. Stará kapalina může při mrazech zamrzat a poškodit motor i chladič.

3. Vozte v autě škrabku, smetáček a deku

Protože škrábat zamrzlá okna kreditní kartou a ometat sníh z kapoty rukávem asi nechcete, připravte si včas do vozu vše potřebné, ať vás zima nepřekvapí.
I když ruku na srdce… kdo kdy neškrábal kreditkou nebo obalem od CD…

Ideálně byste měli mít v autě dvě škrabky (kdyby se jedna poškodila, nebo ztratila) a smetáček s delší rukojetí na ometení střechy vozu. V kufru vozte i deku a ruční svítilnu pro případy nutnosti. Hodit se budou také rukavice na škrábání namrzlých oken.  Pro otírání vnitřních skel mějte v přihrádce uvnitř vozu hadřík nebo houbičku z jelenice. Nezapomeňte rovněž na rozmrazovací sprej zámku nebo pryžového těsnění dveří na zavazadlovém prostoru.

4. Nechejte si seřídit světla

Vidět a být viděn – zásada, která v zimě platí dvojnásob. Je tady potřeba nechat si seřídit v servisu světlomety. Jde o záležitost na pár minut, za kterou zaplatíte několik stovek. Zajistí ale, že vaše světla nebudou nikoho nepříjemně oslňovat a i vy budete mít dobrý výhled díky správnému osvětlení vozovky před vámi. Myslete také na to, že řada vozů má ostřikovače čelního skla sloučené s ostřikem čelních světlometů. Což v praxi znamená, že můžete poměrně rychle vyčerpat všechnu nemrznoucí směs v ostřikovačích.

5. Zkontrolujte stěrače

Pokud jste už na podzim měli pocit, že vaše stěrače nestírají důkladně a na předním skle zůstávají šmouhy, je teď ten správný čas na jejich výměnu.  Stěrače jsou velmi důležité, zajišťují nám při jízdě viditelnost odstraňováním deště, sněhu a jiných nečistot a je nutné, aby fungovaly spolehlivě.
Víte, jak o stěrače v zimě pečovat? Hlavní je, nenechat je přimrznout k okénku. A pokud k takové situaci dojde, neodtrhávat je silou, případně se je nesnažit pustit, ale vsaďte spíš na pozvolné rozmrazení oken. Přimrznutí předcházejte sklopením stěračů na noc směrem od okna.

6. Ověřte stav autobaterie

Ověřte si, že baterie vašeho vozu má dostatečnou kapacitu, aby přečkala zimu. S teplotou -10 °C se kapacita baterie sníží o zhruba 30 %. Pamatujme přitom, že i baterie má svoji životnost, která se obvykle podle typu pohybuje mezi 4 až 6 lety. Stav baterie nechejte ideálně zkontrolovat v servisu, aby vás v zimě nečekalo nepříjemné překvapení v podobě vozu, který nejde nastartovat.

7. Ošetřete karoserii a podvozek

Zimní období je pro karoserii a podvozek opravdu zátěžovou zkouškou. Zvýšená vlhkost nahrává korozi a stojí tedy za to ošetřit lak voskováním.  Ten ho chrání a udržuje v kondici. Před tím je ale nutné auto důkladně umýt, zbytky prachu a nečistot totiž snižují efekt této péče. Jako prevence rezivění podvozku vozu se provádí speciální nástřik, který prodlužuje jeho životnost a vydrží až na tři roky.

29.11.2021

Vítěz Velké pardubické Pavel Složil, mladší získal novinku od Slavia pojišťovny

Číst článek
07.12.2021

Slavia pojišťovna reaguje na covidové období a poskytuje klientům specializovanou asistenci. Pomůže počítačům, psychice i bolavým zádům

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání