Novinky

Úraz na horách vás může přijít draho: Za kolik v Alpách nebo na Slovensku?

28.01.2022

Zima, slunce nad hlavou, jiskřivý sníh pod nohama a okolo bílé pláně a upravené sjezdovky. Zimní dovolená je tady a s ní i čas přemýšlet o sjednání dobrého cestovního pojištění. Věděli jste, že zdaleka ne každé proplatí zásah horské služby nebo třeba vrtulníku? A částky za takové akce se mohou vyšplhat až na statisíce korun.

Cestovní pojištění běžně zahrnuje léčebné výlohy a náklady, které s ním souvisí. Těmi se myslí lékařská ošetření, převozy, hospitalizaci, léky, zákroky a případné operace v zahraničí.

Horská služba nebo vrtulník? Takový zásah vás může přijít na statisíce

Standardní součástí pojištění ale často není účast v případech zranění, které vyžaduje přivolání horské služby, nebo dokonce vrtulníku. A to jsou částky, jež můžete splácet roky.

Úraz, nebo ztráta člověka ve vánici? Pro pojišťovnu je to rozdíl

A další kapitolou jsou ztráty lidí v horském terénu. Některé české pojišťovny mohou mít v cestovním pojištění zahrnutý zásah horské služby při úrazu, ale nikoliv pak v případě pátrací akce. A na to je třeba dát si také pozor.

Pokud na horách zabloudíte v mlze nebo sněhové vánici, ale zároveň nejste přímo ohroženi na životě a ani nedojde ke zranění, můžete se dočkat nemilého překvapení v podobě účtu za rozsáhlou pátrací akci. A jestliže není v podmínkách vašeho cestovního pojištění uvedeno, že kryje i takové situace, může vám pojišťovna odmítnout plnění. Ptejte se tedy na takové situace při sjednání pojistky.

Kolik stojí zásah horské služby

  • Rakousko – 4 300 Kč
  • Švýcarsko – 8 800 Kč
  • Německo – 9 600 Kč
  • Slovensko – 16 800 Kč
  • Francie – 10 000 Kč
  • Itálie – 1 700 Kč

Asi vás překvapí nepřiměřeně vysoká částka za zásah horské služby u našich sousedů na Slovensku. Ta zasahuje prý pouze v důvodech, kdy se zraněný nachází v nepřístupném terénu.

Kolik stojí zásah vrtulníku

  • Rakousko – 124 000 Kč
  • Švýcarsko – 86 000 Kč
  • Německo – 76 000 Kč
  • Slovensko – 26 000 Kč
  • Francie – 21 000 Kč
  • Itálie – 19 000 Kč

Pozor, většina pojištění sahá jen do nadmořské výšky 3 5000 m

Při výběru cestovního pojištění pro cestování do hor sledujte i další podmínky. Jedním z omezení je třeba i maximální nadmořská výška, do níž vás pojištění kryje. Obvyklou mezí bývá 3500 m n. m., nad tuto nadmořskou výšku je již potřeba připojištění. Konkrétní hranice se ale může u pojišťoven lišit.

Druhy sportů a dodržování pravidel hrají roli

Stejně tak si vždy pečlivě přečtěte, které sporty vám pojištění kryje. Pokud se zraníte při sáňkování nebo lyžování mimo vyznačené trasy, proplacení náhrad se pravděpodobně nedočkáte.

Pojistěte si i odpovědnost za zaviněné úrazy

Kromě toho, že zraníte sami sebe, můžete při zimních sportech přivodit poranění i někomu dalšímu a ten po vás pak bude vymáhat náhradu vzniklé škody. Myslete tedy i na tyto situace.


Náš tip: Kontaktujte odborníky ze Slavia pojišťovny, pomohou Vám nastavit pojištění přesně podle toho, co pro své cesty potřebujete, včetně připojištění na rizika spojená s COVID-19.
13.01.2022

Slavia pojišťovna kryje pro letošek pojištění úpadku téměř padesátce cestovek. Zatímco některé vloni zkrachovaly, jiným se podnikání skvěle rozjelo

Číst článek
01.02.2022

Slavia pojišťovna eviduje po víkendové vichřici první desítky škod. O větrných mapách do budoucna ale neuvažuje

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání