Novinky

Bydlíte v nájmu? Pojištění odpovědnosti za škody na pronajaté budově vám může zachránit rodinný rozpočet

01.06.2022

Ekonomická situace nutí v současné době čím dál více lidí zvolit místo stavby vlastní nemovitosti ubytování v nájmu. Jak předejít nepříjemnostem, pokud se stane nehoda, která poškodí věci nájemníka, nebo majitele bytu? Pojištění domácnosti pomůže s krytím škod na zařízení bytu, pojištění nemovitosti kryje stavební prvky a věci s bytem pevně spojené (například topení). Kdo si má sjednat které?

„Základní rada je jednoduchá – každý si pojistí, co jeho jest, čili majitel svůj byt, který pronajímá, a nájemník to, co si do bytu přinesl, plus odpovědnost za škody na pronajaté budově,“

vysvětluje produktová manažerka Slavia pojišťovny Jana Pejsarová.

Nájemník by tedy neměl zapomenout na pojištění domácnosti a odpovědnosti, majitel na pojištění nemovitosti, odpovědnosti, a v případě, že pronajímá zařízený byt, také pojištění domácnosti.

Nájemníci mívají ve smlouvách povinnost provádět běžnou údržbu a opravy v domácnosti. Slavia pojišťovna umožňuje v rámci pojištění odpovědnosti zvolit přímo krytí škod na pronajaté budově. Pokud tedy vaše pračka, u které jste včas nedotáhli hadičku, způsobí škodu v bytě pronajímatele, pojišťovna vám s náhradou škody pomůže. Naopak pokud vaše vybavení bytu poškodí prasklá vodovodní trubka ve zdi domu, škoda způsobená vám se bude hradit z odpovědnostního pojištění majitele nemovitosti, a škoda na stavebních součástech bytu půjde z majitelova pojištění nemovitosti.

„Neobvyklá situace není ani to, že část vybavení bytu poskytne nájemníkovi k užívání majitel, část vybavení si lidé přinesou sami. V tom případě by pojištění domácnosti měli mít každý své vlastní. Pokud se stane neštěstí a dojde například k požáru celého bytu, vždy se škoda lépe vyřizuje, máte-li účtenky od vašeho vybavení, případně fotky vašeho nábytku
a zařízení,“

upozorňuje Jana Pejsarová.

To platí jak pro majitele, tak pro nájemníka. Paragony lze pochopitelně uznat i v elektronické podobě, není tedy nic snazšího, než si účtenky při nákupu hned vyfotit a uložit.


Tisková zpráva ke stažení zde
18.05.2022

Striktní balíčky od pojišťoven, nebo vlastní výběr jednotlivých rizik? Slavia pojišťovna nabízí klientům možnost volby

Číst článek
15.06.2022

Levné cestování na elektrokoloběžce může bez pojištění přijít draho

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání