Novinky

10 nejčastějších důvodů, kvůli kterým doma hoří

26.09.2022

Každý rok u nás dle zprávy hasičů hoří ve více než 2500 domácnostech.  Zemře při nich bezmála 100 lidí a dalších 500 se jich zraní. K tomu, aby dům nelehl popelem, přitom stačí vyvarovat se těch nejhloupějších chyb. Znáte je?

1. Hazardní vaření

Nejčastější příčiny požáru vznikají v kuchyni. Otevřený oheň na plynovém sporáku, olej na pánvičce, nebo zapomenutá zapnutá plotýnka. To jsou důvody, proč se i v kuchyni vyplatí mít po ruce hasicí přístroj. Horký olej na pánvi ani jiné hořlavé kapaliny nikdy nehaste vodou, ta plameny jen povzbudí. Pokud se na pánvi vznítí olej, zakryjte ji pokličkou, mokrým hadrem nebo hasicí rouškou. V těsné blízkosti sporáku neukládejte utěrky, papírové ručníky ani chňapky. Riziko, že by se mohly vznítit, je poměrně velké. Při vaření na plynovém sporáku na sobě také nemějte volné oblečení se širokými rukávy, které se snadno dostávají do kontaktu s ohněm.

2. Komíny bez revize

V roce 2021 vzniklo vinou nevyhovujícího stavu spalinových cest přes 1 340 požárů. Hasiči každý rok upozorňují na to, že až příliš často vyjíždí k požárům vzniklých v komínech a kouřovodech nebo v souvislosti s kamny či kotly. Na vině bývá nedostatečná údržba těchto zařízení a nedůslednost v kontrolách. Servis, čištění a pravidelné revize by však měly být naprostou samozřejmostí, jinak riskujete zdraví nebo dokonce životy svých nejbližších. Stejně tak udržujte v řádném stavu elektroinstalaci, všechny spotřebiče a plynové rozvody.

3. Neopatrnost v manipulaci s horkými předměty

Rozpálený plech, pánev nebo žhnoucí popel, odkládejte vždy dostatečně daleko od hořlavých látek. To samé platí i pro zapálenou svíčku, svícen či aromalampu.

4. Hra s ohněm

Zamezte dětem přístup ke zdrojům ohně, jako jsou zapalovače, sirky nebo hořlavé látky. I starší děti by s těmito předměty měly manipulovat pouze za přítomnosti dospělého.

5. Chybějící hasicí přístroj nebo neznalost manipulace s ním

Za předpokladu, že k požáru dojde, měl by být hasicí přístroj k dispozici a pokud možno poblíž kuchyně a pak například v garáži. Návod na jeho obsluhu byste však měli mít přečtený a manipulaci naučenou. Nad plameny nebude na nácvik a četbu instrukcí ideální čas. Výborným pomocníkem je univerzální hasicí přístroj ve spreji, kterým požár uhasíte snadno a hned v zárodku.

6. Chybějící požární hlásiče

Předcházejte rozšíření případného požáru instalací požárních hlásičů. Elektronika je často citlivější a pohotovější než člověk. Pokud uvažujete o jediném hlásiči, umístěte jej v centrální části bytu, třeba na chodbě, kam ústí jednotlivé místnosti. Do certifikovaného zařízení investujte minimálně 1000 Kč, ty laciné nemusí být vždy kvalitní. Údržba je snadná, na vybitou baterii vás upozorní akustický signál nebo blikající kontrolka. Obvykle je nutné baterii měnit přibližně jednou za rok.

7. Hořlavá domácnost

Záclony, koberce a čalouněný nábytek s vysokým obsahem umělých vláken. Dnešní domácnosti jsou doslova přeplněné vybavením z hořlavých a vznětlivých materiálů. Při vybavování bytu a pořizování věcí investujte proto do kvalitnějších materiálů, které zaručující také jejich nižší vznětlivost.

8. Neopatrní kuřáci

Nedopalky cigaret jsou dle hasičů velmi častou příčinou požárů v domácnostech. Přitom stačí jejich důsledné zhášení. To ideálně před odhozením do koše proveďte v misce s vodou.

9. Nebezpečné svíčky

Zvlášť opatrní buďte se svíčkami. Ještě ve vzdálenosti 8–10 cm od plamene svíčky totiž teplota dosahuje 200 °C, což stačí k zapálení papíru, plastů, textilií a dalších předmětů, které ponecháte v blízkosti. Zapálenou svíčku proto nelze položit kamkoliv a na cokoliv. Měla by být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu svíčky s podkladem. Svíčky nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, nenechávejte je na poličce ani na skříni, neboť se oheň může rychle přenést na nábytek a ostatní zařízení bytu. Pod stálou kontrolou by měla být zapálená svíčka, ale i aromalampa. A plamenu svíčky se úplně vzdejte za předpokladu, že máte malé děti, či domácí mazlíčky. Zejména kočky, mohou svíčku snadno shodit i z vysoké skříňky či police.

10. Diletantské uložení hořlavin

Hořlavé látky či tekutiny skladujte vždy na dobře větraných místech, v nádobách či obalech k danému typu hořlaviny určených. Měly by být uloženy tak, aby s nimi nemohly manipulovat děti. Pevná paliva ukládejte odděleně od jiných druhů paliv, hořlavých anebo hoření podporujících látek. Pamatujte, že je zakázáno ukládat hořlavé kapaliny ve společných a ve sklepních prostorách bytových domů nebo ubytovacích zařízení, ukládat lze jen maximálně 40 litrů hořlavé kapaliny potřebné k vytápění těchto objektů, a to v nerozbitných přenosných obalech pro jeden tepelný spotřebič.


Sjednejte si online pojištění domácnosti, jde to pohodlně klidně přímo z domova. Za pár minut vyřízeno a Vás majetek bude ochráněn. Sjednat pojištění zde.

Pojištění domácnosti se vztahuje na vybavení bytu nebo domu, mezi které patří nábytek, televize, rádio a jiné elektrospotřebiče, oblečení, sportovní potřeby, knihy, šperky apod. Současně mohou být pojištěny i stavební součásti jako plovoucí podlaha, obklady stěn a stropů nebo kuchyňská linka. Do pojištění domácnosti většinou spadají i prostory mimo byt jako půda nebo sklep.

20.09.2022

Slavia pojišťovna upravila parametry u majetkového pojištění. Totálky bude platit pouze v tržních cenách

Číst článek
30.09.2022

132. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou – Startovní pole zblízka

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání