Novinky

132. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou – Startovní pole zblízka

30.09.2022

Startovní listina 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou čítá momentálně 17 koní. Nechybí v ní (až na jednu výjimku) domácí favorité ani zahraniční hosté. Legendární dostih se poběží v neděli 9. října 2022 na Dostihovém závodišti Pardubice.

Náročným sítem kvalifikačních dostihů prošlo 22 koní, nakonec je z nich ale do hlavního dostihu sezóny přihlášeno pouze 14, tři další koně přicestují z Irska a dostihové stáje Scuderia Aichner. Chybět však naopak bude vítěz z roku 2019 Theophilos, kterého se trenérka Pavla Váňová rozhodla nepřihlásit s ohledem na jeho neuspokojivý zdravotní stav a poslala svého čtyřnohého svěřence do sportovního důchodu.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme riskovat zdraví koně a jezdce. Aby se uprostřed dostihu nestal malér, že praskne šlacha,“

řekl k tomu trenér Josef Váňa.

O favority v té nejlepší formě ale nebude nouze. Trenér Stanislav Popelka chystá do dostihu například Imphala, který se vytáhl výkonem v posledním kvalifikačním dostihu, Lombarginiho nebo veterána Strettona, jemuž je 12 let. Nejstarším koněm startovního pole je ještě o rok starší No Time To Lose, v tréninku Josefa Váni (ten postaví také nováčka Dusigrosze). Váňa mladší přiveze dva koně ze stáje Scuderia Aichner (Brunch Royal a Santa Klara), kteří pravidelně běhají v Itálii. Santa Klara je mimochodem jedinou klisnou v dostihu a také nejmladší účastnicí – teprve sedmiletá.

V předběžných nabídkách sázkových kanceláří je největším favoritem jedenáctiletý Talent (DS Kabelkovi). Ten vyhrál loni a bude tak obhajovat vavříny, velmi pravděpodobně znovu s Pavlem Složilem v sedle. Zopakovat triumf se od roku 2015 žádnému koni nepodařilo. Žokej Pavel Složil má ovšem za sebou velmi náročnou sezónu, během které hovořil o konci kariéry. V červnu spadl na dostizích v Meranu tak nešťastně, že skončil v umělém spánku, během rekonvalescence bojoval s váhou a určitou ztrátou motivace. Nakonec se však v kariéře rozhodl pokračovat. Těžké zranění si začátkem léta přivodil na dostizích v Itálii také matador startovního pole Josef Bartoš, jednička stáje Josefa Váni. Definitivně jasno bude v nejbližších dnech.

Uzávěrka startovních listin a slavnostní losování startovních čísel proběhne v Praze 30. září.

Koně aktuálně přihlášení do hlavního dostihu: Argano, Brunch Royal, Dulcar di Sivola, Dusigrosz, Chicname de Cotte, imphal, Kaiserwalzer, Lombargini, Mr Spex, No Time to Lose, Player, Sacamiro, Santa Klara, Star, Stretton, Talent, Young Dev.

Velká pardubická se jela poprvé 5. listopadu 1874, dostihová dráha měří 6900 metrů a na koně i jezdce čeká celkem 31 překážek. Nejtěžší a nejslavnější z nich – Taxisův příkop byl předloni z bezpečnostních důvodů upraven. V dostihu mohou startovat jen šestiletí a starší koně, kteří musí projít některým z kvalifikačních dostihů. Jistotu účasti má pouze vítěz předchozího ročníku.

Slavia pojišťovna své jméno spojila s legendárním dostihem poprvé v roce 2019 a je titulárním partnerem akce.


Další zajímavosti z historie Velké pardubické naleznete zde.

26.09.2022

10 nejčastějších důvodů, kvůli kterým doma hoří

Číst článek
04.10.2022

132. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou v neděli 9. října – Myška nebo favorité?

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání