Novinky

132. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou v neděli 9. října – Myška nebo favorité?

04.10.2022

V pořadí 132. ročník Velké pardubické se Slavia pojišťovnou se letos uskuteční bez jakýchkoliv omezení v neděli 9 října. Oproti třem milionům z minulých ročníků se letos bude soutěžit o rovných pět milionů.

Obhájce vítězství Talent nastoupí do závodu s číslem čtrnáct, rozhodl o tom páteční los. Na startu Velké pardubické nakonec letos figuruje patnáct koní. Z původně přihlášených sedmnácti byli vyškrtnuti irský bělouš Young Dev a svěřenkyně Josefa Váni mladšího Santa Klara. Vedle jedenáctiletého Talenta s Pavlem Složilem mladším v sedle patří k výrazným favoritům, kteří už uspěli v minulosti, také například No Time To Lose – šampion Velké pardubické z roku 2017, kterého trénuje Josef Váňa starší. Ten odstartuje s číslem jedna a jako nejstarší kůň startovního pole zavede své „čtyřnohé kolegy“ na závodiště.

Jakou roli hrají v dostihu čísla?

U překážkových dostihů nejsou dle slov Josefa Baroše, trojnásobného vítěze Velké pardubické, čísla podstatná. Jde spíš o to, že každý má nějaké své šťastné číslo, které mu v minulosti přineslo štěstí. Bartoš tentokrát nastoupí v sedle Brunch Royala, který je podle aktuálních sázkových kurzů druhým favoritem hned za Talentem. Tento devítiletý kůň stáje Scuderia Aichner zatím v Česku nezávodil, úspěšný byl v krosech ve Francii a Itálii. Na Velké ho čeká premiérový start a 6900 metrů náročnými pardubickými ornicemi, s nimiž nemá dosud zkušenost. Závod poběží s číslem 6.

Je to číslo, které v mém životě nic neznamená, tak uvidíme, jestli se to po Velké změní,“

poznamenal žokej, který se po červnovém těžkém zranění vrátil do formy a během září vyhrál s L’Estranem počtvrté za sebou prestižní Velkou cenu Merana.

Závod bez pádů a zranění – cíl každého žokeje

Po odhlášení Young Deva bude letos startovní pole bez zahraničních hostů. Patnáct účastníků považuje Bartoš za ideální počet.

„Není to ani málo, ani moc. Byl bych rád, kdyby všichni koně bez zranění a bez pádu dorazili také do cíle,“

řekl a dodal, že první výhru na Velké pardubické by přál žokeji Jaroslavu Myškovi, který bude v sedle vítěze zářijové kvalifikace, šikovného rychlíka Imphala.

„Jardovi Myškovi to přejeme asi všichni, kdo se v dostizích pohybujeme,“

řekl Josef Bartoš.

„Asi nikdo by si výhru nezasloužil víc, i když po ní samozřejmě toužíme všichni.“

Závod o plných 5 milionů

V pořadí 132. ročník Velké pardubické se Slavia pojišťovnou se letos uskuteční bez jakýchkoliv omezení a vrátí se k pětimilionové dotaci z doby před koronavirovou pandemií. V minulých dvou sezonách se běhalo o tři miliony korun a sezóny nebyly z pohledu kvalifikačních dostihů úplné, předloni chyběli kvůli opatřením souvisejícím s Covid-19 na tribunách diváci. Letošní rok je již čtvrtým rokem statutárního partnerstvím Slavia pojišťovny s Velkou pardubickou steeplechase.

„Ale teprve prvním rokem, kdy jsme společně „absolvovali“ sezónu celou, včetně zahajovacího dostihu i čtyř kvalifikací – a před námi je hlavní závod 132. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Zprvu totiž naše vzájemná spolupráce vznikala během sezóny a dva další ročníky ovlivnil covid, na což snad raději nechceme vzpomínat, protože ten pohled na prázdné tribuny, byl opravdu skličující,“

připomíná obchodní ředitel Slavia pojišťovny Karel Bezděka a dodává:

„Tím víc nás těší, co jsme si letos konečně mohli ověřit: že Velká pardubická je pro lidi stále velmi zajímavá a přitažlivá. Že pro celé rodiny znamená pohodový únik od starostí všedních dnů, kterých v posledních měsících bohužel diametrálně přibylo. Svědčí o tom rekordní návštěvy Dostihového závodiště Pardubice během celé sezóny. Vždy si to velmi užíváme, Slavia pojišťovna má pravidelně v areálu Dostihového závodiště svůj stánek, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet například prožitek žokeje přímo na dráze prostřednictvím speciálních brýlí.“

Startovní listina 132. Velké pardubické:

1. No Time To Lose (ž. Ondřej Velek, stáj Paragan Horseboxes)
2. Argano (ž. Martin Liška, Marek Šimák)
3. Stretton (ž. Thomas Garner/Brit., Nýznerov)
4. Impahl (ž. Jaroslav Myška, Quartis-Zámecký vrch)
5. Kaiserwalzer (am. Patrick Mullins/Ir., DS Millenium)
6. Brunch Royal (ž. Josef Bartoš, Scuderia Aichner)
7. Mr. Spex (ž. Lukáš Matuský, Lokotrans)
8. Chicname De Cotte (ž. Ludovic Solignac/Fr., Quartis-Zámecký vrch)
9. Dusigrosz (ž. Marek Stromský, Joly),
10. Dulcar De Sivola (Josef Borč, DiJana Dobšice)
11. Sacamiro (Jakub Kocman, Jezdecký oddíl Beňov)
12. Lombargini (ž. Jan Odložil, EŽ Praha)
13. Star (ž. Jaroslav Brečka, MPL Racing)
14. Talent (ž. Pavel Složil ml., DS Kabelkovi)
15. Player (ž. Marcel Novák, Nýznerov)

30.09.2022

132. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou – Startovní pole zblízka

Číst článek
05.10.2022

Slavia pojišťovna a policie ČR ocenily ústeckého terénního pracovníka za pomoc při nalezení pohřešované dívky

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání