Novinky

Speciál letiště světa: Nejhorší, dokonalá i taková, kde asi naberete skluz

08.06.2023

Leteckou dopravu využívají každoročně čtyři miliardy lidí. A kvalita letišť není zdaleka všude stejná. Podle aktuálního žebříčku společnosti AirHelp se osm z deseti nejhorších letišť světa nachází v Evropě.

10 nejhorších letišť světa

Společnost AirHelp hodnotila u každého letiště tři klíčové faktory. Těmi jsou dochvilnost, kvalita poskytovaných služeb a nabídka restaurací i obchodů. Výsledné umístění je pak kombinací těchto faktorů. Na úplně spodní příčce stanulo letiště v Lisabonu, o něco výše jsou letiště Eindhoven v Nizozemsku, Mezinárodní letiště Malta či Manchester. Hodnoceno bylo 132 klíčových letišť, tady je chvost žebříčku…

123. Letiště Londýn-Gatwick, Velká Británie

124. Letiště Billyho Bishopa Toronto City, Kanada

125. Letiště Porto, Portugalsko

126. Letiště Paříž-Orly, Francie

127. Letiště Manchester, Velká Británie

128. Mezinárodní letiště Malta

129. Mezinárodní letiště Bukurešť-Otopeni, Rumunsko

130. Letiště Eindhoven, Nizozemsko

131. Mezinárodní letiště Kuvajt

132. Letiště Lisabon-Portela, Portugalsko

Zdroj: AirHelp rok 2022

10 nejlepších světových letišť

Titulem nejlepšího světového letiště se může pyšnit katarské Dauhá. Jeho vzhled má připomínat mořské vlny a písečné duny. Prestižní titul mu v rámci svých cen udělil portál Skytrax, a to již podruhé za sebou. Letiště Tokio Haneda zaujalo druhou příčku a singapurské Changi třetí. V první desítce se umístila také čtyři evropská letiště.

1. Mezinárodní letiště Dauhá Hamad, Katar

2. Letiště Tokio Haneda, Japonsko

3. Letiště Singapur-Changi

4. Mezinárodní letiště Tokio Narita, Japonsko

5. Mezinárodní letiště Inčchon, Jižní Korea

6. Letiště Charlese de Gaulla, Francie

7. Letiště Mnichov, Německo

8. Letiště Istanbul, Turecko

9. Curyšské mezinárodní letiště, Švýcarsko

10. Mezinárodní letiště Kansai, Japonsko

Zdroj: Skytrax rok 2022

Letiště, kde nejčastěji dochází ke zpoždění letů

Dobrou zprávou je, že zpoždění odletu na evropských letištích většinou nepřesahuje půl hodiny. Jen v deseti procentech případů je hodinové, a čtyř a více hodinové zpoždění se vyskytuje jen ve dvou procentech všech odletů.

Prakticky všechna velká a rušná letiště světa se pravidelně potýkají se skluzem. Odbavit pětinu všech letů se zpožděním se považuje za standard. Řada letišť je na tom ale ještě mnohem hůře. Prázdninový žebříček letišť, na kterých není neobvyklé nabrat zpoždění, vypadal v roce 2022 následovně: Pravděpodobnost zpoždění letu je zde vyjádřená v procentech.

1. Pearsonovo mezinárodní letiště Toronto (Kanada): 52,5 %

2. Letiště Frankfurt nad Mohanem (Německo): 45,4 %

3. Pařížské letiště Charlese de Gaulla (Francie): 43,2 %

4. Letiště Amsterdam Schiphol (Nizozemsko): 41,5 %

5. Letiště London Gatwick (Velká Británie): 41,1 %

6. Letiště London Heathrow (Velká Británie): 40,5 %

7. Letiště Franze Josefa Strauße Mnichov (Německo): 40,4 %

8. Mezinárodní letiště Eleftheria Venizela Atény (Řecko): 37,9 %

9. Mezinárodní letiště Kingsforda Smithe v Sydney (Austrálie): 34,2 %

10. Mezinárodní letiště Orlando (Spojené státy americké): 33,4 %

Největší letiště na světě

Svojí rozlohou téměř 776 km² je jím Mezinárodní letiště Krále Fahda u Dammámu na východním pobřeží Saúdské Arábie. Podle serveru Popular Mechanics jeho výstavba započala v roce 1983, ale na uvedení do provozu si muselo letiště počkat až do roku 1999. Letiště je tvořeno hned třemi terminály. Tím prvním je šestipodlažní terminál pro běžné cestující, další slouží soukromým leteckým společnostem, třetí terminál je pak vyhrazen pro královskou rodinu Saúdské Arábie a vládní úředníky. Zajímavostí je také to, že letiště má vlastní rostlinou školku, která dodává zeleň do jeho zahrad. Dále se zde nachází nákupní zóna a mešita na střeše, kam se najednou vejde až dva tisíce věřících.

3 nejméně friendly letiště na světě

Na těchto letištích cestující často bloudí a zároveň negativně hodnotí ochotu personálu i čistotu kolem. Hned dvě z nich jsou v Evropě.

1. Letiště Charlese De Gaulla, Francie

Nepříjemný personál, odmítání komunikace v angličtině, velmi vzdálené terminály, málo místa k sezení a chaos. Tak popisují návštěvníci jedno z nejslavnějších evropských letišť. Cestující tu mají potíže dovolat se základních zákaznických služeb a potýkají se s nevstřícným personálem.

2. Letiště Bergamo Orio al Serio, Itálie

Letiště poblíž Milána se stalo terčem kritiky mnoha cestujících. Ti negativně hodnotí nevalný pořádek na toaletách i v halách, neprofesionalitu personálu a nedostatek obchodů. Navíc se tu anglicky domluvíte horko těžko. 

3. Los Angeles International Airport, USA

Šesté největší letiště na světě a třetí nejvytíženější ve Spojených státech za rok odbaví asi 67 milionů cestujících. Ti si nejčastěji stěžují na nepořádek a chaotické uspořádání hal, pomalý personál a citelný nedostatek služeb.

Každopádně… Z kteréhokoliv letiště na světě, kde je on-line připojení, vyřídíte v řádu několika minut naše cestovní pojištění s mnoha výhodami. Více zjistíte zde.

22.05.2023

Exotické destinace: 10 míst na planetě, kam Češi rádi cestují. Inspirujte se!

Číst článek
15.06.2023

Dovolená v Chorvatsku: Novinky v zákonech, které vás mohou přijít draho. Znáte je?

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání