Novinky

Dovolená v Chorvatsku: Novinky v zákonech, které vás mohou přijít draho. Znáte je?

15.06.2023

Pokud se chystáte vyrazit do Chorvatska, měli byste si předem nastudovat tamní zákony. Ty se totiž v mnoha ohledech mění a ovlivní i české turisty. Za promenádování se bez trička mimo pláž můžete například dostat vysokou pokutu, stejně jako za konzumaci alkoholu na ulici nebo za hluk způsobený jízdou s kufrem na kolečkách. A změny nastanou také v otevírací době obchodů či ve zpoplatnění plážových sprch.  

Pokuty za chození v bikinách či bez trička

Radním některých chorvatských letovisek už došla trpělivost, protože turisté si zde navykli procházet se spoře odění nejen na pláži, ale i v centru města. Mimo vyznačených míst je tedy zakázáno chodit v bikinách, v případě mužů pak bez trička. Na Hvaru vám za takové jednání hrozí pokuta okolo 500 EUR (což je asi 13 000 Kč). Kromě Hvaru byste si na správné oblékání měli dát pozor také ve Splitu, Makarské, Dubrovníku, Vodici, Novalju a omezení zavádějí i další letoviska. Ve městech jsou umístěny cedule, které upozorňují na to, aby návštěvníci po centru nechodili spoře oblečení.

Omezení otevírací doby obchodů v neděli a ve svátek

Od 1. července 2023 by měl v Chorvatsku platit zákaz prodeje v neděli a ve svátky.

Podle chorvatského premiéra Andreje Plenkoviče má nové opatření přispět lepším podmínkám pro pracující a umožnit jim trávení svátečních dnů s rodinou. Valná většina obchodů bude moci mít otevřeno 16 nedělí v roce, prodejny si budou moci vybrat, které to budou. Výjimku z nového zákona budou mít obchody umístěné na vlakových či autobusových nádražích, na letištích, v přístavech a lodích, na čerpacích stanicích, v kempech, nemocnicích, hotelech a v kulturních institucích. Stejně tak se omezení nebude vztahovat na trhy. Co se týče trafik, budou mít otevřeno pouze během nedělních a svátečních dopolední.

Zpoplatněné sprchy

V přepočtu na pět korun přijde od 1. června 2023 sprchování na městských plážích ve městě Krk na stejnojmenném chorvatském ostrově. Dle radnice prý nejde ani tak o peníze, jako o ochranu přírody. Nicméně i peníze se hodí. Na ostrov totiž za sezonu zavítá 120 tisíc turistů. Pokud by si každý z nich dal na pláži alespoň jednu třicetivteřinovou sprchu, znamenalo by to příjem 24 tisíc eur (zhruba 570 tisíc korun). Vedení města počítá s tím, že při zmíněném zpoplatnění klesne spotřeba vody ve sprchách na městských plážích zhruba čtyřikrát. A voda je tady v horkých letních měsících cennou komoditou.

Zákaz kufrů na kolečkách

Chorvatský Dubrovník zakázal turistům tahat po centru města kufry na kolečkách. Stalo se to v rámci boje proti hluku, který v noci sužuje především obyvatele historického centra města. Jejich stížnosti měli za následek rozmístění měřičů hluku v ulicích.

To dostalo do potíží noční podniky s předzahrádkami, kde naměřili vyšší hluk než povolených 55 decibelů, ale neprošlo ani klapání koleček kufrů při jízdě po starobylé dlažbě. Turisté si teď svá zavazadla musí nosit a v listopadu vstoupí v platnost vyhláška, která pojíždění s kufry po Dubrovníku zcela zakáže. Ti si je pak budou muset nechat odvézt za úplatu městskou službou, která bude kvůli tomu zřízena. V tuto chvíli se pokuty obávat nemusí, cílem radnice je zatím vzdělávat. V plánu má například promítání “výchovných” filmů na palubách letadel a výletních lodí, jimiž turisté do Dubrovníku směřují.

Pokuta za konzumování alkoholu na ulici

Konzumace alkoholu na veřejnosti přijde turisty na chorvatském Hvaru až na 18 tisíc korun. Ostrov proslulý svými večírky tak chce bojovat s opilými a hlučnými návštěvníky. A není to pouze tento ostrov kde konzumace alkoholu na ulici není povolena. Již loni v srpnu celé Chorvatsko přijalo novelu zákona, podle které může být pokutován každý, kdo na veřejných prostranstvích pije alkohol. Pamatujte tedy na to, že alkoholický koktejl s paraplíčkem v kelímku, který si vezmete s sebou na procházku městem může být problém.

Přečtěte si také: Speciál Chorvatsko 2023: Ceny, novinky na hranicích, zábava ZDE.

Cestujte za krásami Chorvatska v klidu a pohodě. Sjednejte si cestovní pojištění ZDE.

08.06.2023

Speciál letiště světa: Nejhorší, dokonalá i taková, kde asi naberete skluz

Číst článek
28.06.2023

Povinná výbava auta v zahraničí: Abyste se na dovolené nedivili

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání