Novinky

Speciál Chorvatsko 2023: Ceny, novinky na hranicích, zábava

11.04.2023

My Češi Chorvatsko milujeme a dlouhodobě je pro nás dovolenkovou destinací číslo jedna. A letos se v našem dovolenkovém ráji dějí převratné věci. Chorvatsko je totiž dvacátou zemí Evropské unie, která se vzdala své měny a přešla na euro. Co to bude znamenat pro turisty?

Podle Asociace cestovních kanceláří navštíví každý rok Chorvatsko až milion turistů – jsme zpět na číslech před pandemií koronaviru. Ti všichni nyní snáz překročí hranice a budou u moře rychleji, protože v rámci schengenského prostoru nejsou prováděny hraniční kontroly osob. Prakticky to vypadá tak, že od Nového roku zmizelo sedmdesát hraničních přechodů na hranicích se Slovinskem a Maďarskem, neprobíhají ani kontroly mezi Chorvatskem a Itálií, pokud cestujete lodí. O něco později – na konci března – byly zrušeny kontroly v rámci letecké dopravy.

To všechno jsou nesporná pozitiva. S větším napětím se ale čeká, jak bude vypadat první turistické sezóna, kdy se bude platit eury. Směnný kurz pro euro je pevně stanovená na 7,5345 kuny. Obecně se už nyní potvrzuje, že v Chorvatsku bude letos dráž. Nemělo by to však souviset s přijetím eura, protože v rámci maastrichtských přístupových kritérií muselo Chorvatsko uměle fixovat kurz v rámci systému Evropského mechanismu směnných kurzů a také sladit sazby se sazbami Evropské centrální banky, plus přijmout další opatření.

Ceny zvedá inflace ovlivněná válkou na Ukrajině (už na podzim dosáhla 13%, nyní se pohybuje kolem 11 – 12 %)) a pak turisté sami, protože poptávka po ubytování a službách je skutečně vysoká. Takže zatímco cestovní pojištění na míru od Slavia pojišťovny sjednáte za pár minut on-line klidně cestou v autě nebo na letiště, s rezervací ubytování byste váhat neměli. Sjednat cestovní pojištění od Slavia pojišťovny můžete ZDE.

Jestliže vám zbyly kuny z předchozích dovolených, můžete si kunové bankovky či mince do 31. 12. 2023 bez poplatku vyměnit za euro ve všech komerčních bankách, na pobočkách Chorvatské pošty (HP-Hrvatska pošta) a na pobočkách agentury FINA (Financijska agencia), pokud bude počet bankovek nebo mincí do sto kusů. Do stejného data, tedy do konce roku 2023, platí v Chorvatsku povinnost vykazovat dvojí ceny – jak v eurech, tak v kunách. Ale pozor, výjimky se mohou týkat právě turistů. Dvojí ceny nemusí vykazovat maloprodejci na tržnicích, ve stáncích, kioscích a v rámci pojízdného prodeje. Netýkají se prodeje prostřednictvím automatů nebo taxi aj. Jestliže vám zbyly například poštovní známky, tak stále platí, přičemž jejich hodnota se při použití přepočítává na eura.

Zábava v Chorvatsku 2023

Mimo překrásných pláží, romantiky a výtečného jídla se tu koná i mnoho zajímavých akcí všeho druhu. Zpestřete si svoji dovolenou návštěvou některé z nich.

Kultura je kořením života a dává mu barvu, rytmus i obsah. Veškerá krása a různorodost Chorvatska se zrcadlí v místních slavnostech, festivalech a oslavách. Stačí, vybrat si tu, která je vašemu srdci nejbližší. Přinášíme vám tipy na některé z nich, pořádané v oblíbených turistických destinacích.

ZADAR

Žádné jiné město na světě se nemůže pochlubit tak úchvatnými západy slunce či tolika historickými rozmanitostmi oděnými do neodolatelného roucha Středomoří. Najdete tu unikátní mořské varhany, milovníky gastronomie nadchne zase zdejší tržnice plná čerstvých ryb a darů moře. Malebné uličky, chladivá vůně moře a život překypuje vášní a duchem. To je Zadar.

Zadar Street Food Festival

28. 4. 2023 do 7. 5. 2023

Zadar Street Food Festival je jedinečný gastronomický zážitek, který každoročně probíhá na jaře a na podzim.

Na jednom z nejkrásnějších míst v Zadaru, na Puntamice, si hosté vychutnají ty nejlepší pokrmy připravené zdejšími mistry kuchaři. Vybírat můžete z mnoha druhů gurmánských burgerů, steaků a masových či rybích specialit. Chybět rozhodně nebudou ani luxusní koktejly a vína ze zdejších vinic.

Festival úplňku

10. 8. 2023 do 12. 8. 2023

V noci za úplňku ve vrcholném létě se zadarská Riva rozzáří pochodněmi a svíčkami.

Lodě se promění v plovoucí trhy, kde si můžete pořídit ty nejlepší tuňáky a sardinky přímo od rybářů z Kali, škeble z Pašmanu a mušle z Novigradu. Budete mít možnost ochutnat zdejší fíky, sýry a lahůdky tradiční kuchyně.  Vaše smysly zajásají.

Zadarský festival řemeslného piva

31. 8. 2023 do 2. 9. 2023

Cílem Zadarského festivalu řemeslného piva je propagovat místní pivovary a představit je zdejším restauracím i zákazníkům. Zcela jistě tu budete mít možnost ochutnat mnoho druhů fantastických piv od malých výrobců, které v posledních letech slaví velký boom.  Festival se těší velké návštěvnosti a popularitě.

KORČULA

Historické centrum města Korčula je jedním z nejlépe zachovaných středověkých ostrovních měst ve Středomoří.  Toto přímořské letovisko se nachází se na severovýchodě stejnojmenného ostrova a je turisty velmi vyhledávanou a oblíbenou destinací.

Karneval na oslavu poloviny roku

30. 6. 2023 do 1. 7. 2023

Přidejte se k nám na Korčule!

Oslavit polovinu roku je potřeba, proto korčulští oslavují! Přidejte se k tradiční karnevalové veselici a užijte si zábavu a průvod masek ulicemi Korčuly. Karneval každoročně přiláká velké množství hostů, kteří se v ulicích města baví až do brzkých ranních hodin.

Festival vína na ostrově

2. 7. 2023 do 4. 8. 2023

2.7. – KORČULA, 8.7. – ČARA, 21.7. – SMOKVICA, 4.8. – BLATO

Ostrov Korčula je známý pěstováním a výrobou vína, zejména v obcích Čara a Smokvica, které jsou proslulé bílým vínem Pošip, a Lumbarda vínem Grk. V červenci a srpnu se ve městě Korčula a v obcích Čara, Smokvica a Blato konají velice příjemné vinařské večery. Na těchto akcích se setkávají místní vinaři spolu s místními i turisty. Živjeli! (Na zdraví!)

BAŠKA VODA

Díky své poloze, přírodním krásám a kombinaci středomořského klimatu, osvěžujícího moře a čistého horského vzduchu, průzračného a teplého moře, bělostných oblázkových pláží, kráse okolních hor i celého regionu či vyhlášeným restauracím patří Baška Voda mezi nejoblíbenější turistické destinace Dalmácie.

Veletrh Chuť Chorvatska

24. 6. 2023 do 25. 6. 2023

V červnu se pravidelně v Bašce Vodě koná tradiční veletrh s názvem „Ochutnejte Chorvatsko“. Místní výrobci ze všech částí Chorvatska tu nabízení produkty té nejvyšší kvality. Dopřejte si chorvatské chutě a poznejte zdejší kuchyni!

HVAR

Jelsa od Versa

15. 7. 2023 do 15. 7. 2023

Sedmý ročník festivalu tradičního zpěvu se koná přímo na hlavním náměstí. Tato hudební událost představuje oslavu v podobě soutěže místních harmonických skupin „klapa“ z Hvaru, které předvedou tradiční hvarské skladby. Cenou pro vítěznou klapu je soška s názvem „Stín rozety“, kterou vytvořila sochařka a akademička Ivona Biočić Mandić. Inspirací pro udělení ceny bylo růžové okno na malém osmibokém barokním kostele svatého Jana v Jelsy, který se nachází na stejnojmenném náměstíčku jen kousek od hlavního náměstí.

4. Festival vína, oliv a kulturního dědictví

24. 5. 2023 do 28. 5. 2023

Festival představí hvarské výrobce v kontextu středomořských produktů. Návštěvníci se mohou těšit zejména na prezentaci místních vín a olivových produktů všeho druhu. Cílem festivalu je pomoci malým výrobcům ke zviditelnění a přiblížit jejich produkty zákazníkům.  Těšit se můžete na mnohé doprovodné akce vzdělávacího i zábavného charakteru.

NIN

Nin je skutečným drahokamem jaderského pobřeží. Pohádkové pláže a nedotčená příroda spolu s přizpůsobením se potřebám hostů, kteří sem přijíždějí na dovolenou. Přírodní a kulturní bohatství je tady doplněno o prázdninové rezorty s četnými aktivitami i bohatou zábavní, rekreační a sportovní nabídkou.

Festival soli

3. 8. 2023

Každý ví, jak chutná sůl, ale jen málokdo zná přesný postup její výroby. Festival soli to však změní.

Jedinečný festival soli se koná v jedné z nejvýjimečnějších evropských solných pánví, kde se sůl stále vyrábí tradičním způsobem, tedy ruční sklizní a balením. Návštěvníci se tu mohou dozvědět o všech výhodách soli, o jejím využití v kosmetice a péči o pleť i při vaření a zároveň se dobře pobavit. Tato letní akce nabízí mimo jiné i tvůrčí dílny, ruční sběr soli a prohlídky s profesionálními průvodci, kteří tuto dlouholetou tradici představí všem generacím.

Romantický týden v nejromantičtější destinaci Evropy – Nin

V roce 2015 byl Nin vyhlášen jednou z nejromantičtějších destinací v Evropě.

Láska se zde oslavuje neustále obzvlášť pak během Romantického týdne, kdy celé město vyzařuje zvláštní kouzlo. Romantické oblouky, místa pro polibky, zeď vzpomínek, most lásky a mnoho dalších překvapení a atrakcí tvoří inspirativní kulisu pro romantická srdce. Navštivte v tomto týdnu Nin, prozkoumejte tajemné uličky historického města na ostrově ponořeném v laguně, obejměte milovanou osobu, zatančete si na romantickou hudbu, a pokud jste sami, hledejte svou spřízněnou duši.

Cestujte za krásami Chorvatska v klidu a pohodě. Sjednejte si cestovní pojištění ZDE.

15.03.2023

5 evropských měst, kam se vypravit na Velikonoce

Číst článek
19.04.2023

5 TOP romantických míst Evropských metropolí

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání