Novinky

10 pohádkových ostrovů

26.03.2024

Bílé písečné pláže, korálové útesy, dechberoucí západy slunce, jedinečné druhy rostlin a živočichů – to spojuje pozemské ráje na naší planetě. Zde je seznam 10 nejkrásnějších ostrovů světa.

Možná o cestě na některý z nich budete jenom snít, třeba, že se sem jednou vypravíte. Mezi exotickými perlami uloženými v dalekých vodách najdete ale i dva řecké ostrovy. Nemusí tedy zůstávat jen u snů …

Maledivy

Toto kouzelné souostroví se nachází v Indickém oceánu a tvoří ho více než 1000 korálových ostrovů. Pláže, laguny, korálové útesy a podmořský život na Maledivách mají neobyčejnou krásu, kterou snad ani nelze vyjádřit slovy. Maledivské pláže s bílým pískem a průzračnou vodou jsou jedním z nejlepších míst na světě, kde si můžete vychutnat tu nejčistší a zároveň také a nejhlubší vodu. Maledivy jsou domovem 70 různých druhů korálů a bohatého mořského života. To představuje ráj pro potápění. Dění pod hladinou můžete pozorovat také pohodlně na lodích s proskleným dnem. A tipem pro skutečné fajnšmekry je let hydroplánem. Z výšky se vám totiž naskytne ten nejúžasnější možný výhled na maledivské pláže a laguny.

Moorea, Francouzská Polynésie

Moorea se nachází pouhých 12 km od Tahiti. Je to dokonalá destinace pro zamilované páry ale i pro rodiny s dětmi. Ostrov obklopený jasně modrou lagunou je známý svými nádhernými horskými vrcholky, svěžími kopci a pohádkovými písečnými plážemi. Zdejší hornatý terén nadchne pro změnu milovníky pěší turistiky. Vodní bohatství ostrova se neomezuje “pouze” na pláže a laguny. Nachází se zde také několik vodopádů. Nejsou sice nijak velké, ale svoji krásou vás bezpochyby nadchnou. Pokud se vydáte na tento pohádkový ostrov, určitě musíte navštívit zátoku Opunoha, která se nachází na jeho severní straně. Má délku 3 kilometry a je jedním z nejhezčích a většinou i nejklidnějších míst. Temně modrá voda zálivu odráží strmé stěny okolních hor a představuje vskutku pastvu pro oči.

Fidži

Fidži je jedním ze souostroví v jižním Tichém oceánu. Skládá se z 332 ostrovů, kdy ale pouze třetina z nich je obydlená. Toto místo má vše, co si milovník pláží může přát – nádherné laguny, korálové útesy a bílé písečné pláže obklopené palmami.

Na Fidži najdete ale také svěží deštné pralesy, hory či vodopády. Mezi nejkrásnější z nich patří Tavoro, který tvoří řada tří nádherných vodopádů. Na ostrově Fidži na vás čeká romantika, surfování, potápění a další nezapomenutelné zážitky.

Bali

Ostrov Bali je bezpochyby nejoblíbenější turistickou destinací v Indonésii. A současně i jedním z nejkrásnějších ostrovů na světě. Je zemí zeleně a vegetace. Najdete zde bujné tropické lesy, ikonické rýžové terasy, sopečné kopce, korálové útesy, vodopády a nedotčené dechberoucí pláže. Tento kout světa je znám také díky své historii, a duchovnímu bohatství.

Na ostrově se nachází mnoho chrámů s jedinečnou architekturou i atmosférou. Většina hostů Bali se pak shoduje na tom, že zdejší lidé jsou velmi milí, přátelští a pohostinní.

Bora Bora

Bora Bora, nezaměnitelný ostrov Francouzské Polynésie, svými tyrkysovými lagunami a impozantním Mount Otemanu okouzlí každého návštěvníka. Luxusní nad vodou postavené bungalovy lákají k odpočinku a romantice s panoramatickými výhledy. Podmořské dobrodružství zde čeká na potápěče, kteří mohou obdivovat korálové zahrady a pestrou faunu. Kromě toho je ostrov bohatý na kulturu a historii, která se odráží v místních tradicích a gastronomii. Bora Bora je zkrátka synonymem pro luxus, romantiku a nezapomenutelnou dovolenou.

Seychely

Neodolatelný ráj v Indickém oceánu, lákající svými bílými písečnými plážemi, azurovými vodami a bujnou tropickou vegetací. To jsou Seychely. Souostroví nabízí nejen luxusní letoviska, ale také neuvěřitelná podmořská dobrodružství pro milovníky potápění. Zdejší příroda je jedinečná, s endemickými druhy ptáků a želv, ať už na Landově národním parku nebo na odlehlých korálových ostrovech. Seychely jsou rovněž bohaté na kulturu, která odráží směsici afrických, evropských a asijských vlivů. Pro milovníky přírody, dobrodruhů i ty, kdo hledají relaxaci na pláži, jsou Seychely zkrátka neodolatelnou volbou.

Kréta, Řecko

Kréta je největším a jedním z nejkrásnějších řeckých ostrovů. Nejpádnějším důvodem k návštěvě Kréty jsou pláže s křišťálově čistou vodou. Pobřeží Kréty se táhne v délce více než 650 kilometrů. Najdete zde i opuštěné pláže, kde budete možná úplně sami, údolí nebo také strmé rokle. Zdejší krajina zahrnuje i mnoho kaňonů a soutěsek. Z pohoří jsou nejznámější Bílé hory, Ida a Dikti. Flóra na Krétě je velmi bohatá – na ostrově roste více než 2000 druhů rostlin. Více než 300 druhů se pak nevyskytuje nikde jinde na světě. Jsou zde lesy i úžasné jeskyně.

Santorini, Řecko

Santorini je pravděpodobně nejfotogeničtějším ostrovem Řecka. Asi málokdo nezná bílé a modré siluety domů a kostelíků. Tento ostrov je také proslulý svými kouzelnými západy slunce. Ty prý patří k nejkrásnějším na světě. Místní radí, že vůbec nejlepší k vychutnání si západů slunce patří Město Oia. I pláže na Santorini mají výjimečnou krásu a atmosféru. Najdete na nich písek v odstínu bílé i růžové barvy. Ostrov je také proslulý vodními sporty, jako je potápění, paragliding s tryskami, wakeboarding, vodní lyžování a jízda na banánu.

Galapágy, Ekvádor

Toto souostroví se nachází 621 kilometrů od pobřeží Ekvádoru v Tichém oceánu a tvoří ho 18 hlavních ostrovů, tři menší ostrovy a více než 100 ostrůvků. Galapágy jsou jedním z mála míst na Zemi, která lze i dnes vidět v původní podobě. Většina ostrovů je nedotčená člověkem. Mezi hlavní endemické druhy Galapág patří želvy galapážské, leguáni galapážští, tuleň galapážský, tučňák galapážský a jestřáb galapážský. Nevyskytují se nikde jinde na světě. Galapágy jsou proslulé nejen divokou přírodou, ale také nádhernými plážemi s bílým pískem a tyrkysově modrou vodou. Můžete se zde těšit na nezapomenutelné šnorchlování, plavání a jízdu na kajaku. Atmosféra je zde uvolněná, pohodová a přátelská.

Palawan, Filipíny

Pobřežní oblast Palawanu se táhne v délce 1240 mil. Najdete zde mnoho nedotčených pláží s křišťálově čistou vodou a dokonalým vzezřením ráje. Na Palawanu se nachází jeden z přírodních divů světa – podzemní řeka Puerto Princesa. Tato 5 km dlouhá řeka je nejdelší splavnou podzemní řekou na světě. Národní park Puerto Princesa, který chrání tento přírodní klenot, byl v roce 1999 také zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Další nepřehlédnutelnou atrakcí Palawanu je přírodní park Tubbataha Reef zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Rozkládá se na ploše 13028 hektarů a chrání velké množství mořských druhů. Na severním ostrůvku tohoto parku žijí mořské želvy a ptáci. Na Palawanu se nacházejí deštné pralesy, mangrovové porosty, jezera a vodopády.

Cestujte s námi po celém světě v klidu a pohodě. Sjednejte si cestovní pojištění ZDE.

A kam se vydat například na Velikonoce? Jestli Vás lákají nákupy, pak inspiraci najdete tady a pokud chcete zjistit, jak vypadají svátky jara v některé z Evropských metropolí, pak více zjistíte ZDE.


05.03.2024

Dovolená v roce 2024: NEJ destinace od cestovatelů

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání