Novinky

Povinné ručení nově chrání také proti vandalismu

19.11.2015

Slavia pojišťovna inovovala povinné ručení, které nyní v základní nabídce tarifu Premium kryje majitelům vozů také riziko vandalismu. Limit plnění je 30 000 Kč se spoluúčastí ve výši 2 500 Kč. Pojištění vandalismu se vztahuje na škody způsobené v ČR a zahrnuje osobní automobily do 3,5 t a motocykly. „Snažíme se řidičům v rámci povinného ručení nabídnout komplexní ochranu. Základní rizika dokážeme ošetřit bez nutnosti sjednání kompletního havarijního pojištění, které je finančně podstatně náročnější,“ vysvětluje Ladislav Bělina, vedoucí divize autopojištění Slavia pojišťovny. Povinné ručení Slavia pojišťovny už několik měsíců umožňuje připojistit také krádež vozidla.

Vandalismus? Na sídlišti bez garáže – běžná praxe.

Škod způsobených vandaly podle Slavia pojišťovny průběžně přibývá. „Vandalismus jsou nuceni řešit zejména řidiči, kteří bydlí ve městech a nemají možnost parkovat své vozy v garážích. Ke škodám způsobeným vandaly nejčastěji dochází během noci, zvýšené riziko evidujeme na sídlištích nebo v centrech větších měst. Nejvíce případů jsme zaznamenali v Praze, Ostravě a Brně,“ popisuje Ladislav Bělina. Vandalismus, tedy škody způsobené na automobilu úmyslně jinou osobou, přitom pojišťovny ve většině případů v rámci povinného ručení nehradí. Pro tento účel je nutné sjednat kompletní havarijní pojištění.

Kolik stojí utržené zrcátko?

Přitom výše škod způsobených vandaly není zanedbatelná. Nejčastěji dochází k poškození karosérie, světel nebo zrcátek. Škodu dokáží vandalové způsobit během krátké chvíle, jak dokazuje případ, o kterém nedávno referovala Policie ČR, a který zaznamenaly bezpečnostní kamery v Ústí nad Labem. Vandal si zpestřil přecházení ulice tím, že vyskočil na střechu zaparkovaného auta, kterou jedním skokem promáčkl. Záběry dokazují, že k poničení auta dochází během pár sekund, mnohdy i za přítomnosti dalších svědků, přesto je ve většině případů velice obtížné viníky dopadnout. Následná oprava automobilu ale vyjde na desetitisíce, např. výměna zrcátka 4 – 7 000 Kč, oprava karosérie 5 – 20 000 Kč, výměna reflektoru 5 – 12 000 Kč. Pokud má řidič pojištění vandalismu, škody mu budou uhrazeny. Podmínkou je přivolání policie a sepsání protokolu.

Tarif Premium, který riziko vandalismu zahrnuje, zároveň poskytuje i limit pojistného plnění pro újmu na zdraví, škodu na věcech a ušlém zisku 100 mil. Kč, asistenční služby, cestovní Europojištění, pojištění dopravních pokut Kryštof a také pojištění odpovědnosti občanů. Právě schopnost ochránit řidiče před škodami, které mohou druhým způsobit nejen za volantem, ale i v běžném životě, je v rámci povinného ručení další unikátní službou.

www.slavia-pojistovna.cz

06.11.2015

Lákají vás výlety na vánoční trhy v Rakousku nebo předvánoční nákupy v Německu? Pozor, i na krátký výjezd za hranice je třeba cestovní pojištění.

Číst článek
12.12.2015

Vánoční úklid může způsobit víc škod než užitku

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání