Novinky

Obavy Čechů za dob pandemie: nedostatek financí začíná být největší hrozbou

01.02.2021

Mnoho z nás aktuálně čelí mnoha obavám nejen o své zdraví, ale také budoucnost. Na pomyslném žebříčků rizik spojených s pandemií jsou však nyní obavy finančního rázu mnohem zásadnější. Vyplývá to z průzkumu Slavia pojišťovny, který udává míru obav a rizik v následujících 12 měsících. Pro pojišťovnu průzkum zajistila agentura NMS Market Research.

Hrozbu v podobě zdražování potravin či výpadku příjmů nyní vnímá celých 79 % dotazovaných. Zdravotní rizika se naopak paradoxně nacházejí na spodní hranici, určitý strach z nákazy nemocí Covid-19 či zhoršení zdravotního stavu uvedla necelá polovina Čechů. Zásadnější starosti má většina respondentů spíše s panikou okolo pandemie (66 %) nebo omezením kontaktu s blízkými (63 %).

Riziko si Češi spojují zejména s cestováním

Celých 60 % dotázaných uvedlo, že hodlají omezit plánované cesty do zahraničí. V případě těch neodkladných se pak 64 % z nich chystá připojistit. Zejména pro mladé je však právě toto úskalí vnímané jako jedna z nejhorších stránek stávající situace. Ať už se jedná o dovolené, či pracovní cesty, mladší generace se jich vzdávat nechtějí. „Pokud nám situace cestu do zahraničí dovolí, je opravdu vhodné zvážit připojištění, a to nejen klasické, ale ideálně na míru ušité nynějšímu stavu. My například klientům nabízíme službu Covid Assistance, která pomůže dohledat aktuální informace a pravidla pro vycestování z ČR a poskytne součinnost při objednání na PCR testy,“ uvádí Zbyněk Veselý, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.

Ochrana majetku či omezení vedlejších nákladů spojených s majetkem jsou spíše podceňovány

Ačkoliv jsou obavy finančního rázu nejsilnější a více než polovina Čechů má také strach ze zvýšení kriminality, je ochrana majetku velmi opomíjena. „Pro většinu z nás je aktuálně nejdůležitější omezit nezbytné výdaje na minimum. Klienti tak mohou mít tendence snižovat výši pojistných částek či úplně zrušit majetkové pojištění. Měli bychom si ale uvědomit, že vhodné pojištění může řadu těchto rizik naopak vyřešit a v době pandemie nás ochránit,“ dodává Zbyněk Veselý.

Průzkum pro Slavia pojišťovnu připravila agentura NMS Market Research, velikost vzorku respondentů N = 1022, reprezentativní populace ČR 18-65 let, sběr dat probíhal on-line v prosinci 2020 v Českém národním panelu v rámci NMS Omnibus.


Tisková zpráva s podrobnějšími informacemi

25.01.2021

5 příkladů, kdy vám může IT a elektro asistence vytrhnout trn z paty

Číst článek
05.02.2021

Slavia pojišťovna: Telefon za volant nepatří. Je světový den bez mobilu, v autě ho prosíme vypněte.

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání