Novinky

Velká pardubická ukázala, proč je velká

11.10.2021

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou v neděli 10. října dostála svému jménu. Ve slunečném dnu nabídla překrásné sportovní i společenské zážitky. A především velké příběhy, které se jejich aktérům vryjí do paměti. Vítězem se po heroickém výkonu stal desetiletý ryzák Talent (DS Kabelkovi) s teprve třiadvacetiletým žokejem Pavlem Složilem v sedle.

„Ani nevím, co na to říct. Nedá se to popsat slovy, je to neuvěřitelný zážitek. Velká je nejslavnější dostih v zemi a my jsme ho vyhráli,“ radoval se Pavel Složil v cíli. Trenérka vítězného koně Hana Kabelková, která ho v tu chvíli sama vodila, skrývala pod kšiltovkou slzy dojetí. „Nikdo si nedovede představit, jak obrovskou práci manželka a celý tým s tímto koněm v přípravě odvedli,“ hodnotil po dostihu majitel koně Michal Kabelka a dodal: „Pavel Složil v jeho sedle splnil na sto procent všechno, co jsme si řekli.“

Co se nepovedlo Pavlu Složilovi staršímu (byl nejlépe druhý v roce 1997), to dokázal jeho syn. „Že jsem sám Velkou nevyhrál, mě mrzí, ale synovi to přeju a obdivuju ho,“ řekl dojatě.

Jednoduché to nebylo. 131. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou se do historie zapíše jako dostih, ve kterém se hodně padalo – dokončila pouze polovina startovního pole. I budoucí vítěz měl na dráze namále, velké zmatky způsobovali zejména volní koně bez jezdců, mezi kterými byl i velký favorit Theophilos. „Trošku jsem si jich všímal, snažil jsem se být uprostřed pole, aby mi volní koně ze strany neuškodili. To se mi povedlo. Jen mi pod nohy spadl Theophilos, naštěstí jsme to ustáli. Vyšlo to a jsem rád,“ řekl Pavel Složil.

Kdy uvěřil, ve vítězství?

„Já věřil, než vjel na trávu. Seděl jsem za Evženem. Říkal jsem si, že za ním musím sedět, nesmím zbytečně bláznit a vyjet moc brzo. Koně už mají šest kilometrů v nohou, je to pro ně už hodně náročné, tak jsem se jen snažil čekat do poslední překážky. A jenom zaútočit drtivým finišem. Evžen finiš taky umí, nechtěl to pustit, zaplaťpánbůh, že to vyšlo. Děkuji koni,“

komentoval pro isport.cz svoje pocity.

Celkově se dá říct, že vavříny letos posbírali koně, kteří nepatřili k hlavním favoritům. Na druhém místě Evžen s Jaroslavem Myškou, to se teoreticky očekávat dalo. Ale Mr. Spex na třetím místě v sedle s Janem Kratochvílem, to bylo pořádné překvapení. „Bereme to všemi deseti,“ jásal žokej. Celý závod byl hodně rychlý, jen šestkrát v historii se běželo rychleji.

Postupně vypadli Player, Kaiserwalzer (na Taxisu, přestože prošel novou bezpečnostní úpravou), Lombargini, Sztorm, Mahe King i předloňský vítěz Theophilos. Z jeho sedla v kotrmelcích vyletěl velezkušený žokej Josef Bartoš, který nakonec musel do nemocnice a bude se dlouhé týdny léčit se zlemenou pánví. „Příští rok to bude lepší,“ vzkázal ale na sociálních sítích optimisticky.

Po loňském ročníku, kdy se Velká pardubická se Slavia pojišťovnou jela kvůli pandemii Covid-19 bez diváků a areál připomínal město duchů, bylo v neděli na závodiště radost pohledět. „Všechno se povedlo a velký dík patří každému, kdo se o to zasloužil i každému, kdo přišel,“ řekl během slavnostního ceremoniálu ředitel Slavia pojišťovny Karel Waisser.

Za rok Na shledanou! Slavia pojišťovna pokračuje jako titulární partner 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou.

Konečné pořadí

1. Talent (ž. Pavel Složil ml.)
2. Evžen (ž. Jaroslav Myška)
3. Mr Spex (ž. Jan Kratochvíl)
4. No Time To Lose (ž. Ondřej Velek)
5. Hegnus (ž. Lukáš Matuský)
6. Star (ž. Jaroslav Brečka)
7. Stretton (Jakub Kocman)
8. Casper (Daniel Vyhnálek)
9. Dulcar De Sivola (ž. Petr Tůma)
ostatní nedokončil

Další dostihy:

Foudre d’Allier (ž. Kratochvíl) – Arlington – Dusigrosz,
II. Ztracenka (ž. Myška) – Nikeandnemesis – Alegoria,
III. Gatsby (ž. Faltejsek) – Giorgione – Čáryjape,
IV. Kornelia (Kocman) – Sexy Lord – Leo Fantastico,
V. Chelmsford (ž. Bartoš) – Dajuka – Chicname de Cotte,
VI. Aeneas (ž. Bartoš) – Zataro – Del Rey,
VII. Chrystal Cross (ž. Myška) – Lad In – Usockem.

07.10.2021

Fakta o Velké pardubické – 10 zajímavostí, které jste (asi) nevěděli

Číst článek
13.10.2021

5 kroků k zazimování chaty nebo chalupy

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání