Novinky

10 pravidel pohodových jarních prázdnin

08.02.2023

Ať už na jarní prázdniny vyrážíte na alpské svahy, do exotických krajů nebo k babičce na Moravu, budou se vám hodit naše tipy, jak přesun i pobyt zvládnout v pohodě a bez zbytečných karambolů.

1. Ověřte si platnost cestovních dokladů

Dostatečně s předstihem si zkontrolujte platnosti pasu celé rodiny. A nenechte se ukonejšit tím, že vám platí ještě měsíc. Některé země totiž požadují, aby pas byl platný ještě půl roku po návštěvě destinace. Pamatujte, že vystavení nového cestovního dokladu může trvat až 30 dní!

2. Vezměte si hotovost i karty

Může se stát, že např. půjčovny aut a hotely budou chtít blokovat rezervaci pouze kreditní kartou, nikoli debetní. Zjistěte si předem, že toto vaše karta umožňuje. Drobné mince a hotovost se vám zase budou hodit na parkování, občerstvení u stánku nebo na WC. Nespoléhejte se tedy pouze na platební kartu.

3. Nezapomeňte léky

Vezměte si samozřejmě ty, které běžně užíváte a přibalte léky na bolest a horečku, zažívací obtíže, případně na záněty močových cest, alergii či sirup proti kašli. Určitě nezapomeňte náplasti, dezinfekci a obvaz pro případ poranění. Pamatujte na to, že je vždy lepší být připraven, než nepříjemně zaskočen vzniklou situací. Ne vždy je lékárna po ruce.

4. Mějte po ruce důležitá čísla do banky, na asistenční službu a na ambasádu

Myslete na to, že nikdy nesmíte dávat svou platební kartu z ruky a mít ji vždy pod dohledem. To samé by mělo platit i o cestovním pasu. Ten v zahraničí nenoste s sebou spolu s občanským průkazem. V případě ztráty například kabelky zůstanete zcela bez dokladu. S sebou mějte doklad o mezinárodním zdravotním pojištění, platný mezinárodní řidičák, pokud řídíte a veškeré důležité kontakty, jako je ambasáda, banka či asistenční služba.

5. Stahování dat a roaming

Pokud si nedáte pozor na data, může se vám stát, že v cizině prosurfujete vy nebo vaše děti majlant. Proto se raději připojujte tam, kde je zdarma wi-fi. Také si nezapomeňte ověřit, že máte roaming pro volání ze zahraničí. Ten má v různých zemích odlišné podmínky. Informace zjistíte u svého operátora. 

6. Do exotiky se nechte očkovat

Aby se z vaší dovolené nestala noční můra, nechte se očkovat. S předstihem si určitě zjistěte, jaká rizika na vás ve zvolené destinaci mohou číhat. Zejména těhotné by se měly vyhnout zemím, které se potýkají s výskytem viru zika.

7. Pojistěte se

Důležité je pojištění! Nemusí se vám stát zrovna úraz, ale může dojít ke ztrátě zavazadel, poruše na vozidle nebo způsobení škody někomu jinému. Na cesty by mělo být samozřejmostí cestovní pojištění s pojištěním léčebných výloh, platné povinné ručení a případně i havarijní pojištění vozu – pokud se dopravujete vozem nebo máte v plánu zde řídit. Pojištění storna zájezdu například z důvodu nemoci, pro kterou nebude možné na prázdniny odjet lze samozřejmě jenom doporučit.

8. Pokud cestujete autem, důkladně vůz připravte

Na prázdninové cestování připravte s předstihem svoje auto. Zimní pneumatiky jsou nutností, kterou snad ani netřeba zmiňovat, stejně tak jsou při cestě na hory samozřejmé i sněhové řetězy. V Rakousku nebo v Itálii jsou dokonce v zimní sezóně povinné. Pokud vyrazíte bez nich, vystavujete se riziku pokuty i zapadnutí. A co je neméně důležité, zopakujte si, jak sněhové řetězy na kola nasadíte. Ideálně si proces vyzkoušejte ještě před tím, než vyrazíte na cestu. Též nepodceňujte funkčnost svých světlometů a před cestou si je nechejte seřídit v servisu. Zkontrolujte také všechny provozní kapaliny jako je nemrznoucí směs do odstřikovačů, kvalitní olej a stav chladicí kapaliny. I vaše baterie by měla být v dobré kondici. S polofunkční baterií sice na hory dojedete, ale po týdnu, kdy auto jen stojí v mrazu bez pohybu, nemusíte odjet domů. V každém případě mějte v záloze i startovací kabely. Další důležitou věcí jsou správně fungující stěrače. Pokud ty vaše už ke spolehlivým nepatří, vyměňte je za nové. S sebou v autě vozte vždy škrabku, smetáček, lopatku a deku.

9. Zavazadla a lyže uložte bezpečně

Nejlepší variantou jsou střešní nosiče nebo box, do kterého lze lyže při přepravě bezpečně uložit. Situaci můžete také řešit sklopením sedaček. V takovém případě je nutné lyže i další předměty zajistit proti jejich pohybu. Ideální jsou na to pásky a řemínky, kterými je pevně připoutáte ke konstrukci auta nebo ke speciálním uchycovacím bodům v zavazadlovém prostoru. Pamatujte na to, že nezajištěné předměty mohou být v případě dopravní nehody pro posádku velmi nebezpečné. Studie například uvádí, že lyžařské boty, které v normálním případě váží něco přes dvě kila, se vlivem nárazu mohou proměnit ve věc o hmotnosti až 70 kilogramů. Následky mohou být smrtící.

10. Zajistěte si dobré podmínky pro cestu

Zabavte během jízdy děti novým časopisem, oblíbenou pohádkou v tabletu nebo pěknou audioknihou. Dělejte si pravidelné zastávky, protáhněte se, trochu si zacvičte, abyste rozhýbali, končetiny, záda a krk. I během jízdy průběžně větrejte, čerstvý vzduch je důležitý pro vaši koncentraci. Nepřehánějte to s kávou a slazenými nápoji, pijte dostatečné množství neperlivé vody nebo bylinného čaje. Pamatujte, že vaše strava během cesty i před ní by měla být spíše lehká a svěží. A nepodceňujte ani odpočinek. Spánkový rytmus byste měli vyladit již několik dnů před cestou. Tím vším napomáháte hladkému průběhu přesunu na dovolenou v pohodě a v bezpečí.

Ještě váháte, kam se vydat na jarní prázdniny? Máme pro vás několik tipů zde.


02.02.2023

5 lyžařských středisek, do kterých dojedete vlakem

Číst článek
22.02.2023

Wellnes u sousedů aneb 5 nejkrásnějších lázeňských měst Evropy

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání