Novinky

Wellnes u sousedů aneb 5 nejkrásnějších lázeňských měst Evropy

22.02.2023

Tělo si čas od času zaslouží pořádnou porci relaxu a pohody. Tu vám v té nejkoncentrovanější možné podobě nabídnou lázně. Vybrali jsme 5 nejkrásnějších lázeňských měst Evropy.

Potřebujete rychle dobít baterky a načerpat novou energii? Lázně jsou tou pravou volbou. Balneoterapie už dávno není určena jen nemocným nebo věkově starším. Naopak, jezdí sem čím dál víc mladých lidí, sportovců či rodin s dětmi. Důvodem návštěvy je často stres, únava nebo prostě jenom touha nechat se trochu rozmazlovat. Zkuste třeba některý z následujících tipů.

1. Budapešť – Jídlo, lázně a procházky

Lidé jezdí do Maďarska nejen za památkami a gastronomií, ale především za odpočinkem, teplem a léčivou silou zdejších termálních pramenů. Uherská země v sychravém podzimním počasí láká hosty zejména do lázeňských komplexů nabitých léčivými procedurami, bazény či parními lázněmi. A na své si přijdou i obdivovatelé architektury a procházek podél břehu Dunaje. Přímo v Budapešti narazíte až na padesát lázeňských komplexů, wellness center, bazénů a koupališť. Historie nejstarších z nich sahá až do 16. století. K nejvyhledávanějším místům patří Széchenyi, ketré jsou zároveň nejrozsáhlejšími léčebnými lázněmi v Evropě. Milovníci dějin by neměli vynechat návštěvu architektonických skvostů – lázní Gellért a Király. Hostům se tu nabízí venkovní bazény, parní komory, solné koupele, sauny, tradiční i podvodní masáže. A kdo chce spojit noční koupání s večerní světelnou párty s hudbou, ať vyrazí do areálu Rudas, oblíbeného místa mladších ročníků. Rodiny si zase libují v komplexu Dagály nebo vodním parku Patatinus na Markétině ostrově.

2. Barcelona – Relax po Arabsku

Barcelona není destinací pouze pro náruživé fotbalové fanoušky či milovníky architektury. Na každém kroku tu na vás totiž čeká také relax a klid. Skutečnou lahůdkou představují Arabské lázně Aire de Barcelona, kde na vás dýchne pravá orientální atmosféra a přenesete se zde zpět do historie. Najdete tu bazény různých teplot a na vlastní kůži si budete moci vyzkoušet turecké lázně hammam. Ty zahrnují horké vodní lázně zaměřené na duševní a hlavně tělesnou očistu – masáže či drhnutí a peeling pokožky celého těla. Mimo těchto procedur se tu můžete do sytosti oddávat aromaterapii, léčebným sprchám a masážím. Toužíte-li mít město jako na dlani, nezapomeňte navštívit lázně v Hotelu Arts. Jeho 43. patro vás očaruje nejen výhledem z venkovní terasy na pobřeží Středozemního moře, ale i bazény s léčivou vodou, parními lázněmi, saunami a jedinečnou péčí. Léčivou energii hledejte i v hotelu ABaC, místní lázně zahrnují jacuzzi s podvodními lehátky, studený bazén, parní lázně hammam, kavárny, tatami a k následnému odpočinku pak vyhřívaná lehátka.

3. Hevíz – Plavání mezi lekníny

Okolí Balatonu je bohaté na zdroje termálních vod. Byla to právě vřídla, ketrá podnítila vznik celých měst, jako jsou Eger, Hevíz, Sárvár či Zalakaros. Mezi návštěvní hity patří jezero Hevíz, jehož léčivé účinky objevili Římané před více než 2000 lety. Hévízské jezero je největším biologicky aktivním přírodním termálním jezerem světa a má osvěžující účinky na tělo (především na svaly, což běžci oceňují) i duši. Má rozlohu 4,4 hektarů je napájeno termálním pramenem, který obsahuje sloučeniny síry a nerostných látek a je v hloubce 38 metrů. Pramen obsahuje sloučeniny síry a nerostných látek a během 72 hodin je schopen vyměnit celý obsah jezera. Voda jezera je taktéž bohatá na rozpustné a plynné složky. Snoubí v sobě příznivé vlastnosti uhličitých, sirných, magneziových a uhličitanových pramenů. Voda má v zimě teplotu 23-25°C, v létě dosahuje až 33-36°C. Voda neustále proudí jednak pomalu zleva doprava a zároveň zdola nahoru, jelikož zde působí zdvih teplé vody. Ochlazená voda poté klesá a odtéká. Toto dvousměrné proudění udržuje vodu v neustálém pohybu, čímž vzniká masážní účinek na koupající se hosty. A k tomu, plavat mezi lekníny je skvělý zážitek.

4. Johannesbad Bad Füssing – Lázeňské kombo u sousedů

Absolutní evropskou špičku mezi termálními lázněmi naleznete v Dolním Bavorsku na hranici s Horním Rakouskem. Vyhlášená destinace se nachází jen zhruba 90 kilometrů od česko-bavorského hraničního přechodu Strážný-Philippsreut. Češi již kouzlo tohoto místa objevili. V posledních letech se počet českých návštěvníků zvýšil až o 500 procent. V lázeňském komplexu Johannesbad Bad Füssing na vás čekají 4500 m² vodních ploch a 60 tisíc m² ploch k odpočinku. Dokonalý relax vám zajistí hned 13 termálních bazénů, nespočet podvodních masážních trysek, perličkové koupele nebo kanál s proudící vodou. Teplota v bazénech se pohybuje mezi 27 až 39 stupňů Celsia. Léčivou silou je sirná termální voda z vlastního pramene tryskající z hloubky okolo tisíce metrů. Pobyt vám jistě zpříjemní saunový či wellness svět, dále fitness nebo terapeutické centrum.

5. Vídeň – Ověnčená lázeňským Oscarem

Jižní okraj Vídně ukrývá termální poklad s léčivou sirnou vodou – lázně Therme Wien. Jsou největšími a nejmodernějšími městskými lázněmi v Evropě a v roce 2012 za svou jedinečnou a komplexní péči získaly ocenění EWA Marketing Award. Titul je považován za evropského lázeňského Oskara. Zdejší areál je rozdělen na několik stanovišť, s poetickými názvy kámen krásy, kámen klidu, kámen zážitků a fitness, mezi nimiž se nacházejí dvě budovy s vnitřními a vnějšími bazény, teplými lavicemi a lehátky. A tím výčet atrakcí rozhodně nekončí. Regenerovat unavené svaly a obnovit duševní rovnováhu vám pomohou vodní lůžka, romantický jeskynní bazén, odpočívárna s krbem či s poslechem předčítaných knih, kino, nebo dokonce největší lázeňská knihovna Rakouska. Nezapomíná se tady ale ani na děti. Na nejmenší čekají skluzavky, kanál s divokou vodou, skokanské věže, park pro vodní hry či karaoke scéna.

Naše cestovní pojištění si sjednáte on-line v pohodlí domova. Bližší informace najdete ZDE.

Pokud budete cestovat autem, pak v rámci Autopojištění získáte celý balíček výhod. A hlavně pocit, že můžete vyrazit a užívat si, protože je o Vás v případě jakýchkoliv potíží postaráno.


08.02.2023

10 pravidel pohodových jarních prázdnin

Číst článek
02.03.2023

Jak zabezpečit sklep proti vykradení

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání