Novinky

5 TOP romantických míst Evropských metropolí

19.04.2023

Podniknout na jaře cestu se svojí láskou je nápad, proti kterému nelze nic namítat. Zejména tehdy, když si zvolíte místa úchvatně krásná, opředená dávnými příběhy a nabitá romantikou. Inspirujte se našimi tipy.  

Řím

Fontana di Trevi

Je prý nejkrásnější ze všech římských fontán a její návštěvu si nenechá ujít asi žádný turista. Fontánu inspirovanou římskými vítěznými oblouky navrhl Nicola Salvi v roce 1732. K fontáně se sbíhají úzké uličky, od nichž je odvozen její název tre vie neboli tři ulice. Střed fontány představuje Neptun stojící na mušli se dvěma tritony na koních. Triton vlevo symbolizuje rozbouřené moře, triton vpravo je ukázkou moře klidného. Ve výklencích se nacházejí sochy, které představují Hojnost a Zdraví. Ve štítu si můžete prohlédnout sochy, jež představují čtvero ročních období se svými typickými plody. Pokud toto kouzelné místo navštívíte v časných ranních hodinách, můžete si mimo osamocené obdivování fontány užít také romantiku při pozorování východu slunce.

Legenda praví, že kdo do fontány di Trevi hodí přes rameno minci, zase se na toto místo vrátí. Jiní věří, že po vhození mince najdou v Římě pravou lásku.

Florencie

Most zlatníků

Florencie je romantikou a místy, která jí evokují doslova přeplněná. Most Ponte Vecchio neboli Starý most je ale jedním z vůbec nejromantičtějších lokací. Nachází se přímo v srdci města a je známý jako Most zlatníků. Mosty hrály v historii Florencie velmi důležitou úlohu. Město se totiž rozkládá na březích řeky Arno, které bylo potřeba spojit. V období starověku, kdy Itálii ovládali Římané, vedla Florencií důležitá obchodní stezka a jedinou možností, jak se dostat přes řeku, byl právě most. Časté povodně ovšem mosty decimovaly, proto se z těchto pradávných dob žádný nedochoval. Most Ponte Vecchio byl postaven roku 1345 architektem Neri di Fioravantem, který vytvořil půvabnou stavbu se třemi oblouky. Již ve středověku se na mostě začaly objevovat první obchůdky, ale nebylo jich tolik jako v současnosti. V té době tady sídlili zejména rybáři, řezníci a koželuhové, kteří zde měli své dílny. Kvůli nim ale byla řeka velmi znečištěna, neboť odpad vyhazovali z dílen a krámků přímo do ní. Koncem 16. století byli tedy tito obchodníci z mostu vyhnáni a nahrazeni zlatníky a šperkaři, kteří museli platit za své krámky vysoké nájemné. Díky zlatnickým krámkům získal Ponte Vecchio nezaměnitelný ráz, který si uchoval dodnes.

Paříž

Montmartre

Procházet se ruku v ruce po setmění pařížskou čtvrtí Montmartre, vychutnat si sklenku vína u malého kavárenského stolku a políbit se při západu slunce. Zní to jako klišé, ale my romantici při takové představě jásáme. Dříve byl Montmartre oblastí plnou vinic a zahrad, kde stály dokonce i větrné mlýny, které zde konečně můžete najít i dnes.  Když se Paříž bouřlivě rozvíjela, navrhoval architekt Georges-Eugène Haussmann její urbanistickou strukturu v podobě širokých bulvárů, monumentálních parků a náměstí. Montmartre však tou dobou nebyl její součástí a tomuto rozvoji unikl. Ostatně, zatímco většina Paříže leží na rovině,  Montmartre se rozprostírá ve svazích, takže by stejně nebylo možné vybudovat zde široké ulice. Dodnes tak zůstává čtvrtí s romantickými úzkými a křivolakými uličkami, které každých pár kroků střídají schody s alejemi stromů. Pro čtvrť je charakteristická bohémská atmosféra a dodnes tu narazíte na stovky pouličních umělců. Malíři se nejvíce koncentrují na náměstí Plac du Tertre, zatímco hudbu si budete moci vychutnat napříč celým Motnmartrem. Romantickou atmosféru tu podtrhují desítky útulných kaváren, barů a restaurací. Na samém vrcholku kopce se nachází známá bazilika Sacré Coeur, kterou na svojí romantické vycházce nesmíte minout.

Že se Paříži říká město lásky, má své důvody. Jedním z nich může být návštěva Zdi lásky (Le Mur des Je t´aime). Na stěně je napsáno slovo „Miluji tě“ v 250 jazycích a často tu stojí fronty zamilovaných párů z celého světa, kteří se snaží najít to své „Miluji tě“. Zeď lásky najdete v parčíku hned u stanice metra Abbesses (linka 12).

Kodaň

Malá mořská víla

Jedna z mnoha pohádkových postav dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena je zvěčněna v podobě sochy na břehu severovýchodní části Kodaně. Malá mořská víla se stala ikonou města, a určitě se jedná o památku, kterou musíte vidět. V dánštině se pro tuto sochu používá název Den Lille Havfrue. Bronzová soška sedí na kameni u nábřeží a měří přitom pouhých 1,25 metru. Malá mořská víla byla odhalena v roce 1913, podobu jí vetknul sochař Edvard Eriksen. Modelkou sochaři stála balerína Královského divadla Ellen Price, která se však odmítla svléknout, a tak byla podle ní vymodelovaná pouze hlava. Pro ztvárnění těla Malé mořské víly pak sochaři posloužila jako předloha jeho vlastní manželka Eline.

A proč je toto místo pro romantiky jako stvořené? Pokud nevíte, osvěžte si spolu s námi příběh lásky malé mořské víly.

Malá mořská víla, žila se svým královským otcem, babičkou a pěti sestrami v podvodním zámku. V den svých 15. narozenin se mohla konečně na chvíli vynořit nad hladinu. Na moři plul právě koráb s princem, do kterého se na první pohled zamilovala. Přišla bouře a vlny loď potopily. Víla prince zachránila, donesla jej na břeh, kde se ho ujala dívka vycházející z chrámu. Víla po princově lásce toužila natolik, že se zřekla své nesmrtelnosti a vyhledala princův zámek. Ten však našel zalíbení a zakrátko se oženil s dívkou, která jej našla na břehu. To mořské víle zlomilo srdce a ke všemu se už nemohla ani vrátit k rodině. Proměnila se tedy v mořskou pěnu a lásku si uchovala navěky.

Španělsko

Chrám La Sagrada Familia

Východní pobřeží španělské Barcelony ukrývá 172 metrů vysoký chrám Svaté rodiny, který je dílem slavného katalánského architekta Antonia Gaudího. Vysvěcení chrámu provedl 7. listopadu 2010 papež Benedikt XVI. a chrám je dodnes považován za jednu z nejslavnějších památek Barcelony. Jeho výstavba stéle ještě probíhá již od roku 1882, dokončené dílo má disponovat třemi velkolepými fasádami a osmnácti věžemi, půjde o nejvyšší chrám světa. Místo fascinuje milovníky historie, architektury ale také romantiky z celého světa. Barcelonská dominanta je díky svojí majestátní velikosti viditelná téměř z každé části města. Malebný park Plaça de Gaudí přímo naproti Sagrada Família nabízí jeden z nejfotografovanějších pohledů na baziliku a zároveň příjemné místo, kde můžete posedět nebo se tu zavěšení do sebe procházet.

A víte, co je báječné? Rozhodnout se můžete klidně z hodiny na hodinu. Cestovní pojištění si sjednáte on-line klidně až cestou na letiště.

11.04.2023

Speciál Chorvatsko 2023: Ceny, novinky na hranicích, zábava

Číst článek
03.05.2023

Kde se ohřát: Tohle je 10 nejkrásnějších pláží Evropy

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání